fbpx
Zašto je održavanje tjelesne težine toliko teško?
featured-image-weight
Fitness Lifestyle Mršavljenje Ostalo Rezultati Zdrava prehrana Zdravlje

Zašto je održavanje tjelesne težine toliko teško?

Mnogima je održavanje tjelesne težine mnogo teže od samog mršavljenja. Pogledajte pet savjeta za održavanje težine koji će vam pomoći da zadržite tjelesnu težinu s kojom ste zadovoljni… bez da poludite.

Gubitak tjelesne težine je sam po sebi prilično jednostavan postupak. Radi se o boljem izboru hrane, smanjenju kalorija i većoj fizičkoj aktivnosti. No, kad se riješite suvišnih kilograma, mogli biste otkriti da je održavanje tjelesne težine mnogo teže. Možda ste “upravo završili s dijetom” da jednostavno ne možete dočekati da počnete jesti hranu na koju ste navikli.

Možda mislite da ste smršavili jer ste toliko pazili što jedete – i sada se bojite da ćete vam se sve vratiti ako počnete jesti na drugi način. Možda ste došli na željenu težinu, ali ne izgledate baš onako kako ste očekivali… i nemate pojma što bi sada trebali uraditi.

Riješili ste se viška kilograma – što sada?

Kada ste u procesu mršavljenja, vi ste na zadatku. Imate cilj koji želite ostvariti – i dok sve ide prema planu – stalno se približavate tome cilju. I dobivate odlične rezultate – vidite promjene i na tijelu i na vagi. Odjeća vam je komotnija. Prijatelji i obitelj vas ohrabruju da samo tako nastavite. I, dok mršavite, vi ste svaki dan usredotočeni na promjene – poput boljeg izbora hrane, mijenjanja navika vježbanja ili mijenjanja načina kako se nosite sa stresom. Svaki dan ste imali cilj kojega ste htjeli ostvariti.

Sada, kada ste došli na cilj, komplimenti i ohrabrenja su sve rjeđi. Sada, kada je vaša težina stabilna, više nema uzbuđenja sve manje i manje odjeće. Sada, kada ste stigli na cilj, kazaljka na vagi se (baš i) ne pomiče. Dok ste mršavjeli, vi ste se navikli na promjene a sada vam je cilj da nema promjena. Vaš je cilj da stvari ostanu takve kakve jesu. Ama baš svaki dan.

Dio problema je sljedeći: cilj da “sve ostane tako kako jest” je mnogo teže ostvariv od vašeg ranije cilja, koji je nudio nagradu – u obliku postizanja određene težine, veličine ili oblika. Drugim riječima, održavanje vam se neće činiti tako korisnim.

Zašto održavanje može biti teže od gubitka tjelesne težine

Važno je da imate pravi pristup kada stignete na cilj. Ako mislite “drago mi je da sam konačno gotov/a s tim,” bilo bi dobro da malo promijenite vaš stav. Da, stigli ste na cilj, ali zapravo nikada neće “prijeći ciljnu ravninu.” Održavanje tjelesne težine nakon dijete može biti veliki izazov zato što:

  1. morate se nastaviti truditi bolje birati hranu i mnogo vježbati da se ne bi ponovno udebljali… možda čak i više od nekoga tko teži isto kao vi, ali tko cijeli život održava tu težinu.
  2. Shvaćate da se ne možete vratiti “starom” načinu prehrane
  3. Vaša potreba za kalorijama nije toliko velika kao prije – pošto je potreba za kalorijama, djelomično, utemeljena na veličini tijela
  4. Imate novo tijelo koje vam se čini drugačijim od staroga, te vam možda još nije ugodno u njemu
  5. Vaše tijelo ne izgleda kako ste očekivali
  6. Gubitak tjelesne težine nije promijenio vaš život kako ste se nadali.

Savjeti koji će vam pomoći u održavanju tjelesne težine

Ako mislite da znate što trebate uraditi da smršavite, ali niste sigurni što bi trebali raditi da održite težinu, imajte na umu da su gubitak i održavanje tjelesne težine zapravo dvije strane iste kovanice. Vi niste prešli neku nevidljivu ciljnu liniju (i vaša dijeta nije “gotova”) da biste sada mogli promijeniti brzinu i raditi nešto drugo.

Ono što ste radili da biste smanjili težinu je manje-više isto što trebate raditi da biste je održali. Ako je dijeta na kojoj ste bili u fazi gubljenja kilograma bila vrlo ograničavajuća, bilo bi dobro da počnete jesti normalnije. Dio tog procesa odnosi se na učenje kako raditi stvari poput pametnog naručivanja u restoranu, ponašanja na proslavama, ubacivanja povremene poslastice, ili osvježavanja vašeg načina kuhanja.

Tijekom vježbanja normalnog jedenja vi ćete naučiti da si možete vjerovati da možete održati svoju težinu. Odličan izbor za održavanje težine je implementirati u svoju životni stil Herbalife Formula 1 shake. Koja nema slučajno tako zvučan naziv i zaista predstavlja hranjiv doručak, ručak ili večeru, a ne samo što pomaže lakšoj kontroli težine, već je i snažna podrška tvom aktivnom stilu života, s obzirom da doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti!

Neka vam očekivanja budu razumna. Kada vidimo fotografije slavnih ličnosti koje su se riješile 15 kilograma u 30 dana, očekujemo da i mi možemo učiniti isto – te da bi naša tijela trebala izgledati poput njihovih kada završimo. No, osim što su brzinske dijete vrlo nezdravi pristup mršavljenju, to nije pristup kojeg biste se trebali dugoročno držati. 

Prihvatite da “sporo i stabilno” nije samo sigurniji način da se riješite viška kilograma, već vam daje i šansu da vježbate rad na pozitivnim životnim promjenama koje će vam pomoći da na duge staze izgledate i osjećate se odlično. Umjesto da si zadate jedan broj kao težinu koju ćete održavati, dozvolite si skromni raspon od nekoliko kilograma. Tjelesna težina varira kod većine ljudi – i dok god se vaša prosječna težina ne mijenja, dobri ste u njenom održavanju.

Najbolja težina za vas je ona koju postignete nakon što ste razvili zdrave navike prehrane i aktivnosti koje ćete moći održavati cijeli život. Pošto je samo mršavljenje orijentirano prema cilju, bilo bi dobro da si postavite nove ciljeve za održavanje tjelesne težine. Razmišljajte kreativno i nemojte se usredotočiti samo na vagu. Možda ćete si htjeti postaviti novi cilj u fitnesu, poput svladavanja nove poze u jogi ili dodavanja nekoliko minuta jutarnjem trčanju – ili novi cilj u prehrani, poput više kuhanja kod kuće, ili ćete prepraviti neke recepte da budu zdraviji.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se