fbpx
Top namirnica tjedna – Tofu
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-08-23T110820.270
Predloženo Zdrava prehrana

Top namirnica tjedna – Tofu

Za sve one koji traže niskokaloričan obrok bogat proteinima, koji nije životinjskog podrijetla, tofu je svakako vrlo dobar izbor…

U današnje vrijeme, kada je važnije nego ikad paziti što unosiš u svoje tijelo, različiti industrijski obrađeni sirevi mogu naškoditi tvojoj probavi, a i biti nepotreban izvor zasićenih masti, koje podižu nivo kolesterola i mogu uzrokovati dijabetes.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-23T105912.241

No, jesti sir je užitak, zbog specifičnog okusa i teksture koji idu uz ovu namirnicu, dobro nam poznatu već tisućama godinama. Za one koji žele jesti zdravi sir, postoji pregršt različitih opcija, poput posnog i zrnatog sira, a ni niskokalorični sirni namazi nisu loši izbor.

Što je najbolje, čak i ako izbjegavaš hranu životinjskog podrijetla, postoji sir u čijem okusu istinski možeš uživati, a on se zove tofu…

Zašto je tofu dobar za tebe?

Tofu je sir iz soje, koji nastaje zgrušavanjem proteina iz soje. Zbog rasta popularnosti cijene su mu sve povoljnije i nije ga problem pronaći u trgovinama zdravim namirnicama pa čak i u velikim supermarketima.

Odlična stvar kod tofua je to što je iznimno niskokaloričan, a vrlo bogat proteinima, uz značajnu količinu vrijednih minerala, poput kalcija, mangana, željeza, selena, bakra, fosfora, magnezija i cinka.

U njemu je i mnogo vitamina B1, potrebnog većini organskih sustava u tvom tijelu za normalno funkcioniranje, a tu su i omega-3 amino kiseline, važne za sintezu proteina u mišićima odraslih osoba.

Tofu je odličan za očuvanje zdravlja tvojeg kardiovaskularnog sustava, jer za razliku od mnogih životinjskih izvora proteina, u sebi ne sadrži veliku količinu zasićenih masti niti kolesterol.

A prije svega je odličan pri kontroli tjelesne težine i prevenciji pretilosti, jer tijelu daje mnoge potrebne gradivne elemente te izaziva sitost, uz nisku kalorijsku vrijednost…

Kako pripremiti tofu?

Tofu se prvi put pojavio prije više od dvije tisuće godina u Kini, a zatim se proširio po cijelom svijetu. Budistički svećenici bili su prvi koji su ga uvrstili u nezaobilazan dio svoje tjedne prehrane, kao dio svoje vegetarijanske dijete.

Postoji više različitih tofua koje možeš jesti. Svileni tofu kremaste je strukture i koristi se za umake, juhe i deserte. Dimljeni tofu popularan je zbog svog specifičnog okusa koji je ukusan i onima koji nisu vegani.

Fermentirani pak tofu posebno je zdrav, jer fermentacija potiče probavljivost soje. Lagano je kiselog i slanog okusa te se može koristiti pri spravljanju toplih i hladnih obroka.

Postoji mnogo načina kako pripremiti tofu. Može se jesti sirov i kao takav biti vrijedan dodatak miješanoj salati, s pregršt povrća različitih boja, od zelene salate do paprike, rajčice i krastavca.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-23T110042.293

Prženi tofu odličnog je okusa i svakako jedna od primamljivijih opcija, pogotovo ako pri prženju koristiš ekstra djevičansko maslinovo ulje, za još veće nutritivno bogatstvo tvog obroka.

Tofu se također može peći i pirjati, a tu su još juhe od tofua, kao i umak, koji može predstavljati zdravu alternativu masnim, industrijski obrađenim preljevima, uz koje tvoja hrana nepotrebno dobiva na kaloričnosti, a nimalo na svojoj nutritivnoj vrijednosti.

Dakle, za one koje su na veganskom stilu prehrane, tofu je vrijedan izvor proteina, kao i minerala te vitamina B, no nemaju ga razloga izbjegavati niti drugi koji jedu sve, jer zaista mogu obogatiti svoju prehranu ovom danas dostupnom, a jednostavnom za spravljanje namirnicom.

Zapamti tofu, a mi idemo dalje. Koji su još vrijedni biljni, a koji životinjski izvori proteina, možeš svakako saznati i u našoj FIT LifeStyle grupi na Fejsu. Tamo te čeka zajednica simpatičnih entuzijasta željnih pozitivnih promjena u svom životu, uvijek spremnih pomoći sebi sličnima, u potrazi za zdravim životnim stilom i kvalitetnom izgradnjom tijela!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se