fbpx
Je li krumpir zdrav i treba li ga redovito konzumirati?
Predloženo Top Zdrava prehrana

Je li krumpir zdrav i treba li ga redovito konzumirati?

Iako je došao na glas kao nezdrava namirnica među povrćem, istina je da krumpir može biti odličan dodatak tvojoj prehrani, pod uvjetom da ne baziraš svoj plan obroka isključivo na njemu.

Nema sumnje, povrće je na dobrom glasu u svijetu nutricionizma. Krasi ga niska kalorijska vrijednost, a sadrži pregršt vrijednih tvari potrebnih organizmu, poput biljnih vlakana, fitonutrijenata, minerala i vitamina.

No, postoji jedno povrće koje je došlo na loš glas, a radi se o krumpiru. Naime, uz njega se veže teorija da se radi o nezdravoj namirnici, zaslužnoj za ljudsko debljanje, kao i različite probleme povezane s probavom i kardiovaskularnim sustavom.

Svašta se piše i priča, ali ovaj podzemni gomolj koji se prvi put pojavio u južnoameričkim Andama zapravo i nije tako loš izbor za tvoju prehranu. Ne samo što je svojedobno spasio Europu od gladi, već predstavlja nutritivno bogatu namirnicu, pod uvjetom da nije industrijskim putem lišen svega dobrog što u sebi nudi…

Zaštitni znak fast food industrije

Da, krumpir je jedan od simbola fast food restorana i to je glavni razlog zašto ga mnogi vide kao put ka sigurnom debljanju.

No, važno je naglasiti da se industrija brze hrane specijalizirala za izbacivanje svega hranjivog iz svojih namirnica, kako bi okus bio što atraktivniji, a cijena proizvodnje i pripreme što manja. Tako su nastali francuski krumpirići, koji se utapaju u ulju u fritezi, prije nego ih ubaciš u svoj želudac.

Pritom se ne pazi da se zadrži ono dobro i vrijedno što krumpir nudi, već se strojno odstranjuje njegova ljuska i zatim mu se okus “popravlja” na različite načine, uključujući i jeftino biljno ulje nakon kojeg definitivno prestaje biti dijetna namirnica.

Međutim, istina je da je kalorijska vrijednost krumpira tek 76 kilokalorija na 100 grama, što ga zapravo čini namirnicom koja ne bi smjela naškoditi onima koji prolaze kroz proces mršavljenja.

Istina je, unijet ćeš ga možda malo više u odnosu na brokulu i tikvicu, no svejedno to nisu brojke koje bi te trebale zabrinuti. Hranjivi sastav krumpira pak definitivno nadmašuje bijelu rižu ili industrijski osiromašenu tjesteninu, što ga čini sasvim solidnom opcijom za prilog tvom ručku…

Najviše vitamina i minerala oko kore

Krumpir je dobar izvor minerala od kojih vrijedi izdvojiti kalcij i željezo, dok ćeš u njemu još pronaći ponešto bakra, fosfora, mangana, kalija, joda i cinka. Tu su također i vrijedni vitamini, poput vitamina C te različitih vitamina iz B skupine, kao i fitonutrijenti, prisutni kod crvenih i ljubičastih krumpira.

No, istina je da se kod krumpira najveća količina važnih nutrijenata nalazi u blizini kore, što je jedan od razloga zašto priprema ove namirnice ima veliki utjecaj na njezinu vrijednost za tvoje tijelo.

Pa se tako preporučuje kuhanje krumpira u ljuski, jer time će zadržati glavninu svojih najjačih nutritivnih aduta, dok se mladi krumpir iz istog razloga treba obrađivati laganim grebanjem kore pomoću nožića, umjesto dubljeg rezanja vanjskog sloja.

Međutim, postoji jedna još važnija stvar koju ljubitelji krumpira moraju znati. Naime, krumpir je najbolji ako ga pomiješaš s drugim povrćem. Pa je zbog toga kombinacija krumpira s raštikom ili blitvom odličan izbor priloga za ručak, dok još bolje opcije imaš ako ga pripremaš u pećnici.

Tamo možeš ribi ili piletini dodati krumpir, batat, patlidžan, slanutak, crvenu papriku, brokulu i bundevu, čime ćeš dobiti ručak krcat različitim mineralima i vitamina koji je zapravo izuzetno ukusan, pogotovo ako sve začiniš s ponešto ružmarina, češnjaka i soli. Takve raskošne opcije imaš i ako pripremaš krumpir kao dio variva, što je još jedan smjer u kojem može krenuti tvoja prehrana.

Dakle, ako ga kombiniraš s drugim zdravim namirnicama krumpir ti sigurno neće naškoditi niti ga možeš kriviti za svoje debljanje. A zbog njegovog glikemijskog indeksa najbolje ga je jesti za ručak, dok za večeru trebaš dati šansu laganijim povrtnim salatama, koje će se pobrinuti za tvoj bolji san i besprijekorno funkcioniranje probave.

U svakom slučaju, krumpira se nemoj bojati, a ako te zanima koje su još namirnice dobre za tebe dok pokušavaš smršaviti, svakako se priključi FitLifestyle grupi na Fejsu. Tamo te čekaju savjeti profesionalnog fitnes trenera, ali i brojni entuzijasti koji jedva čekaju s tobom podijeliti svoja iskustva sa zdravom prehranom!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se