11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-30T223913.205

Hidratacija za vrijeme i poslije treninga – Evo zašto nikad ne podcjenjuj unos tekućine!

144

Organizam koji ostane bez dovoljne količine vode ne može normalno funkcionirati, zbog čega je važno nikad se treninzima ne dovesti do dehidracije, jer tako ne samo što dovodimo u pitanje izgradnju tijela, već ugrožavamo i svoje zdravlje…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-30T232935.140

Milijun puta smo čuli kako voda čini više od 70% naših organizama i kako moramo unositi u svoje tijelo dovoljnu količinu tekućine kako bi normalno funkcioniralo.

No, svejedno se često prevarimo i ne pijemo vodu gotovo cijeli dan, što nikako nije dobro. Naime, voda ima značajan utjecaj na distribuciju hranjivih tvari po cijelom tijelu, a njezin nedostatak negativno utječe na rad srca, koje mora jače pumpati, kako bi do stanica došao prijeko potrebni kisik, kao i druge važne gradivne tvari.

Hidratacija ima pozitivan utjecaj na imunitet i metabolizam, a izuzetno je bitna za zdravlje kože, dok utječe i na našu kondiciju i snagu, svojim pozitivnim djelovanjem na normalno funkcioniranje čitavog organizma.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-30T230807.182

No, kako zapravo gubimo vodu? Mnogo je različitih načina, od znojenja i mokrenja pa čak i disanja te kihanja, zbog čega nam mora postati navika redovito je nadoknađivati, jer to se neće dogoditi samo od sebe.

A posebno je to bitno raditi za vrijeme i nakon tjelovježbe, kada u pravilu gubimo velike količine vode i najlakše se dovesti do stanja dehidracije…

Kako i koliko često piti tekućinu za vrijeme treninga?

Hidratacija treba početi i prije tjelovježbe, a uvijek je dobro sa sobom ponijeti flašu od barem pola litre vode u njoj, da lakše nadoknadiš ono što ćeš izgubiti znojeći se. Nema sumnje, ako žestoko treniraš izgubit ćeš puno tekućine i pripremi se na to!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-30T230508.290

Baš zbog toga najbolje je svakih 10 minuta potegnuti flašu vode i nadoknaditi izgubljeno, a ako se radi o aerobnom treningu poput trčanja, koje traži konstantno kretanje i ne dopušta prekid aktivnosti zbog hidratacije, svakih pola sata svejedno bi trebalo osvježiti tijelo pokojim gutljajem vode.

Istina je, tjelovježba izaziva znojenje i tijelo gubi tekućinu, a da bi moglo pravilno funkcionirati moraš to nadoknaditi. Međutim, za vrijeme treninga nikako ne smiješ u sebe nekontrolirano ulijevati vodu, već se traže manji gutljaji, kako ne bi došlo do famoznog “bućkanja” u želucu koje umanjuje tvoje fizičke sposobnosti i otežava daljnji rad na učvršćivanju tijela.

S druge strane, nikako nemoj vjerovati žeđi, jer te itekako može prevariti! Ona se javlja kao znak da je dehidracija pred tvojim vratima, a to je već kritična razina na kojoj se nije pametno ikad naći. Tada gubiš na snazi, izdržljivosti i kondiciji, jer tijelo nepravilno funkcionira ako nije osvježeno tekućinom, a može doći i do ozbiljnijih problema ako ustraješ s naporom bez unosa vode i to je nešto s čim se ne smiješ igrati.

Koliko mi je vode potrebno nakon treninga?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-30T225640.118

Kada jednom završi tjelovježba i odradiš neizostavno istezanje, vrijeme je u miru nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Ovaj put velikim gutljajima!

Teško je reći koliko je vode potrebno unijeti u sebe nakon treninga. Ovisi to svakako o količini znojenja, a prije svega o uvjetima u kojima je trening održan. Ako ga održiš recimo u velikom Lumpini parku u Bangkoku, niti litra i pol neće biti dovoljna!

No, u Hrvatskoj se rijetko nađeš u takvom grotlu pa će i upola manja količina vode biti dovoljna. A osim čiste vode, koja je uvijek dragocjena za naše tijelo, postoji još jedan odličan način kako nadoknaditi izgubljenu tekućinu i prijeko potrebne elektrolite, tvari neophodne za osnovne funkcije našeg organizma.

Radi se o omiljenom napitku neuništivog Cristiana Ronalda, CR7 Driveu, otopini ugljikohidrata i elektrolita koja dokazano pospješuje apsorpciju vode tijekom tjelesne aktivnosti i pomaže održati tvoju fizičku izdržljivost. Za perfektnu hidrataciju, pomiješaj ga s 500 ml vode i dobro protresi te ga popij u pauzi između dva segmenta svog treninga.

U svakom slučaju, bilo da se odlučiš za čistu vodu, CR7 Drive ili nešto treće, hidrataciju nikad ne podcjenjuj, ako ti je stalo ići naprijed s izgradnjom tijela i očuvanjem zdravlja svog organizma…

ctr