fbpx
Što se događa s tijelom ako prestaneš vježbati?
Lifestyle Predloženo Top

Što se događa s tijelom ako prestaneš vježbati?

Fizička neaktivnost ne samo što negativno utječe na dišni i krvožilni sustav, već smanjuje i naše mentalne kapacitete te izaziva tegobe vezane uz mišiće i kosti. To je ono što te čeka ako u potpuno zanemariš tjelovježbu!

Hrvatska već godinama spada među europske zemlje s najviše pretilih stanovnika. Prekomjerna težina muči dvije trećine naših sugrađana, a jedan od razloga je i nedostatak fizičke aktivnosti.

Istraživanja su pokazala da više od pola odraslih nedovoljno vremena provodi u kretanju, dok tek trećina prakticira neki oblik vježbanja, što je premalo da bismo imali zdravu naciju.

Kako god, ne možemo promijeniti druge, ali možemo sebe. Zato se treba trgnuti i nakon posla protegnuti mišiće, umjesto bacanja na kauč i vegetiranja u horizontalnom položaju.

A ako nemaš volje započeti s tjelovježbom, svakako će te motivirati kad shvatiš koje sve dobrobiti idu uz tek nekoliko sati fizičkih aktivnosti tjedno…

Zaštita srca, kostiju i zglobova

Tjelovježba definitivno nije nešto što bi trebali prakticirati samo “sportski tipovi”, niti je namijenjena isključivo ekipi koja se zaljubljeno gleda u ogledalo u teretani.

Baš suprotno, fizička aktivnost izuzetno je važna za tvoje tijelo, pogotovo za krvožilni sustav. Naime, bez tjelovježbe srce ne dobiva potrebni stimulans za pumpanje krvi kroz cijelo tijelo, što je nužno za pravilan rad kardiovaskularnog sustava.

Istina je, dobar trening pozitivno će utjecati na cirkulaciju krvi, kao i na krvni tlak te tvoj puls. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom također djeluje kao prevencija od dijabetesa te smanjuje opasnost od povišenog kolesterola, što su bolesti koje u Hrvatskoj ubijaju češće od svih drugih.

S druge strane, previše vremena provedenog u sjedećem položaju povećava opasnost od inzulinske rezistencije, a time i od šećerne bolesti koja je vrlo opasna i značajno pogoršava kvalitetu života.

Osim srca i krvnih žila, tjelovježba definitivno štiti i tvoje kosti i zglobove. Iako neki misle da izlaganje treningu dovodi do lomova kostiju i ozljeda zglobova, u stvarnosti fizička aktivnost povećava tvoju fleksibilnost, a time i sprječava potencijalna oštećenja koštanog sustava. Jačanjem mišića štitiš pak koštanu masu, što je posebno bitno u zrelim godinama, kada se javlja osteoporoza, bolest izazvana upravo gubitkom koštanog tkiva.

Utječe na rad mozga i na raspoloženje

Redovita tjelovježba poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, povećava tvoje plućne kapacitete pa i sprječava nakupljanje visceralne masti na području trbuha, gdje takve naslage mogu napraviti najveću štetu.

No, zanimljivo je da fizička aktivnost utječe čak i na mozak i to na nekoliko različitih načina. Kao prvo, pravilna prehrana i efikasna tjelovježba dižu tvoju energiju, što pozitivno utječe na tvoj um. Ako pak zanemariš trening, to će se osjetiti na tvojoj mentalnoj svježini, kao i na koncentraciji.

Istraživanja su pak pokazala da sjedilački stil života izaziva depresiju i frustraciju, što zapravo nije iznenađenje. Naime, svatko tko je probao odraditi trening zna koliko stresa osoba koja vježba izbaci iz sebe. Ako se toga odrekneš, stres će se nakupljati u tijelu i neće izlaziti iz njega, što uništava raspoloženje pa čak izaziva i bolesti.

Da je stvar ozbiljna upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja tvrdi da sjedilački stil života između ostalog i povećava mogućnost nastanka karcinoma. To dovoljno govori koliko je opasno prestati vježbati i dići ruke od svog tijela.

Uglavnom, vrijeme da se vratiš redovitoj tjelovježbi, kako zbog poboljšanja zdravlja cjelokupnog organizma, tako i zbog pozitivnog utjecaja na tvoju energiju i raspoloženje.

A ako ne znaš od kuda krenuti, moraš znati da je najbolje započeti s jednostavnim, a efikasnim vježbama, kao stvorenima za nekog tko tek otkriva tajne fitnesa.

Upravo to dobivaš skidanjem naše BudiFit aplikacije. U njoj se nalazi video demonstracija stotina različitih vježbi, od onih za koje ti treba samo prostirka i tvoje tijelo, do drugih u kojima rekviziti poput girje i elastičnih guma podižu kvalitetu pokreta i čine trening zabavnijim.

Uz BudiFit mobilnu aplikaciju ne samo što dobivaš demonstraciju vježbi, već i svog osobnog online treninga. Profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong bit će ti na usluzi i za tebe smišljati konkretne treninge, na temelju tvojih fizičkih predispozicija i postavljenih ciljeva.

Sve to uz čvrstu mentalnu podršku, savjete o prehrani i mjerenje rezultata. Zato svakako potraži BudiFit aplikaciju i koristi je besplatno 7 dana, ako želiš otkriti jedan sasvim novi svijet fitnesa, u kojem je željene rezultate lakše ostvariti nego što uopće možeš zamisliti!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se