herbs-3809512_1280

Podmažite imunološki sustav sa zdravom prehranom

309

Pred nama je nova školska godina 2020/21 za nešto više o 2 mjeseca i djeca će kući donositi mnogo više od zadaća i novih prijatelja – oni će sigurno donijeti i hrpu bacila. Ako i nemate djece u kući, svejedno postoji veća vjerojatnost prehlada kad vani zahladi – zato je sada pravo vrijeme da vidite kako možete poboljšati svoju prehranu kako bi vaš imunološki sustav bio u top formi.

Unatoč pričama vaših roditelja, baki i djedova, vi se nećete prehladiti zato što ste bili vani na hladnom zraku (ili, kako bi moja mama uvijek govorila, zato što ste izašli van s mokrom kosom). No, kad vani zahladi, mi provodimo više vremena unutra – što znači da smo u bliskom kontaktu s više ljudi, a u zatvorenim prostorima je manji protok zraka – te smo izloženiji bacilima od kojih se možemo razboljeti.

Vaše tijelo, naravno, ima obrambeni sustav – imunološki sustav. To je vaša osobna vojska koja štiti tijelo identifikacijom bilo čega stranog – od virusa preko bakterija do parazita – njegovim pronalaskom i uništavanjem. Vaše tijelo se oslanja na dobru prehranu i zdravi život koju su nužni za obrambenu spremnost. Dakle, ako se držite zdrave prehrane i brinete o sebi, već je vjerojatnost da ćete ostati zdravi.

Voće i povrće su ključni igrači pošto vas opskrbljuju s obiljem fitonutrijenata – prirodni sastojci koji se nalaze u svim biljnim namirnicama koje pomažu vašem zdravlju i služe kao antioksidansi. Antioksidansi su potrebni za održavanje ravnoteže u tjelesnim procesima koji potiču oksidaciju. Procesi oksidacije su normalni dio metabolizma, ali ako ne pazite, u stanicama može doći do divljanja oksidacije – što može oslabiti vaše tijelo u borbi protiv bolesti. Dakle, vaše tijelo se oslanja na stabilan izvor antioksidanasa iz voća i povrća koji će umanjiti oksidacijski pritisak i pomoći radu imunološkog sustava.

Vaš imunološki sustav ima i „specijalne postrojbe“ u obliku bijelih krvnih stanica. Te stanice proizvode specijalizirane proteine – antitijela – koji pronalaze i uništavaju invaziju virusa i bakterija. Pošto su antitijela zapravo proteini, u prehrani su vam potrebni odgovarajući proteini koji će se pobrinuti da možete proizvoditi antitijela koja trebaju vašem tijelu. Zdrava hrana bogata proteinima – kao riba, perad, nemasno meso, soja i nemasni mliječni proizvodi – daju tijelu materijal potreban za proizvodnju tih specijaliziranih proteina.

Zdravlje probavnog sustava također je važno za rad imunološkog sustava. Vaš je probavni sustav dom milijardama bakterija koje imaju brojne uloge u održavanju zdravlja. Neke vrste bakterija pomažu u probavi vlakana, druge troše crijevne plinove, neke pak proizvode vitamine poput vitamina K i B12. Kad je vaš sustav nastanjen s tim „dobrim“ bakterijama, one služe i kao „izbacivači“ potencijalno štetnih bakterija koje bi mogle ući u probavni trakt. Neki od najboljih izvora tih prijateljskih bakterija su mliječni proizvodi – jogurt i kefir.

Zdrava prehrana doista utire put prema zdravlju. Da biste pomogli vašem tijelu u borbi protiv stranih okupatora, vašoj unutarnjoj „vojski“ treba najbolja moguća prehrana.