corazon_heart_puffy_crochet_amigurumi_19

12 savjeta za zdravo srce vašeg djeteta

232

Mame i tate svakodnevno brinu o desecima stvari, od uspjeha njihovog djeteta u školi do emocionalnog razvoja i sreće. Jedno od najvećih pitanja možda je: Da li dovoljno radim na zdravlju srca moga djeteta?

Temelj uspjeha i dobrobiti djeteta je zdravo tijelo. A, jedan od najvećih fokusa zdravlja je – naročito kod djece – srce. Pogledajte 12 načina kako možete pomoći djeci da vode život zdrav za srce:

#1 Promijenite nešto

Djeca uživaju u istraživanju okoline. Odvedite vaše dijete na obližnje igralište ili dvoranu i pustite ga da se igra. Boravak u novom, zabavnom prostoru potiče maštu i kreativnost, a istovremeno mu omogućuje da pokrene svoje tijelo i možda stekne nove prijatelje.

#2 Pridružite se

Mislim da su najveći dar koji možete dati djetetu vaše vrijeme, energija i pažnja. Umjesto da ih gledate dok se igraju, pridružite im se. Osim što ćete ih potaknuti da budu i ostanu aktivni, istovremeno ćete jačati vašu vezu.

#3 “Prošvercajte” zdravu hranu

Ako imate malog izbirljivca pronađite načine da mu u obrocima “podvalite” zdravu hranu poput voća, povrća, cjelozrnatih žitarica i nemasnih mliječnih proizvoda. Prelijte tijesto od cjelozrnatih žitarica sa umakom od rajčica punim povrća, spremite mu ukusan voćni napitak, ili rastopite nemasni sir po povrću i poslužite kao prilog tijekom večere. Zamijenite bijeli kruh sa integralnim, maslac sa maslinovim, lanenim ili kokosovim uljem, a kolače sa slatkim voćem poput manga ili kruške.

#4 Natječite se

Većina djece voli se natjecati – pa zar nisu i video igrice bazirane na tome? Neke obitelji se vole natjecati tako da svaki član nosi pedometar i na kraju tjedna zbrajaju korake da vide tko je pobjednik tjedna. Možete uvesti i nagrade za pobjedu, kao posebni (zdravi) ručak vani ili oslobođenje od pranja suđa nakon jedne večere.

#5 Više spavanja

San je važan za pamćenje, koncentraciju i opće dobro, a nužan je i za očuvanje zdravlja srca. Pokušajte se držati rasporeda, čak i za vikend, kako bi potaknuli zdravi san.

Prijedlog vremena za spavanje:

Mala djeca (1 do 3 godine) bi trebala spavati 12 do 14 sati dnevno;

predškolska dob (3 do 5 godina) bi trebala spavati 11 do 13 sati dnevno;

školska dob (5 do 10 godina) bi trebala spavati 10 do 11 sati dnevno;

tinejdžeri (10 do 17 godina) bi trebali spavati 8,5 do 9,25 sati dnevno;

#6 Dopunite zdravu prehranu

Mnoga djeca će imati koristi od kvalitetnog dodatka multivitamina i vitamina D; vaše dijete možda ima dodatne nutritivne potrebe koje nisu ispunjene redovnom prehranom. Liječnik bi vam mogao pomoći otkriti da li vaše dijete dobiva dovoljno svih potrebnih nutrijenata. Ako ih ne dobiva, dodaci prehrani  mogli bi pridonijeti zdravlju srca i cijelog tijela.

#7 Isključite to

Ja rijetko gledam televizor i reći ću vam zašto: oduzima mi previše dragocjenog vremena. Svaka minuta provedena pred TV-om znači da vaša djeca nisu fizički aktivna. Ograničite vrijeme pred ekranom i potaknite djecu da se pokrenu.

#8 Pametno korištenje ekrana

Malo ću dopuniti prethodnu točku, pošto je gotovo nemoguće potpuno izbaciti ekrane. Ako imate sustav za video igre, možete se odlučiti za igre koje potiču kretanje. Pridružite se zabavi dok vaše dijete pleše, skija, kugla ili se bavi nekom drugom aktivnosti baziranom na video igri.

#9 Šetnja ili pedaliranje

Hodajte ili se vozite biciklom umjesto vožnje u autu. Odaberite aktivnosti do kojih možete doći pješice; a ako to nije moguće, odaberite obiteljske izlaske koji uključuju kretanje. Ugodna šetnja u prirodi je besplatna i zabavna; ako živite u hladnom području, zabundajte se i uživajte u gotovo praznim puteljcima ili stazama.

#10 Samo smireno

Djeca, poput odraslih, reagiraju na okolinu i, poput odraslih, mogu biti pod stresom. Spuštanje razine stresa je važno za održavanje zdravlja srca, stoga pripazite da vaše dijete ne bude preopterećeno. Pokušajte mu ostaviti malo prostora u rasporedu jer, iako su organizirane aktivnosti važne, dobro je i da vaše dijete ima malo slobodnog vremena. Čitajte knjigu, izađite u laganu šetnju ili se igrajte vani sa psom. Zabavljajte se, uživajte i dajte da se i djeca tako osjećaju.

#11 Kuhajte zajedno

Djeca vole pomagati. Uključite vaše dijete u kuhanje zdravog obroka i objasnite mu svaki sastojak i zašto ga stavljate u večeru. Dajte mu da pomogne u miješanju, mjerenju i pripremi obiteljskih obroka – imati ćete i veću šansu da to pojede.

#12 Budite uzor

Bili vi svjesni toga ili ne, dijete motri vaš svaki pokret, uči kako se ponašati u svijetu oko sebe i razvija navike koje mogu trajati cijeli život. Kada živite zdravim životom, podsvjesno ga potičete da i ono tako živi. Kada donosite dobre odluke, razgovarajte zašto ste odlučili postupiti na taj način. Oni vas slušaju – stvarno!

***

Zdravo djetinjstvo nije samo jedenje povrća i trčkaranje vani; pomažući vašem djetetu da razvije zdrave navike, dajete mu dar cjeloživotne vitalnosti. Počnite poticati zdravlje srca vašeg djeteta tako da uključujete zdrave životne izbore – dobru prehranu, redovitu fizičku aktivnost, dovoljno sna i niske razine stresa – i isto učinite za sebe. Zdravi i sretni roditelji obično imaju zdravu i sretnu djecu.