fbpx
Trebaš li zaista biti sportski tip ako želiš redovito trenirati?
Fitness Predloženo Top

Trebaš li zaista biti sportski tip ako želiš redovito trenirati?

Tjelovježba je ono što može napraviti pozitivnu razliku pri tvojem pokušaju mršavljenja i pomaže kvalitetnoj izgradnji tijela, a definitivno nije namijenjena isključivo prirodno nadarenima…

Nema sumnje, zdravi životni stil, onaj koji vodi k ljepšem oblikovanju tijela i većoj vitalnosti, povezan je s uravnoteženom prehranom, ali i redovitom tjelovježbom.

No, mnogi vjeruju da je redovito treniranje nešto namijenjeno takozvanom sportskom tipu ljudi, odnosno skladno građenim pojedincima koji uživaju probijajući vlastite fizičke granice.

Naravno, istina ne može biti dalje od toga. Nije slučajnost da je tjelesni predmet u školi od prvog do posljednjeg razreda, a ako znaš što radiš, tjelovježba ti neće predstavljati muku, čak i ako se ne možeš zamisliti kao dio nekog sportskog nadmetanja!

Rekreacija i vrhunski sport

Istina je, ako želiš osvajati olimpijske medalje i boriti se s najboljima na svijetu u nekom sportu, tada je zaista bitno da budeš sportski tip, odnosno da imaš genetske predispozicije nužne za uspon na vrh, koje u kombinaciji s marljivim treniranjem daju rezultate.

Međutim, ne mora svatko od nas ciljati na svjetski tron. Uostalom, vrhunski sport koji traži od natjecatelja da stalno probijaju vlastite granice izdržljivosti zapravo i nije najzdraviji, za razliku od rekreacije u koju se može uključiti baš svatko.

Rekreacija znači redovito treniranje, prema vlastitim mogućnostima. Rad je to na učvršćivanju vlastitih mišića te poboljšanju srčanih i plućnih kapaciteta, što je također povezano s potrošnjom kalorija i značajno olakšava postizanje kalorijskog deficita, a samim time i mršavljenje.

Redovita fizička aktivnost, kroz tjelovježbu, ali i korištenje vlastitih nogu umjesto automobila, podiže razinu tvoje energije, pozitivno djeluje na držanje tijela, kao i održavanje ravnoteže.

Sve to uz bezbroj mogućih načina na koje se možeš rekreirati, a posebno treba izdvojiti tjelovježbu u udobnosti vlastitog doma, koja predstavlja najjednostavniju metodu rada na sebi, a u isto vrijeme može biti vrlo efikasna…

Već pola sata tjelovježbe puno znači

Poznato je da duže žive one nacije u kojima velik postotak ljudi ima naviku redovito trenirati, a i prosječna vitalnost stanovništva takvih naroda je vrlo duga. U Hrvatskoj, gdje dvije trećine stanovništva muku muči s prekomjernom tjelesnom težinom situacija je sasvim drukčija, ali ti možeš bolje od toga.

Naime, ako znaš što radiš, već pola sata tjelovježbe triput tjedno napravit će značajnu razliku pri tvojoj kontroli tjelesne težine, a tvoja energija i snaga skočit će također u nebo, pod uvjetom da tome pridodaš uravnoteženu prehranu, bogatu svim onim bitnim nutrijentima za pravilan rad organizma.

Svijet fitnesa strašno je evoluirao u posljednje vrijeme. Više ne moraš ići u teretanu ako želiš nešto postići pri izgradnji tijela. Dapače, postoje još efikasniji treninzi koje danas možeš izvoditi na prostirci u svojoj sobi, u udobnosti svog doma, samo s težinom vlastitog tijela ili jednostavnim rekvizitima, poput elastičnih traka, girje i bučica.

Važno je samo znati koje vježbe koristiti te kako ih izvoditi i kojim tempom, kako bi tvoj trening bio iznimno efikasan i mnogo ti pomogao da ispucaš stres, kao i kalorije, zbog čega ćeš se osjećati mnogo bolje.

Zato ako misliš da nisi sportski tip i ne vidiš neki smisao u nadmetanju s drugima, moraš znati da tjelovježba može biti nešto sasvim različito od toga. Može biti tvoja privatna stvar kojom ćeš se baviti diskretno, daleko od očiju drugih. Ne mora biti ni naporna ni iscrpljujuća da bi davala rezultate, a svejedno garantira da ćeš se osjećati bolje u svojoj koži.

A ako ti trebaju prave smjernice kako i u kojem smjeru započeti s vlastitom tjelovježbom, tada je uvijek dobra odluka obratiti se ozbiljnom profesionalcu, onome tko razumije tvoje potrebe i može procijeniti kakav trening odgovara tvojim karakteristikama. Dakle, svakako ti treba netko poput mene, tko jedva čeka naučiti te kako efikasno trenirati i pomoći ti poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se za konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja! 

Nikada nije prekasno da budete ono što bi mogli biti.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se