fbpx
Toplinski val i hidratizacija – kako osvježiti tijelo dok vladaju vrućine?
Lifestyle Predloženo Top

Toplinski val i hidratizacija – kako osvježiti tijelo dok vladaju vrućine?

Dati tijelu dovoljnu količinu vode ključno je za normalno funkcioniranje organizma, što je poseban izazov ovog ljeta, kada vladaju velike vrućine u Hrvatskoj i u Europi…

Nema sumnje, ljudsko tijelo ne može bez vode. Više od 70% zdravog ljudskog tijela čini upravo voda, koja se brine kako bi organizam mogao u svakom trenutku normalno funkcionirati.

Baš zbog toga izuzetno je važno ne dopustiti da dođe do dehidracije, jer s njom dolazi do poremećaja ravnoteže minerala u tjelesnim tekućinama, što uzrokuje različite probleme, od lošeg funkcioniranja mozga i opće tjelesne slabosti, do puno opasnijih posljedica vezanih uz rad bubrega i kardiovaskularni sustav.

A ovo ljeta zaista je vruće, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku sjeverne hemisfere, gdje bilježimo neke od rekordnih temperatura. To su uvjeti u kojima je najlakše dehidrirati, jer tijelo se znoji i konstantno gubi tekućinu koju je potrebno redovito nadoknađivati.

Redoviti unos vode nešto je što prosječan građanin naše zemlje zanemaruje u svako doba godine, a po ljetu to može biti kobna pogreška…

Što više tekućine, ali ne alkoholne

Za vrijeme vrućeg ljeta unošenjem u sebe tekućine nikad nećeš pogriješiti. Prije svega govorimo o vodi, kao najboljem sredstvu osvježavanja tijela, koju valja unositi u litrama u organizam. Ovisno o izlaganju žegi, ta količina može ići i do četiri litre dnevno.

Pomoći će svakako i druge tekućine. Vrući čaj nije loš izbor, pogotovo u jutarnjim satima, a isto vrijedi i za juhu, pod uvjetom da imaš neko efikasno sredstvo hlađenja u svom domu, kako se pravljenjem ili prigrijavanjem juhe na štednjaku temperatura u prostoriji ne bi digla na kritičnu razinu.

Klasični industrijski sokovi također će tijelu dati tekućinu koja pomaže za vrijeme ljetnih vrućina, ali imaj na umu da su krcati šećerom, na čemu ti krvožilni sustav dugoročno neće biti zahvalan, a i kalorijska vrijednost im je takva da otežava svaki pokušaj mršavljenja.

Što se pak alkohola tiče, možda je primamljivo popiti pivo tijekom vrućeg ljeta, ali time si nećeš mnogo pomoći po pitanju hidratacije. Naime, istraživanja su pokazala da alkoholna pića djeluju kao diuretik, odnosno izazivaju lučenje tekućine iz organizma putem mokraće do te mjere da mogu izazvati čak i dehidraciju.

Drugim riječima, ako namjeravaš uživati u alkoholu tijekom ljeta pobrini se da uz njega popiješ i ogromnu količinu vode, po mogućnosti prije spavanja. To će spriječiti dehidraciju, kao i loš osjećaj u glavi ujutro…

Tekućinu dobivaš i iz voća

Osim zahvaljujući vodi i ostalim pićima, tekućinu svojem tijelu definitivno po ljeto možeš dati i zahvaljujući voću. To je fantastično rješenje, jer ne samo što ćeš se pobrinuti da organizam bude hidratiziran, već ćeš mu dati pregršt vrijednih minerala i vitamina, uz koje će tvoja energija skočiti i osjećat ćeš se odlično.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2022-08-04T152439.107.png

Lubenica, dinja, kokos, ananas, naranča, šljiva i breskva samo su neke od voćnih opcija kojima ćeš unijeti pregršt vode u sebe i usput ojačati tijelo važnim mikronutrijentima, a ako ti je draže piti nego jesti, uvijek ih možeš pretvoriti u smoothie ili šejk. A tu je i povrće u kojem ćeš također pronaći prijeko potrebnu tekućinu, prije svega krastavac, rajčica, paprika i celer, baš u doba godine kada ih nije problem pronaći na tržnici.

Uz sve to, naravno da je bitno i svoju tjelovježbu prilagoditi vremenskim uvjetima. To znači raditi pauze između vježbi radi unosa vode u sebe, pogotovo ako se radi o kardio treningu, a svakako imaj na umu da su rani jutarnji i kasni popodnevni sati optimalni za treniranje kad vrućine vladaju oko nas.

Ako pak smatraš da nemaš dovoljno znanja o fitnessu i nutricionizmu, svejedno ništa nije izgubljeno. U ovim izazovnim ljetnim uvjetima tada je najbolje potražiti stručnu podršku nekog tko zna kako sačuvati zdravlje i pomoći ti postići fantastične rezultate.

Kada bi ti rekao da je danas MOGUĆE OD KUĆE postići fantastične rezultate i da možeš imati svog osobnog trenera u svome mobitelu – siguran sam da bi ti se ta opcija jako svidjela. Pogotovo zato što iza mene stoji preko 5475 dana prakse i konstantne edukacije…

Danas nam tehnologija uvelike olakšava život i baš zato sam unazad tri godine razvio BudiFit mobilnu aplikaciju, gdje se svi personalizirani treninzi temelje na principima utemeljenim na znanosti da bi se poboljšala snaga, izdržljivost, mišićni tonus i pokretljivost uz smanjenje rizika od bolesti. Kako sve ne bi ostalo na mojim riječima unutar ovoga bloga, želim ti omogućiti potpuno besplatan pristup 7 dana mojoj BudiFit aplikaciji – kako bi nakon inicijalnog razgovora s tobom preko telefona – programirao ti što kvalitetnije treninge prilagođene trenutnom stupnju tvoje kondicije…

Ništa se ne može napraviti ako samo sjediš i razmišljaš o promjenama.

Na kraju je sve na tebi, hoćeš li ležati u naslonjaču i gledati TV ili uzeti stvar u svoje ruke i javiti mi se.

Tvoj trener Kristian

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se