11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-12-14T103135.487

Top namirnica tjedna – Limun

104

Kao jedan od najboljih izvora vitamina C i pektina, limun ne samo što je odličan za jačanje imuniteta, već može i pomoći pri kontroli tjelesne težine…

Mnogo je slatkog voća dostupnog u Hrvatskoj tijekom cijele godine, no ponekad je potrebno pojesti i nešto kiselo, ako želiš tijelu dati sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-14T102918.584

Prva asocijacija koja mnogima pada na pamet na kiselo svakako je limun, plod stabla iz roda Citrus, koji u sebi sadrži 40% soka i 8% limunske kiseline, a svakako i brojne vitamine te minerale.

Limun je danas dostupan na našim tržnicama i u supermarketima gotovo cijelu godinu, uz prilično povoljne cijene i dobrobiti zbog kojih itekako trebaš razmisliti o uvrštavanju ovog voća u svoj tjedni plan prehrane…

Odličan za detoksikaciju, izaziva i sitost

Limun je jedna od namirnica s izuzetno niskom kalorijskom vrijednosti, samo 30 kilokalorija na 100 grama, što ga čini pogodnim za sve one koji su u fazi mršavljenja.

Ne samo što se nećeš udebljati ako pojedeš pokoji limun, već ćeš s njim dobiti i pektin, topivo vlakno koje izaziva sitost i pomaže da bolje kontroliraš svoje prehrambene navike.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-14T102233.590

U limunu ćeš također pronaći pregršt vitamina C, što mnogo znači za tvoj imunitet, ali i oporavak kože, jer ima protuupalno djelovanje.

Zahvaljujući svojim citratima pobrinut će se za prevenciju bubrežnih kamenaca, a spomenuti možemo da limunov sok potiče na pravilan rad probavni sustav i ubrzava čišćenje tijela od toksina.

Limun je i vrijedan izvor različitih minerala, od kojih izdvajamo kalij, s čak 80 miligrama po porciji, a radi se o mikronutrijentu koji omogućuje normalno funkcioniranje organizma na staničnoj razini.

Ima alkalno djelovanje i pozitivno utječe na pH ravnotežu organizma, snižava tjelesnu temperaturu, a neka istraživanja dokazala su i njegovo antikancerogeno djelovanje.

A limun sa svojim vitaminom C ima pozitivan utjecaj na mozak, jer štiti od kognitivnog propadanja do kojeg može doći s godinama, pogotovo u slučaju degenerativnih bolesti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-14T102103.817

Dakle, limun ima puno toga pozitivnog u sebi i pomaže zdravlju, no može izazvati i neke iritacije, od urinarnih do želučanih. Zato ne treba pretjerivati s njegovom konzumacijom, jer već malo vitamina C i pektina koje ti manja količina limuna osigurava može ti pomoći pri održavanju zdravlja i izgradnji tijela…

Kako konzumirati limun?

Ljudi najviše vole iscijediti limun u čaj i tako ga popiti, ali postoje mnogi različiti načini kako ga konzumirati.

Limun može biti dodatak svemu, čak i pivu, dok je svima dobro poznata limunada, kao ukusno piće čija će razina kiselosti ovisiti o količini dodanog šećera.

Torta od limuna također može biti osvježavajuća, a nastaje kombiniranjem limunskog soka i korice, s biskvitom i šlagom. Postoji i sirup od limuna, koji se obično priprema za zimske dane. U njega idu voda i šećer, kao i sok od limuna te limunska kiselina, pomiješani u osvježavajuće i ukusno piće.

Limun može biti fantastičan dodatak ribi, zajedno s maslinovim uljem, a možeš ga dodati i na različite tipove salata, za još bogatiji nutritivni sastav.

Naravno, neki su spremni konzumirati limun čak i bez ikakvih dodataka, izravno cijeđenjem soka u usta, ali moraš znati da te u tom slučaju čeka vrlo kiselo iskustvo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-12-14T101821.506

U svakom slučaju, limun je odlična namirnica za jačanje imuniteta i kontrolu vlastite sitosti pa ako ne osjećaš nikakve iritacije nakon konzumacije, svakako ga uvrsti u svoj plan prehrane.

A koje još namirnice vrijedi što češće jesti, saznat ćeš u našoj Fit Lifestyle grupi na Fejsu. Tamo te čekaju brojni simpatični zaljubljenici u zdravu hranu i redovitu tjelovježbu, koji će rado s tobom podijeliti savjete kako kroz prehranu i aktivan život oblikovati i učvrstiti svoje tijelo!