fbpx
Osigurava li zaista večera puna ugljikohidrata sitost sljedeći dan?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-02-17T230945.699
Lifestyle Mršavljenje Zdrava prehrana Zdravlje

Osigurava li zaista večera puna ugljikohidrata sitost sljedeći dan?

Iako su neka istraživanja pokazala da večera bogata ugljikohidratima može osigurati višu razinu sitosti tijekom dijete, to svejedno ne znači da treba pojesti lonac pun tjestenine prije spavanja…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-17T223408.888

U koje doba dana jesti hranu bogatu sa škrobi kako bi osigurala energiju za obavljanje tjelesnih aktivnosti, bez prelaska u masne naslage, jedno je od glavnih pitanja kojima se bavi današnji nutricionisti.

Uvriježeno mišljenje kaže da je najbolje ugljikohidrate konzumirati većinom za doručak i ručak, jer kalorije koje s njima unosimo mogu ostati nepotrošene i samim time dovesti do povećanja tjelesne težine. Zbog toga se često tvrdi da bi u kasnijim večernjim satima trebalo okrenuti hrani koja ih sadrži u manjem postotku.

No, nedavno istraživanje na “punašnijim” zaposlenicima jedne tvrtke iz Zagreba pokazalo je da su uključene žene koje su jele obroke bogate ugljikohidratima u večernjim satima osjećale više sitosti i bolje podnosile dijetu, koja je uključivala unos između 1200 i 1500 kalorija, što je prilično striktno.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-17T224714.934

Ako tome dodamo da su kasni obroci bogati škrobi u nekim istraživanjima poboljšavali i krvni tlak, moramo se zamisliti. Koja je onda dobitna formula za izgradnju vlastitog tijela i poboljšanje zdravlja?

Nisu svi ugljikohidrati isti, kao ni ljudi

Ako misliš da ti ovo istraživanje daje pravo zgrabiti ogromnu zdjelu tjestenine i smazati je prije spavanja, moramo ugasiti tvoju euforiju.

Naime, nije svaki obrok bogat ugljikohidratima isti, jer različita jela imaju različiti sastav. Neka ti daju prazne kalorije i manjak energije, onaj osjećaj da se ne možeš pomaknuti, neka baš suprotno. Zbog toga bi prioritet trebali imati škrobno povrće, cjelovite žitarice i mahunarke, jer izazivaju svakako veću sitost od spomenute tjestenine, među namirnicama bogatima ugljikohidratima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-17T223601.005

U svakom slučaju, pristup koji je korišten u ovom istraživanju definitivno nije dobar, jer dijeta je bila previše radikalna i ne preporučujemo je nikome. A samim time ni rezultati nisu vjerodostojni.

Tko želi smršaviti, bolje da ide puno postepenije, a onda ni glad neće biti tako bitan faktor, bez obzira na doba dana u kojima konzumiraš većinu svojih ugljikohidrata.

A ono najvažnije je da prehrana uvijek mora biti personalizirana! Svatko treba eksperimentirati na sebi i iskušati sve zdrave varijante prehrane te donijeti zaključak koji tip obroka daje za tebe najbolje rezultate u koje doba dana.

Zdravi životni stil nudi različite dobitne opcije

Cilj je uvijek učvrstiti tijelo, regulirati tjelesnu težinu i poboljšati cjelokupno zdravlje organizma. Metode dolaska do njega su različite i važno je pronaći onu koja svakome od nas najviše osobno odgovara.

No, uvijek je dobro čuti mišljenje sebi sličnih. Zato se pridruži našoj FIT LifeStyle zajednici na Facebooku i saznaj koja su rješenja za svoju prehranu koristili naši simpatični članovi, uvijek spremni izvući pokojeg asa u rukavu, koji i tebi može pomoći da pronađeš dobitnu formulu vlastite prehrane!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se