fbpx
5 najboljih savjeta kako kontrolirati vlastitu glad!
Top Zdrava prehrana

5 najboljih savjeta kako kontrolirati vlastitu glad!

Osjećaj neizdržive gladi ono je što može značajno otežati tvoje mršavljenje i kontrolu tjelesne težine. No, uz par pravih koraka moguće je produljiti vlastitu sitost i smanjiti opasnost od emocionalnog prejedanja…

Kad si gladan, nisi svoj. Tako kaže ona stara reklama i ima nešto u tome, jer taj osjećaj zaista može značajno utjecati na tvoje ponašanje, ali i na prehrambene navike.

Vjerojatno znaš neke koji su stalno gladni, a i one koji bolje kontroliraju svoju potrebu za hranom. Ako spadaš među ljude koji često osjećaju neizdrživu glad i imaju potrebu za hranom već nekoliko sati nakon prethodnog jela, onda definitivno moraš promijeniti svoj pristup prehrani.

U tu svrhu donosimo nekoliko najboljih savjeta kako pobijediti vlastitu glad, koja je često povezana s emocijama, umjesto s fizičkom potrebom za unosom kalorija…

Izradi plan prehrane

Nema sumnje, ako znaš što i kada jedeš, lakše je kontrolirati glad. Baš zato dobar plan prehrane može napraviti ogromnu razliku po pitanju osjećaja koji se javljaju u tvom mozgu, vezanih uz potrebu za hranom.

Naime, ako ti točno znaš kad je sljedeći obrok i što uključuje, veliki su izgledi da se neće javiti osjećaj gladi ubrzo nakon pojedenog prethodnog jela. A ako se radi o planu baziranom na uravnoteženoj prehrani, sa svim bitnim uključenim nutrijentima, tada će glad biti još lakše kontrolirati…

Skrati pauze između obroka

Ako imaš problema s neizdrživim osjećajem gladi, jedno od najboljih rješenja je jesti manje količine hrane, ali češće.

Da, postiti 16 sati dnevno u sklopu neke trendi dijete baš i nije za tebe pa pokušaj radije ubaciti pet različitih obroka tijekom dana: doručak, ručak, večeru i dva međuobroka. Ujutro nikako nemoj preskakati doručak, jer to je obrok koji će ti dati vrijednu energiju tijekom radnih sati, a i osjećaj sitosti koji će dugo potrajati.

Ručak također može biti obilniji, dok bi večera trebala biti laganija, kao i dva međuobroka između glavnih obroka, kojima je svrha produljiti osjećaj sitosti i tako ti olakšati kontrolu tjelesne težine.

Povećaj unos proteina i masti

Znamo da su bjelančevine bitne za izgradnju mišića, ali nije nevažno spomenuti i to da se duže probavljaju od ugljikohidrata, što produžuje tvoj osjećaj sitosti.

Također, povećanjem unosa proteina i masti na razinu tek nešto manju od ugljikohidrata usporit ćeš apsorpciju šećera i stabilizirati razinu šećera u krvi, što će definitivno smanjiti tvoju potrebu za hranom, a samim time olakšati provođenje zacrtanog plana prehrane.

Ne zanemaruj biljna vlakna

Vlakna su najpodcjenjeniji nutrijent u modernoj prehrani, a zapravo donose brojne koristi. Radi se o tvarima koje se brinu da tvoja probava normalno funkcionira i redovito se prazni, a mogu utjecati i na osjećaj gladi koji te izjeda.

Naime, vlakna kontroliraju koja hrana ulazi u tvoj krvotok i tako utječu na razinu glukoze u krvi, o kojoj u velikoj mjeri ovisi hoće li se kod tebe javiti glad ili neće. U tijelo ih možeš unijeti putem cjelovitih žitarica, povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki, što nekome tko voli jesti raznoliko neće biti nikakav problem…

Jedi svjesno i bez žurbe

U današnjem užurbanom svijetu ponekad vjerujemo da je najbolja odluka hranu samo ubaciti u želudac i odmah jurnuti dalje, u nove pobjede.

Međutim, to je odluka koja može imati negativne posljedice. Tko jede svjesno i polako, ne samo što će više uživati u okusu, mirisu i teksturi onog što unosi u sebe, nego će i produžiti osjećaj sitosti, jer mozak će precizno detektirati svaku kaloriju unesenu u organizam. Posljedica toga bit će odgađanje gladi, do čega sigurno neće doći ako strpaš hranu u svojoj probavni sustav toliko brzo da to tvoj um uopće ne uspije doživjeti kao obrok.

U svakom slučaju, ovo su odlični načini kako kontrolirati vlastitu glad, a ako znaš koliko kalorija unosiš dnevno u svoje tijelo, uvijek se možeš i oduprijeti potrebi za prejedanjem, znajući da se radi o osjećaju koji ne odgovara tvojim fizičkim potrebama.

A ako želiš zaista složiti plan prehrane koji će potpomognut efikasnom tjelovježbom maksimalno produžiti tvoju sitost i oblikovati tvoje tijelo, tada je najbolja odluka potražiti pomoć nekog tko ima nutricionizam i fitnes u malom prstu. Nekog poput mene, kome možeš vjerovati i tko jedva čeka pomoći ti promijeniti kvalitetu svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se