fbpx
Pauza od treniranja – koliko duga smije biti da ne ispadneš iz forme?
Fitness

Pauza od treniranja – koliko duga smije biti da ne ispadneš iz forme?

Za sve one koji redovito treniraju i nikako ne žele ostati bez postignutog napretka, duža pauza može biti značajan korak unazad, ali situacija nije dramatična kako se čini…

Onaj osjećaj kad uđeš u formu i pucaš od energije! Tvoja snaga i izdržljivost su na nivou o kojem oduvijek sanjaš i imaš osjećaš da sada možeš ići samo naprijed.

Istina je, redovitim višemjesečnim treniranjem dolazi se do takvog fizičkog stanja i tada je puno lakše održavati tjelesnu težinu te raditi na svojoj mišićnoj masi, kao i učvršćivanju pojedinih dijelova tijela.

No, što ako zatim uzmeš dužu pauzu od treniranja? Hoće li to na negativan način utjecati na tvoju snagu i kondiciju?

Bilo da se radi o ozljedi, bolesti, gustom rasporedu koji ne daje prostor treninzima ili nekom drugom razlogu, pauza od redovite tjelovježbe može postati nužnost u tvom životu i definitivno će imati određeni utjecaj na tvoje fizičke sposobnosti.

Zato je bitno pobrinuti se da ne bude pretjerano duga, jer kraće razdoblje bez treninga neće utjecati niti na tebe ni na tvoju moć. No, koje je to razdoblje bez treninga kritično i kako će utjecati na tebe?

Pauza od tjedan dana ili dva

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-09T195932.190

Ako uzmeš pauzu koja traje 7 do 14 dana, ona ne bi trebala imati značajan utjecaj na tvoju kondiciju niti na sposobnost vježbanja u teretani.

U slučaju da je razlog pauze bolest, potrebno je tek pustiti tijelo da se oporavi do kraja i zatim manje-više možeš nastaviti istim intenzitetom, bez potrebe raditi drastične korake unazad.

Naravno, nakon takve pauze ne možeš očekivati napredak čim se vratiš u pogon i uzmi vremena prije nego pojačaš žestinu svog treninga, no ništa nije izgubljeno i samo nastavi provoditi zacrtani plan.

Pauza tri do četiri tjedna

Već negdje tri tjedna pauze može utjecati na tvoju fizičku sposobnost. U slučaju pravilne ishrane u tom razdoblju, bogate proteinima, velikog gubitka mišićne mase ne bi trebalo biti, ali mišićima će trebati neko vrijeme da se ponovo nađu na radnom nivou.

Isto vrijedi i s kondicijskim treninzima. Ako se rekreiraš trčanjem, vjerojatno ćeš moći istrčati uobičajenu distancu nakon tri do četiri tjedna pauze, ali neće proći bez upale mišića.

Dakle, pauza ovakve dužine malo će te unazaditi i nije loše povući korak unatrag i neko vrijeme vježbati manjim intenzitetom, prije nego što osjetiš da si ponovo u željenoj formi, kada možeš početi razmišljati o dodatnom napretku.

Pauza duža od mjesec dana

Ako na mjesec dana ili čak duže u potpunosti zanemariš treniranje, kao i svaku drugu fizičku aktivnost, to će se dosta osjetiti kad se jednom vratiš u pogon.

Svi oni mišići koje u tom razdoblju pauze ne koristiš sigurno će se upaliti na prvom treningu, a nećeš moći raditi ni približno intenzivno kao u vrijeme redovitog treniranja. Tvoja mišićna masa također će se smanjiti u nekoj mjeri, ovisno o prehrani i dužini mirovanja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-09T200702.269

Takva pauza ima posebno značajan utjecaj na tvoju kondiciju. Plućni kapaciteti neće moći pratiti treninge iz najboljih dana, mogući su i grčevi u mišićima ako pretjeraš, kao i bolovi u slezeni. Upala mišića također je realnost u takvoj situaciji i pametno je uzeti pokoji dan odmora prije sljedećeg treninga.

Dakle, duga pauza od treniranja može te zaista vratiti mnogo koraka unazad. No, dobra je vijest da nećeš pasti na početnu točku, prije nego je uopće počela tvoja redovita tjelovježba. Napredak će ovaj put biti znatno brži i moći ćeš se kroz par tjedana ili mjesec dana vratiti u top formu i zatim nastaviti žestoko prema naprijed, do novog vrhunca.

A ako te zanimaju iskustva stvarnih zaljubljenika u zdrav život, pridruži se FIT LifeStyle grupi na Fejsu, gdje ti naši simpatični članovi iz prve ruke mogu reći koliku pauzu od treniranja možeš uzeti, bez posljedica na svoju formu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se