fbpx
Istina o tjelovježbi za vrijeme mjesečnice
Fitness Predloženo Top

Istina o tjelovježbi za vrijeme mjesečnice

Vježbanje u kritičnim danima menstrualnog ciklusa može u nekim situacijama biti dobra odluka. No, ne duguješ to nikome i definitivno ne moraš trenirati za vrijeme mjesečnice, ako se ne osjećaš zdravo i fizički spremno.

Plan treninga obično od nas traži da dva do tri puta tjedno protegnemo mišiće i potrošimo kalorije. Oni koji uživaju u tjelovježbi treniraju još i češće, četiri do pet puta svakog tjedna, a koriste i svaku dodatnu priliku za bilo kakvu fizičku aktivnost.

Sve to može besprijekorno funkcionirati, no što kada dođe doba mjesečnice? To je problem s kojim se suočava svaka žena, zbog čega je pitanje “treba li vježbati za vrijeme menstruacije” jedno od najčešćih koje postavljaju svojim fitnes trenerima.

Kritični dio menstrualnog ciklusa traje četiri do pet dana, zbog čega neke žene smatraju da su dužne trenirati taj tjedan, jer će u suprotnom izgubiti ritam i zaostati za željenim ciljevima.

No, trening za vrijeme menstruacije ne može i nikad neće biti obaveza za ženu, a odgovor na pitanje treba li “tih dana u mjesecu” protegnuti mišiće ostaje potpuno individualan…

Odgodi trening ako je mjesečnica bolna

Svaka žena drukčije proživljava kritični dio menstrualnog ciklusa. Zapravo, osjećaj u tijelu se razlikuje od mjeseca do mjeseca. Upravo o tome će ovisiti ima li smisla trenirati ili ne.

Ako su tvoji simptomi podnošljivi i dobro se osjećaš, nema nikakvog razloga da preskočiš trening. Međutim, uz jake menstrualne grčeve i nadutost nema nikakvog smisla mučiti se s tjelovježbom. Jednostavno odmori par dana, jer trening se uvijek može nadoknaditi.

U današnje vrijeme postoji i sve više kroničkih bolesti koje dolaze do izražaja upravo u doba mjesečnice. Jedna od njih je endometrioza, pri kojoj se tkivo sluznice maternice pojavljuje na različitim mjestima unutar organizma. Bol se kod ove bolesti javlja upravo kad je menstrualni ciklus na vrhuncu i tada treba stati i pričekati da tijelo ponovo bude na optimalnoj razini za fitnes izazove.

This image has an empty alt attribute; its file name is Yellow-Fun-Fact-About-Exercising-Facebook-Fitness-Post-29.png

Što se pak intenziteta vježbanja tiče, ako osjećaš manje simptome i svejedno želiš trenirati, tada je dobra odluka odraditi trening manjeg intenziteta. Nizak tlak jedan je od simptoma koji se mogu javiti pa ako je to slučaj, svakako smanji težine s kojima radiš pa i broj ponavljanja. Ako pak osjetiš veliki umor, svakako stani i provjeri ima li smisla uopće nastaviti dalje.

U svakom slučaju, pri odluci vježbati u vrijeme mjesečnice ili ne najbolja je odluka slušati vlastito tijelo. Ako u njemu ima dovoljno energije, tada možeš pokušati odraditi trening. Ako ostaneš bez energije, samo stani i odgodi ostatak vježbi. Za njih uvijek ima vremena, pogotovo ako si osoba koja u sebi ima zavidnu razinu discipline i predanosti, nužne za uspjeh u svijetu fitnesa…

Ima li trening u doba mjesečnice prednosti?

Već smo naglasili da je svaka žena drukčija. Kod nekih menstruacija rezultira snažnim grčevima, dok druge puno bolje podnose te dane. Dapače, nekim djevojkama upravo u doba mjesečnice postaje lakše odraditi kvalitetan trening. Razlog tome je djelovanje endorfina koji se oslobađa u mozgu. Radi se o kemijskom spoju koji ublažuje bolove i samim time pozitivno djeluje na efikasnost tvoje tjelovježbe.

No, čak ako nisi ni blizu tome da se osjećaš nedodirljivo u doba mjesečnice, nema razloga za brigu. Umjesto da razmišljaš o treninzima za vrijeme menstruacije, fokusiraj se na svoj životni stil prije i poslije kritičnih dana u mjesecu.

Naime, istraživanja su potvrdila da uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba mogu dovesti do ublažavanja menstrualnih simptoma. U tu svrhu svakako će poslužiti i nutritivno bogate namirnice, poput brokule, špinata, integralnih žitarica, tamne čokolade, lososa i jaja.

Sve u svemu, mjesečni ciklus definitivno može utjecati na tvoje planove. No, ako vučeš prave poteze ublažit ćeš posljedice onog što se događa unutar tebe i tako si značajno podići kvalitetu svakodnevice.

A jedan od načina kako da obogatiš svoj stil života svakako su jednostavne, a efikasne vježbe koje možeš odraditi u udobnosti svog doma. Njih ako izvodiš na pravi način, ne samo što ćeš lakše otopiti masne naslage sa svog tijela, već će i cjelokupno zdravstveno stanje tvog organizma skočiti na viši nivo.

Baš takve vježbe te čekaju ako instaliraš BudiFit mobilnu aplikaciju. Više od stotinu video demonstracija vježbi pomoći će ti da kreneš pravim putem s izgradnjom svog tijela. Shvatit ćeš također uz ovu aplikaciju da izgubiti desetak kilograma u roku od 3 mjeseca uopće nije teško.

Što je najbolje, na raspolaganju ćeš imati i savjete profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga koji će za tebe složiti konkretne treninge, na temelju tvojih fizičkih karakteristika i postavljenih ciljeva. Radi se o fitnes profesionalcu iza kojeg su već stotine uspješnih transformacija, a baš ti možeš biti sljedeća uspješna priča.

Mjerenje rezultata, ideje za prehranu, mentalna podrška. Sve to dobivaš uz BudiFit aplikaciju, dostupnu uz besplatni probni rok od 7 dana. Zato je obavezno skini i provjeri zašto dobiva tolike pohvale!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se