felix-rostig-UmV2wr-Vbq8-unsplash

3 koraka za poboljšanje sastava tijela

343

Ako vam je gubitak ili održavanje tjelesne težine cilj za ovu godinu, važno je razumjeti kako održavati dobru ravnotežu energije, kako vježbati i trošiti kalorije te kako održavati nemasnu mišićnu masu u tom procesu da biste mogli postići vaš ciljani sastav tijela.

Susrećem mnoge ljude koji se žele riješiti tjelesnih masnoća, dobiti mišićnu masu i na kraju održavati zdravu tjelesnu težinu. Mislim da je najbolji način za ostvarenje tih ciljeva razumijevanje vašega tijela, kao i težnja da pronađete najbolju ravnotežu za vas. Svi smo mi pojedinci s različitim stvarima koje nam se (ne)sviđaju, te je pronalazak individualne ravnoteže ključ za dugoročni uspjeh.

Smatram da pronalazak ravnoteže nije određena formula koje ćete se zauvijek pridržavati. Tu se zapravo radi o odluci da ćete se prilagođavati potrebama vašega tijela koje se stalno mijenjaju.

Danas vam želim dati nekoliko savjeta koji će vam pomoći raditi pozitivne izbore koji će održavati vaše tijelo na putu prema ostvarenju željenoga sastava tijela. Pogledajte moja tri savjeta koji će pomoći svakome – bez obzira na trenutnu razinu aktivnosti.

Pronađite ravnotežu u svom planu prehrane

Kontrola prehrane s unosom kalorija i vrstama hrane koje jedete trebala bi biti u središtu svakog zdravog plana za aktivni životni stil. Uz to, vježbanje bi uvijek trebalo biti dio vaše dugoročne strategije za sastav tijela, jer su zdravstvene prednosti vezane uz vježbanje brojne i sigurno su vrijedne truda.

Mnogi misle da mogu jesti što god žele ako vježbaju. Zapravo je vrlo teško sagorjeti broj kalorija koje ćete pronaći samo u jednoj velikoj čaši Coca Cole. Istina je da vježbanjem trošite kalorije, ali ne dovoljno da biste se mogli nezdravo hraniti. Moj najdraži citat je: “ne možete nad-vježbati lošu prehranu.”

Prilično je jednostavno shvatiti koncept sagorijevanja kalorija vježbanjem. Kalorije su u biti izvor goriva za vaše tijelo. Što se više krećete i što napornije radite, to ćete trošiti više kalorija. Broj kalorija koje svaki pojedinac troši se razlikuje, kao što ni svaka vježba nije jednaka kada govorimo o sagorijevanju kalorija. S trideset minuta intenzivnog vježbanja ćete potrošiti više kalorija nego s 30 minuta vježbi niskog intenziteta. Stil vježbanja i vrijeme provedeno na treningu mogu imati veliki utjecaj na konačne rezultate.

Poboljšanje sastava tijela nije samo igra brojeva. Vi ne možete razmišljati samo o unesenim i potrošenim kalorijama, jer kvaliteta i izvor tih kalorija imaju vrlo važnu ulogu. Na primjer, 200 kalorija unesenih jedenjem brze hrane pune šećera ima dosta drugačiji učinak od 200 kalorija iz svježega voća i povrća. Zbog toga uvijek govorim da je vrlo važno pronaći ravnotežu u prehrani i vježbanju za postizanje dugoročnih ciljeva.

Izvodite uravnoteženu i dobro konfiguriranu rutinu vježbanja

Vježbanje je ključno za dugoročno održavanje tjelesne težine i ostvarivanje odličnih rezultata u sastavu tijela. Izvođenje balansirane rutine koja vas potiče na napredak, ali ne predstavlja opasnost od ozljeda je iznimno važno. Uravnotežena rutina bi trebala uključivati istezanje, malo vježbi snage i fokus na kardiovaskularne aktivnosti uključujući i aktivnosti za poboljšanje izdržljivosti. Ne morate povezati sve te elemente u jedan trening, ali pokušajte ih odraditi sve tijekom jednog tjedna. Odlični početak je 30 minuta vježbanja 3 dana u tjednu.

Mentalno se obvežite da ćete nadmašiti sebe

Često vam govorim o pronalasku sportskog mentaliteta i vjerovanju u sposobnost vašega tijela da ostvari velike rezultate. Većina naših fizičkih radnji započinje kao ideja, pa ako su vaše misli pozitivne, i vaše će radnje biti pozitivne!

Svjestan sam da promjena procesa razmišljanja u pozitivniji mentalni sklop predstavlja izazov za mnoge ljude, naročito ako su se u prošlosti mučili sa postizanjem ciljanoga sastava tijela. Vjerujem da je promjena stava postupni proces koji uključuje male promjene koje će vam pomoći povećati samopouzdanje. Kad samopouzdanje opada, pozitivnost ga slijedi. Krenite putem uspjeha razumijevajući da su za ostvarenje ciljeva potrebne prehrambena, mentalna i fizička predanost. Započnite danas i stvorite pozitivne zdrave navike i fizički i mentalno. Na taj će način biti lakše postići dugoročni uspjeh. Moja uloga je osigurati ljudima principe, načine i metode da na siguran način postanu zdraviji, mobilniji, snažniji, funkcionalniji, da se bolje nose sa stresom, budu boljeg tjelesnog izgleda te puno sretnije osobe s boljim samopouzdanjem.

Nedavno sam pročitao citat: “tijelo ostvaruje u što um vjeruje.”  To me potaknulo da se usredotočim na svoje ciljeve, a nadam se da će isto učiniti i za vas.