fbpx
Mentalna energija
idea-3082824_1280

Želite li biti budniji? Da biste imali više mentalne energije i bili usredotočeni, morate jesti pravu hranu u pravo vrijeme.

Nedavno mi se jedna prijateljica požalila da pati od “magle u glavi”. “Moja mentalna energija kao da je mrtva i ne mogu se usredotočiti.” I pitala se… “je li to zbog nečega što jedem”” Moguće. Ali je vjerojatnije da je stvar u nečemu što ona ne jede, te zbog toga nema mentalne energije. Kao redovna studentica i mlada mama, ona ne jede pravilno i često zgrabi nešto usput, dok joj je kava glavni pokretač. Bez prave hrane koju će dati svome tijelu, kao gorivo potrebno za rad mozga, ona ne može očekivati da će mentalno biti na vrhuncu snage.

Sljedeći put kada osjetiti da vaša mentalna energija slabi i osjećate se da ne možete spojiti dvije suvisle rečenice, promislite. Kada ste zadnje jeli? Što ste jeli? Jeste li pili dovoljno tekućine? Preskakanje obroka, neuravnoteženi obroci i dehidracija – sve to može oslabiti vašu mentalnu energiju i koncentraciju. (I nemojte zaboraviti da su dovoljna količina sna i odmora također dio jednadžbe.)

Kako ono što jedete utječe na vašu mentalnu energiju

Što je uopće mentalna energija? Ona zapravo ima nekoliko obilježja – uključujući vaše raspoloženje općenito, motivaciju, kao i vašu pozornost i koncentraciju. Kad je vaš mentalni motor nabrijan, vrlo je velika vjerojatnost da je na to utjecala vaša prehrana. Pa, evo nešto za razmišljanje.

Što jesti kako bi cijeli dan imali mentalne energije

– Ugljikohidrati hrane vaš mozak

Glukoza je jedino gorivo koje normalno hrani moždane stanice – a ona se proizvodi iz ugljikohidrata koje jedete. Nakon razgradnje tijekom procesa probave, ugljikohidrati ulaze u krvotok u obliku glukoze (“šećer u krvi”).

Pošto vaš mozak radi 24 sata dnevno, ona zahtijeva velike količine energije – zapravo više od bilo koje druge stanice u tijelu. No, moždane stanice – neuroni – ne mogu spremati glukozu, te mozgu treba stalna opskrba. Držite se zdravih ugljikohidrata – voća, povrća i cjelozrnatih žitarica – koji će mozgu dati potrebno gorivo. Ta je hrana vrlo bogate vlaknima i za njihovu probavu treba dosta vremena, što znači da će se glukoza postupno ispuštati u krvotok. S druge strane, obrok bogat prerađenim ugljikohidratima – mislim na hranu pune škroba i šećera – zapravo vam se može osvetiti. S obzirom da se te vrsta hrane probavljaju relativno brzo, moglo bi doći do naglog porasta šećera u krvi… i jednako brzog pada. I to je taj “pad” šećera zbog kojeg se osjećate mentalno tromima.

 – Vaš mozak želi dobivati gorivo u redovitim intervalima

Pošto vaš mozak želi ravnomjerni pritok glukoze, važno je jesti u redovitim intervalima tijekom dana kako vaša mentalna energija ne bi “potonula”. Ciljajte na male obroke i zalogaje svaka 3-4 sata.

 – Vaš mozak želi doručak

Toliko se toga može reći o važnosti doručka, tako da je davanje energije mozgu samo još jedan razlog da se ujutro “natankate”. Dok ste vi spavali, vaš mozak je imao puno posla – i tijekom noći je potrošio mnogo energije – te se spremnik do jutra prilično ispraznio. Učinite uslugu vašem mozgu i započnite dan sa dobro uravnoteženim obrokom kao Herbalife shake koji uključuje i zdrave ugljikohidrate i dozu proteina.

 – Najbolji proteini za vaš mozak

Iako mozak ne koristi same proteine kao gorivo, on koristi aminokiseline – koje se stvaraju iz proteina – kako bi proizveo važne moždane kemijske spojeve. Na primjer, tirozin je aminokiselina (nalazimo je u peradi, mliječnim proizvodima, orasima i grahu) koju tijelo koristi za proizvodnju dopamina, a on potiče budnost i moždanu aktivnost. Druga aminokiselina, triptofan (nalazi se u plodovima mora, peradi, mliječnim proizvodima i soji), potrebna je za proizvodnju serotonina, koji potiče osjećaje smirenosti i zadovoljstva.

 – Najbolji napitci za mozak

Dehidriranost tijela utječe na vaše raspoloženje i razinu energije. Blaga dehidracija smanjuje opreznost i mogućnost koncentracije, a kad konačno shvatite da ste žedni, vaša mentalna energija je već pogođena. Voda je uvijek dobar izbor, dok su kava i čaj prihvatljivi i umjerenim količinama. Pića koja sadrže kofein mogu pomoći pri koncentraciji – ali pametno s njima. Vi ne želite ignorirati prehranu i jednostavno se osloniti da će vas kofein progurati kroz dan. Morate se pravilno hidrirati i pravilno jesti. I pratite vlastitu reakciju na unos kofeina. Ako vas čini nervoznima ili drži budnima tijekom noći, bilo bi dobro da ga smanjite. Korištenje kofeina za dobivanje energije tijekom dana neće vam puno pomoći ako vam ne da spavati noću.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se