Art3_PT_700

Savjeti za pravilnije držanje

490

Želite li popraviti vaše držanje? Danas ću vam reći kako možete stajati uspravno i lako poboljšati vaše držanje.

Mnogi primjećuju da se tijekom dana počinju držati pogrbljeno – kao da ih gravitacija vuče dolje!

Još uvijek se sjećam kako mi je tijekom djetinjstva mama govorila da moram stajati uspravno. Vjerojatno sam uvijek bila toliko uzbuđena da krenem dalje, pa sam se naginjala prema naprijed. Većina roditelja obično ispravlja držanje svoje djece kako bi upamtila da moraju stajati uspravno. To se naročito odnosi na tinejdžere, koji uvijek pronalaze nekoliko dodatnih centimetara kada spoje lopatice i podignu bradu.

Znači, djeca su zbrinuta, ali tko podsjeća odrasle da moraju stajati uspravno? Ponekad su to naši bolni mišići – jeste li znali da pogrbljeno držanje može uzrokovati napetost koja rezultira s bolovima? Ako ste otkrili da se u toku dana držite sve grbavije, pogledajte nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći.

4 jednostavna savjeta za pravilnije držanje

Problem s držanjem 1

Kada sjedite, shvatite da se naginjete naprijed i tonete u stolici. Dugotrajno sjedenje može dovesti do pogrbljenog držanja.

Zašto je to loše za vaše držanje: Ako se grbite i imate zaobljena ramena, vi produžujete i istežete mišiće u gornjem dijelu leđa. To zauzvrat dovodi do skraćivanja prsnih mišića. To pak s vremenom može dovesti do neravnoteže koja vodi ka bolovima i nelagodi u gornjem dijelu tijela.

Savjet: Sjedite uspravno i pripazite da ste s cijelim leđima naslonjeni na naslon. Ako je moguće, uzimajte česte pauze da ustanete i prošetate okolo. Pokušajte se istezati u toku dana.

Problem s držanjem 2

Kada sa sobom vučete laptop ili namirnice ili nešto drugo, uvijek prebacujete težinu na jedno rame.

Zašto je to loše za vaše držanje: Svi mi preferiramo jednu stranu tijela. Kada nosite veći teret (u prepunoj torbi ili tešku torbu za laptop) na jednoj strani tijela, dolazi do stvaranja neravnoteže mišića. Ta se neravnoteža često pojavljuje na području kukova, pošto donji dio tijela mora kompenzirati kako bi smanjio naginjanje.

Savjet: Koristite torbu na kotačiće za teške stvari i neka vam torba na ramenu bude lagana. Dobra opcija je i korištenje ruksaka koji će težinu ravnomjerno rasporediti preko oba ramena. Ako baš morate nositi jednu torbu na ramenu, mijenjajte strane kako bi mišići radili podjednako na obje strane tijela.

Problem s držanjem 3

Obično radite samo na mišićima koje vidite umjesto da ravnomjerno gradite popratne mišiće. To je česti problem u teretani i kod muškaraca i kod žena. „Tašto vježbanje“ je kad ljudi rade na mišićima koje vide, a ponekad se naziva i „vježbanje pred ogledalom“.

Zašto je to loše za vaše držanje: Vježbanje i jačanje određenih grupa mišića i ignoriranje ostalih može dovesti do neravnoteže. Česta greška koju muškarci rade u teretani jest jačanje mišića na prsima te zanemarivanje nogu. Kod žena je to rad na trbušnajcima i zanemarivanje donjeg dijela leđa.

Savjet: Morate shvatiti da većina mišića rade u parovima. Ako radite na jednom mišiću, uvijek radite i na njegovom partneru. Na primjer, ako jedan dan radite na gornjem dijelu tijela, sljedeći dan pokušajte raditi na donjem dijelu. Vjerujem da će pridržavanje uravnoteženog programa fitnesa pomoći vašem pravilnom držanju. Jedan od najboljih mogućih načina kako bi došli do odličnih rezultata je angažirati osobnog trenera.

Problem s držanjem 4

Ne nosite pravilnu razinu podrške za vašu razinu aktivnosti. To je česti problem kod žena. Nošenje prevelikog/premalenog grudnjaka može imati vrlo negativan utjecaj na držanje.

Zašto je to loše za vaše držanje: Nošenje neadekvatnih grudnjaka, naročito prilikom treninga, može uzrokovati ozbiljne bolove u gornjem dijelu leđa i naprezati prsne mišiće. Obdarenije žene mogle bi osjetiti i nelagodu u donjem dijelu leđa jer se naginju natrag kako bi nadoknadile za težinu koja ih vuče naprijed.

Savjet: Prvi korak je odabir dobrog grudnjaka. Sljedeći korak je pronalazak dobrog sportskog grudnjaka za trening. Kupujte za vašu veličinu, a ne veličinu koju biste htjeli nositi – bilo veću ili manju!

Provjerite i da li nosite pravi grudnjak za vašu razinu aktivnosti, pošto sportski grudnjaci nude različite razine potpore. Dosta topova dolazi sa ugrađenim grudnjakom, ali uglavnom ne nude potrebnu potporu tijekom treninga. Kad pronađete prave grudnjake, odvojite dio treninga za vježbe koje su usredotočene na skupljanje lopatica. Na taj ćete način ojačati leđne mišiće i ublažiti slabost.

***

Odnosi li se ikoji od ovih savjeta na vas? Nevjerojatno je koliki utjecaj ima svakodnevica na vaše držanje. Vjerujem da sa pravilnim pristupom možete poboljšati vaše držanje, dan po dan.

Bilo bi dobro sjetiti se vašeg držanja i kad obavljate dnevne zadatke, pošto se problemi uzrokovani nepravilnim držanjem sakupljaju tijekom godina. Često započinjem dan sa uspravnim držanjem, no nakon nekoliko sati vidim da se počinjem držati pogrbljeno ili da preferiram jednu stranu tijela kad stojim prebacujući svu težinu tijela na jednu nogu. Kad sama sebe uhvatim u nepravilnom držanju, odmah to pokušam popraviti i nadam se da ćete vi učiniti isto!

Baš kao što je moja mama meni godinama tupila da se moram držati uspravno, sada te iste riječi ja ponavljam svojoj djeci. „Sjedi uspravno, nosi ruksak na oba ramena, prestani se oslanjati na jednu nogu, makni se od kompjutera i idi se igrati van,“ samo su neke od riječi koje ja koristim. Jedina stvar koju ne govorim je: „prestani se vrpoljiti.“ Mrdanje tijelom je prirodna obrana vašeg tijela od ukočenosti, pa PRESTANITE čitati i uzmite trenutak da se protegnete!