11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-06-14T094828.581

Trening i mjesečnica – izgradnja tijela ne mora u potpunosti stati!

229

Iako mnoge žene u kritičnom razdoblju mjesečnog ciklusa prestaju s treninzima i posežu za slatkišima, zapravo nije pametno propuštati tjelovježbu, koja može podići raspoloženje, kao i razinu energije…

Nema sumnje, žene i muškarci imaju sasvim drukčije ponašanje tijela na mjesečnoj bazi, no izgradnja i jednih i drugih može se uvijek nesmetano razvijati, uz uravnoteženu prehranu i pravi izbor fizičkih aktivnosti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-14T094005.850

Ipak, ljepši spol sklon je u potpunosti prekinuti svoj plan treninga uoči i za vrijeme mjesečnice, zbog manjka energije i raspoloženja te straha od neugodnih situacija koje bi se mogle javiti, pogotovo pri grupnoj tjelovježbi.

Ipak, razdoblje PMS-a, kao i mjesečnice ne mora i ne smije značiti potpuno odbacivanje fizičkih aktivnosti, kao ni prelazak na industrijski obrađenu hranu bogatu šećerima, u nadi da će takav režim popraviti pokvareno raspoloženje…

U PMS fazi čokolada ne pomaže, ali trening bi mogao

Na samom kraju menstrualnog ciklusa, u takozvanoj PMS fazi, dolazi do značajnih hormonalnih promjena, koje izazivaju napetost i uzrokuju niz različitih neugodnih sindroma.

Raspoloženje se kvari, javlja se fizička bol te osjećaj nemoći i nezadovoljstva, a žene kad se tako osjećaju preskaču tjelovježbu i utjehu traže u slatkom, od čokolade i pudinga do raskošnih slastica.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-14T093415.550

Iako nema ništa loše počastiti se ponekad slatkim zalogajem, odbaciti fizičku aktivnost i posvetiti se nabijanju kalorija nije sjajno rješenje. Istraživanja su pokazala da čokolada za vrijeme PMS-a zapravo ima negativan utjecaj i trebalo bi je izbjegavati, jer uzrokuje fluktuacije u razini šećera u krvi, što donosi još veće promjene raspoloženja.

S druge strane, tjelovježba pozitivno utječe na PMS. Uz redovitu tjelovježbu bol i grčevi u ovom razdoblju se smanjuju, a samim time i poboljšava emocionalno stanje.

Tih dana preporučuju se treninzi s težinom vlastitog tijela, u dužini pola sata do sat vremena, koji će pozitivno utjecati na metabolizam, kao i na tvoju razinu energije te cjelokupno tjelesno zdravlje. Lagani aerobni treninzi, od plivanja do trčanja također pomažu…

Na početku mjesečnice usporiti pa zatim pojačati

U prvih pet dana menstrualnog ciklusa razina estrogena je niska, a samim time i razina energije, što osjećaš čim ustaneš iz kreveta.

Tu pomaže zdrava i uravnotežena prehrana, bogata mineralima i vitamina, pogotovo u jutarnjim satima. U tu svrhu svakako preporučujemo Formula 1 šejk, brzi i nutritivno bogati doručak koji će tvoju energiju podići na jednu novu razinu i pomoći ti da prebrodiš tih pet dana u mjesecu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-14T092248.663

Što se pak treninga tiče, treba malo usporiti i bazirati fizičku aktivnost na laganoj šetnji, jogi, pilatesu i istezanju te izbjegavati neke ekstremne položaje poput stoja na glavi koji pojačava cirkulaciju i povećava krvarenje.

Međutim, kada prođe ovo kritično razdoblje, vrijeme je za povratak ozbiljnom treningu! Predovulacijska faza, od 6. do 12. dana ciklusa, idealna je za izgradnju mišića pa tada treba povećati unos proteina, a tome dodati treninge s otporima, uz pomoć guma, elastičnih traka ili utega, s ciljem dodatnog učvršćivanja tijela.

Od 13. do 20. dana ciklusa, u fazi ovulacije i postovulacije, energija i motivacija na dobroj su razini pa ne bi trebao biti problem nastaviti provoditi vlastiti plan izgradnje tijela, a nakon toga opet slijedi ona PMS faza, koja bi uz redovitu tjelovježbu trebala biti lakša i manje emocionalno stresna.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-14T092558.243

Dakle, fizička aktivnost ne treba i ne smije biti u potpunosti uvjetovana mjesečnicom, samo treba regulirati njezin intenzitet, prema trenutnom stanju tvog organizma.

A ako te zanima kako se druge jednako entuzijastične rekreativke nose s mjesečnim ciklusom, obavezno se priključi BudiFit grupi na Fejsu, idealnom mjestu za potražiti savjet, u trenutku kad zapneš sa svojim planom rada na sebi!