fbpx
Znaš li da tjelovježba pozitivno utječe na zdravlje tvog mozga?
Fitness Top

Znaš li da tjelovježba pozitivno utječe na zdravlje tvog mozga?

Ljepše oblikovanje tijela i bolji rad srca zasluge su koje se pripisuju redovitoj tjelovježbi, no zapravo ima i vrlo pozitivan utjecaj na zdravlje mozga i tvoje kognitivne sposobnosti…

Vježbamo da bismo se bolje osjećali. To će se dogoditi ako učvrstimo tijelo i poboljšamo cjelokupno zdravlje vlastitog organizma, no što je s utjecajem na naš um?

To je nešto o čemu se rijetko govori, a zapravo tjelovježba ima značajan utjecaj na zdravlje mozga, kao i naše umne sposobnosti te mentalnu snagu.

Istina je, već tri treninga tjedno imat će pozitivan utjecaj na tvoj mozak, zahvaljujući procesima koje fizički napori aktiviraju, za koje jako malo ljudi uopće zna…

Poboljšanje zdravlja moždanih stanica

Posljednja istraživanja potvrdila su kako u mozgu postoje tvari koje potiču rast moždanih stanica, a samim time i zdravlje najvažnijeg organa u našem tijelu.

Ta tvar koju nazivaju BDNF (Brain derives Neurotrophic Factor) utječe na rast, razvoj i prilagodljivost moždanih stanica, kroz neuroplastičnost, odnosno sposobnost mozga da se regenerira i reorganizira.

A baš taj BDNF nastaje kada je mozak stimuliran, što se događa za vrijeme fizičkih aktivnosti, pogotovo onih srednjeg i visokog intenziteta, bilo da se radi o umjerenom kružnom treningu u udobnosti tvog doma ili nekoj kardio tjelovježbi, koja uključuje trčanje, bicikliranje ili plivanje.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2022-02-09T100916.325-1.png

U svakom slučaju, tjelovježba može djelovati na zdravlje mozga na staničnom nivou, jer radi se o organu koji se mijenja i prilagođava, samo mu je potreban pravi stimulans da dobije priliku izvući iz sebe maksimum…

Povećano samopouzdanje i više energije

Ne radi se samo o zdravlju moždanih stanica, jer tjelovježba tvom umu zapravo donosi puno više toga. Dovoljno je odraditi jedan žestok trening i osjetiti nestanak nakupljenog stresa, da ti postane jasno koliko je bitno redovito raditi na svom tijelu.

Također, tu je i poboljšanje raspoloženja. Naime, uspješno odrađena tjelovježba izazvat će osjećaj zadovoljstva nakon čega će se svijet odmah oko tebe činiti mnogo ljepšim.

Čim se bolje osjećaš, odmah si u stanju pozitivno razmišljati, a to diže i tvoje kognitivne sposobnosti. Tvoj mozak najbolje radi kad nemaš nikakvih briga na pameti i možeš se u potpunosti fokusirati na realizaciju zacrtanih planova.

A tu je naravno i pitanje energije. Redovita tjelovježba osnažit će tvoje fizičke kapacitete, što će se osjetiti i na mentalnima. Krajnji rezultat je puno veća sposobnost nositi se sa svakodnevnim izazovima, što će značajno povećati kvalitetu tvog života…

Kako uklopiti tjelovježbu u svoj život?

Redovita tjelovježba danas ne predstavlja nikakav problem, jer moguće je vježbati na prostirci, u udobnosti svog doma, zahvaljujući jednostavnim, a efikasnim online treninzima.

Ako znaš što radiš dovoljno je već dva do tri puta tjedno izdvojiti po pola sata za tjelovježbu, kako bi tvoje tijelo, a s njim i mozak dobivali potrebnu fizičku aktivnost koja poboljšava cjelokupno mentalno i tjelesno zdravlje.

Možeš koristiti isključivo težinu vlastitog tijela ili jednostavne rekvizite kao što su elastične trake i girja, za fantastičan trening koji će sjajno učvrstiti kritične dijelove, a i mentalno te osvježiti. Dodaj tome redovito kretanje, po mogućnosti ponekad i uzbrdo pa ćeš imati sve potrebno za skidanje kila, rast mišića i više samopouzdanja.

Naravno, sve je lakše uz stručnu pomoć, jer uz podršku pravog profesionalca napokon ćeš saznati koje su vježbe najbolje za tebe, na temelju tvoje dobi i tvojih fizičkih karakteristika. Dakle, ako tapkaš u mraku i nikako da samostalno kreneš prema ostvarivanju željenih ciljeva, treba ti netko tko ima fitnes i nutricionizam u malom prstu i zna kako ti prilagoditi režim tjelovježbe.

Netko poput mene, tko jedva čeka pomoći ti da poboljšaš kvalitetu svoje svakodnevice. Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena, s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina.

Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja! 

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se