wood-3085818_1280

Brže sagorijevanje masti: 5 načina za bolju učinkovitost

497

Naša tijelo prirodno sagorijevaju masti kao izvor goriva. No, jeste li se ikada zapitali da li možete istrenirati tijelo da to radi učinkovitije? Danas ću vam dati nekoliko savjeta kako izvježbati tijelo da sagorijeva masti!

Danas želim podijeliti sa vama nekoliko odličnih načina da tijelo postane bolji stroj za sagorijevanje masti! U našim užurbanim životima često tražimo “brza rješenja” ili prečace za ostvarenje zdravstvenih i fitness ciljeva. Ponekad je, ipak, bolje izdvojiti malo više vremena i unaprijed isplanirati fitness rutinu kako bi ostvarili bolje rezultate i brže potrošili masti.

Postoje brojni načini za sagorijevanje masti, gubitak tjelesne težine i toniranje. Sve što trebate je želja da izađete iz vaše “sigurne zone” te da pokušate uključiti neki od mojih savjeta u vaš tjedan!

Ostavite vremena za trening izdržljivosti

Pokušajte osloboditi malo vremena za dugi kardio trening barem jednom tjedno. Dugo trčanje, hodanje ili vožnja biciklom u ugodnom tempu predstavljaju odlične načine da se osigurate da vaše tijelo sagorijeva masti. Tijelo koristi masti kao izvor goriva za većinu dugih treninga. Kada se počnete iscrpljivati i povećavati intenzitet, tijelo obično počinje trošiti zalihe ugljikohidrata za dobivanje energije. Pokušajte održavati razinu intenziteta na 6/10. Vjerujem da je 60-90 minuta tjedno potrošenih na sebe dobro ne samo za zdravlje, već i za vašu emocionalnu dobrobit.

Radite intervalne treninge

Obožavam treninge koji se rade u intervalima ponajprije zbog njihovih učinaka na sagorijevanje masti nakon treninga. Tijekom intervalnog treninga visokog intenziteta vaše tijelo troši ugljikohidrate za dobivanje goriva, dok će se masti trošiti tijekom procesa oporavka. Za intervalni trening trebate manje vremena i možete postići odlične rezultate sa samo 30 minuta vježbanja. Pokušajte raditi ovaj tip treninga barem dva puta tjedno. Možete pogledati i moj raniji članak o HIIT treningu ako vam treba koja ideja.

Trening snage

Veća mišićna masa pomoći će vam da trošite masti čak i kada odmarate. Tijelo troši više kalorija na održavanje mišića nego na masti, što znači da ćete sa više mišića bolje sagorijevati masti. Uz to, trening snage tjera vaše tijelo na oporavak, pa možete udvostručiti prednosti te će vaše tijelo trošiti masti još dugo nakon odlaska iz teretane!

Kvalitetno gorivo

Izbor goriva ima direktan utjecaj na rezultate koje ćete dobiti od vašeg tijela. Svakodnevno pazite na dobru ravnotežu ugljikohidrata, zdravih masnih kiselina i proteina. Posebnu pozornost obratite na konzumiranje proteina unutar 30 minuta nakon treninga, a naročito nakon dugog treninga. Nakon treninga je dobro unijeti i malu količinu ugljikohidrata koji će pomoći vratiti glikogen u mišiće.

Odmorite

Vaše tijelo se tijekom odmora prilagođava na zahtjeve s kojima je bilo suočeno. Ako radite naporno pet dana u tjednu, bilo bi dobro uzeti dva dana za odmor i oporavak.

***

Ima mnogo načina da potaknete tijelo da se prilagodi i poboljša. Mislim da su dobra ravnoteža vježbanja i prehrane savršeni plan za učinkovitije sagorijevanje kalorija tijekom dužeg razdoblja. Dosljednost je jedna od tajni uspjeha, stoga posvetite aktivnosti i vježbanju pet dana u tjednu. Ako zbog prenatrpanog rasporeda ne možete vježbati pet dana u tjednu, upamtite moju omiljenu izreku: “uvijek ćete ostvariti bolje rezultate ako radite bar nešto, nego apsolutno ništa.” Ukoliko vam je potrebna pomoć i podrška, slobodno me možete kontaktirati ovdje.