Elastična pilates traka – praktičan rekvizit koji pomaže pri mršavljenju!
Fitness Predloženo Top

Elastična pilates traka – praktičan rekvizit koji pomaže pri mršavljenju!

Ako želiš kvalitetno izgraditi tijelo u udobnosti svog doma elastična pilates traka u tome ti definitivno može pomoći, jer je izuzetno praktična, a podiže tvoju tjelovježbu na još viši nivo…

Treninzi težinom vlastitog tijela mogu biti sjajni, ali ako tome dodaš i pokoji praktični rekvizit tada možeš postići još bolju potrošnju kalorija, uz efikasno učvršćivanje i oblikovanje kritičnih dijelova.

Baš u tu svrhu nastala je elastična pilates traka, koja ti donosi otpor prilikom izvođenja pokreta i bez ikakvih problema može zamijeniti ulogu utega pri tjelovježbi.

Dobra elastična traka ne košta više od stotinjak kuna, a možeš je sa sobom bez problema nositi bilo gdje, jer joj je težina minimalna te ne zauzima mnogo prostora. No, svejedno će se pobrinuti za prilično žestoke treninge i može poslužiti pri radu na brojnim različitim mišićnim skupinama.

Dakle, bilo da odrađuješ treninge na otvorenom, u teretani ili na prostirci u svojoj sobi, elastična pilates traka definitivno ima svoje adute. Vrijeme je da saznaš zašto je postala jedan od omiljenih rekvizita za tjelovježbu…

Otpor mišićima, ali i pomoć

Elastična pilates traka u svijetu fitnesa može imati različitu upotrebu, od zagrijavanja i istezanja do samog treninga, a dužina joj je do dva metra, što je čini najdužim elastičnim rekvizitom trenutno na tržištu.

Funkcionira tako što izaziva otpor dok je pokušavaš raširiti, a taj otpor je zaslužan za kontrakciju mišića. Zanimljivo je to da elastična traka djeluje tako da što je primiš uže, to je otpor veći prilikom rastezanja pa se definitivno može pobrinuti za vrlo intenzivne treninge.

Ova traka pomaže pri aktivaciji i jačanju različitih mišića, uključujući i one bazne, a radi i na povećanju snage i eksplozivnosti te razvoju mobilnosti.

Što je najbolje, osim što služi kako bi tvoji mišići dobili otpor koji izaziva kontrakciju, elastična traka može ti pomoći i da pravilnije izvodiš određene vježbe, od sklekova do trbušnjaka, a u nekim slučajevima može poslužiti i pri smanjenju napora tijekom tjelovježbe, odnosno reguliranju intenziteta kojim treniraš.

Elastična pilates traka dobra je za početnike, jer od mišića traži stabilizaciju i kontrolu pokreta, a omogućuje i veći opseg pokreta u odnosu na korištenje utega.

Sve u svemu, ovaj rekvizit svakako dobro dođe svakome tko želi svoju trening rutinu dići na još viši nivo, pod uvjetom da zna koje efikasne vježbe izvoditi pomoću elastične pilates trake…

Najbolje vježbe uz elastičnu pilates traku

Kao što smo već naglasili, elastična pilates traka pogodna je za vježbanje brojnih mišićnih skupina, a prije svega baznih mišića, na kojima bismo zapravo svi trebali najviše raditi, jer su vrlo važni za zdravlje cjelokupnog organizma.

Postoji u današnje vrijeme pregršt sigurnih vježbi koje možeš izvoditi uz pomoć ove trake, a mi izdvajamo njih pet koje se posebno ističu:

  1. Glute kick back – traku prebaciš preko jednog stopala i držiš krajeve u obje ruke. Odeš u pretklon i primiš se rukama za stolicu. Leđa su ravna, stajna noga je malo pogrčena, a onu s elastičnom trakom oko stopala izbacuješ ispruženo nazad i gore pa vraćaš u početni položaj.
  2. Odručenje i pregib ruku – staneš sa stopalima u širini kukova na elastičnu traku. Sa svakom rukom držiš krajeve trake i zatim krećeš u odručenje, s laktovima koji idu visoko i vode pokret, nakon čega slijedi pregib podlaktica prema sebi.
  3. Čučanj i potisak – staneš sa stopalima u širini kukova na elastičnu traku. Držiš krajeve trake u svakoj ruci i raširiš ruke. Zatim krećeš u čučanj, s trbuhom stisnutim i ravnim leđima. Kad se vratiš u uspravnu poziciju, radiš potisak rukama prema gore.
  4. Iskorak unazad i pregib – desnim stopalom nagaziš traku i držiš krajeve u svakoj ruci. Zatim lijevom nogom krećeš u stražnji iskorak, a nakon što se vratiš, napraviš i pregib rukama. Leđa moraju biti pritom ravna, a koljeno stražnje noge se spustiti tik do poda.
  5. Veslanje u sjedećoj poziciji – sjedneš na prostirku, s ispruženim nogama. Elastičnu traku prebaciš preko stopala, a krajeve držiš u rukama. Leđa su ravno, trbuh stisnut i radiš povlačenje trake unazad, u veslačkom stilu. Laktovi idu usko, tik uz leđa sa svake strane.

U svakom slučaju, elastična pilates traka omogućuje nam širi izbor vježbi od treniranja isključivo težinom vlastitog tijela, a puno je praktičnija od utega i lakše je kontrolirati pokrete.

Zato svakako razmisli o ovom fantastičnom rekvizitu, za koji danas već postoje brojni efikasni treninzi i na tebi je samo slijediti upute i koristiti ih na pravi način.

A najbolje upute dobit ćeš ako potražiš pomoć iskusnog profesionalca, nekog tko ima fitness i nutricionizam u malom prstu i zna kako prilagoditi svoje treninge tvojim ciljevima. Nekog poput mene, koji jedva čeka pomoći ti promijeniti tvoju svakodnevicu.

Pretplatom na moju Budifit mobilnu aplikaciju, imat ćeš priliku susresti se s vođenim i detaljno pojašnjenjim treninzima uz pomoć težine vlastitog tijela, elastičnih traka, ali i drugih jeftinih i lako dostupnih rekvizita lakih za uporabu i kućne treninge.

Isprobaj i uvjeri se sama kako je zapravo vrlo jednostavno održavati normalnu tjelesnu težinu.

Sve što trebaš je odluka i malo upornosti. Vjerujem u tebe i tvoj pravi izbor!

Tvoj trener Kristian

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!