fbpx
Što se događa s tvojim tijelom ako jedeš fast food svaki dan?
Lifestyle Predloženo Top

Što se događa s tvojim tijelom ako jedeš fast food svaki dan?

Iako nema ništa loše povremeno se počastiti industrijski obrađenom hranom, baziranje svog jelovnika isključivo na fast foodu može imati ozbiljne posljedice za tvoje zdravlje.

Svi mi volimo ukusnu hranu, jer osjećamo zadovoljstvo dok se kotrlja u ustima i klizi niz naša grla. Dobro to znaju kreatori brze hrane, dostupne na svakom koraku u urbanim sredinama. Fast food restorani nude cjenovno relativno povoljne obroke koje za čas strpaš u usta, a da se pritom odlično osjećaš zbog okusa koji ih prožima.

No, istina je da je fast food industrija bazirana na jeftinim rješenjima kako ljude privući i servirati im nešto što će biti ugodno njihovom nepcu. To znači korištenje maksimalno nutritivno osiromašenih namirnica, što se nadoknađuje šećerom, zasićenim mastima i soli, s ponešto kemijskih pojačivača okusa, zaslužnih za primamljivost ovakvih prehrambenih proizvoda.

U SAD-u brza hrana toliko je popularna da trećina stanovništva u njoj uživa svakodnevno. U Hrvatskoj je postotak nešto manji, no tu su zato pekare koje dominiraju, sa svojim jednako slabo hranjivim proizvodima, uz doduše pokoji sendvič s tunom i povrćem koji predstavlja svojevrsnu iznimku.

Kako god, jeftina i brza hrana prisutna je i u našoj zemlji te je svakome od nas najlakše ući u restoran ili pekaru, naručiti obrok za van i nabrzinu ga smlaviti. Sve to nije nikakav problem ako se događa s vremena na vrijeme, jednom u dva tjedna. No, redovita konzumacija fast food hrane nije nikako dobra za tvoje tijelo, a ovo su najvažniji razlozi zašto je trebaš jesti samo u posebnim prilikama…

Brzo debljanje uz ugrožavanje srca i probave

Da, teško je kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu ako svakodnevno jedeš brzu hranu. Radi se o namirnicama velike kalorijske vrijednosti, uz koje je teško postići zacrtane ciljeve prilikom mršavljenja. Istina je, trpanje u sebe kolača, čokolade, keksa i ostalih slastica još će te više udebljati, ali silno ćeš se namučiti s potrošnjom kalorija i uz fast food, ako pokušavaš izgubiti na kilaži.

No, to je tek jedan problem koji ide uz redovitu konzumaciju brze hrane. Naime, s takvim obrocima unosiš u sebe veliku količinu zasićenih masti i soli, što ugrožava zdravlje tvog krvožilnog sustava.

Posebno to dolazi do izražaja s pohanim verzijama fast fooda, čija konzumacija dugoročno dovodi do visokog tlaka, a i rasta razine lošeg kolesterola u krvi. Infarkt i moždani udar samo su neke od potencijalnih posljedica takve dijete pa pohanu piletinu i krumpiriće namočene u ulju zaista treba svesti u vlastitoj prehrani na razumnu razinu.

Jednostavni ugljikohidrati bazirani na šećeru obično čine okosnicu sastava brze hrane, zbog čega svakodnevna fast food prehrana negativno utječe i na razinu glukoze u tvojoj krvi. Ovisno o genetici, to može dovesti do šećerne bolesti, jednog od najopasnijih stanja u kojem se može naći tvoj organizam.

I da, treba spomenuti da je brza hrana osiromašena nekima od najvažnijih nutrijenata za funkcioniranje ljudskog tijela. Nema u njoj previše minerala i vitamina, a posebno je siromašna s vlaknima, nužnima za zdravlje tvojih crijeva. Nedostatak vlakana uništava ravnotežu između dobrih i loših bakterija u tvojoj probavi i dovodi do različitih loših zdravstvenih stanja.

Uravnotežena prehrana je najbolji put

Ako završiš u fast food restoranu i natrpaš se hamburgerima, krumpirićima i gaziranim pićima, nemoj zbog toga osjećati grižnju savjesti i očajavati. Svakome se može povremeno dogoditi.

No, moraš znati da s takvom prehranom u životu nećeš daleko stići, zbog svih ovdje navedenih razloga. Zato bi odlazak u restoran brze hrane trebalo biti nešto što se događa najviše jednom ili dvaput mjesečno, a možda i još rjeđe.

Umjesto brze hrane, najbolje je da tvoja prehrana bude bazirana na hranjivim namirnicama, poput voća, povrća, grahorica, integralnih žitarica, orašastih plodova, gljiva te različitih biljnih ili životinjskih izvora proteina.

To je hrana koja će ti dati optimalni omjer proteina, ugljikohidrata i masti, a i pregršt minerala, vitamina i vlakana. Naći će se u takvim namirnicama i različitih antioksidansa, nužnih za tvoje zdravlje, a ako tome dodaš vodu koja gasi žeđ umjesto gaziranih pića, imaš sve što je potrebno da dovedeš svoju kilažu u red i sačuvaš zdravlje srca i probave.

Što je najvažnije, uz prave začine i malo kulinarskog treninga, takva hrana može biti barem jednako ukusna, ako ne i ukusnija od fast fooda. Zato daj priliku zdravim prehrambenim navikama i obavezno dodaj tome redovitu tjelovježbu, jednako važnu za dobar osjećaj u tvom organizmu.

A čak i ako tapkaš na mjestu po pitanju nutricionizma i fitnesa, ništa još nije izgubljeno. Obavezno se pretplati na BudiFit newsletter i brzo ćeš doći do nekih od najvažnijih informacija o tome što jesti i kako protegnuti mišiće. Profesor kineziologije Kristian Amstrong tu je zbog tebe i putem newslettera će ti se javljati jednom tjedno, nakon što je već pomogao stotinama svojih klijenata.

Uz BudiFit newsletter čekaju te vrijedni savjeti o prehrani i tjelovježbi, ali i prilika trgnuti se i napokon kontrolirati svoju težinu na način koji ti se prije činio potpuno nemoguć!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se