voda

Kako piti više vode – 7 načina kako povećati unos vode

266

Trebate piti više vode?  Pokušajte sa ovim savjetima za veći unos vode svaki dan.

Stalno slušam od svojih klijenata:  “Moram piti više vode.”  Oni znaju da ne unose dovoljno tekućine – ali nikako ne mogu otkriti kako bi mogli piti više vode nego sada. Kad ih pitam zašto ne piju dovoljno vode, obično čujem jednu od ove dvije stvari: mnogi mi govore da samo nisu razvili naviku redovitog pijenja vode, dok mi većina ostalih kaže da jednostavno “ne vole vodu.”   Mislim da vas ne moram podsjećati zašto je unos dovoljne količine toliko važan… ali ću to ipak učiniti, jer će vas možda “potaknuti da je pijete.”

Zašto je važno piti dovoljno vode

Vaše se tijelo uglavnom sastoji od vode – 60-70% tjelesne težine čini voda.   A, tekućina u tijelu je uključena u nevjerojatni broj važnih zadataka.  Vodu treba piti radi pravilne probave hrane i dostave nutrijenata do stanica – i da se riješite sastojaka koje tijelo ne želi. Bez dovoljno vode bi kontrola tjelesne temperature bila gotovo nemoguća, zglobovi bi “škripali” a mišići bi se brže umarali.  Poanta je sljedeća:  svakoj stanici, tkivu i organu treba voda da bi mogli raditi svoj posao.

7 savjeta za veći unos vode

Ako vam je teško piti vodu svaki dan, pogledajte sljedeće savjete koji bi vam mogli pomoći.

  • Vidite je. Ponekad je stvarno korisno vidjeti količinu vode koju planirate popiti i pratiti napredak tijekom dana.  Ulijte u vrč količinu vode koju planirate popiti i stavite na kuhinjski pult ili na stol.  On će vas podsjećati da morate piti više, a vi ćete biti motivirani da si dolijevate tijekom dana. Cilj je popiti sve.
  • Ohladite je. Ponekad hladna voda više osvježava od one na sobnoj temperaturi.  Stavite bocu vode u hladnjak i nosite je sa sobom tijekom dana.  Voda će biti hladna nekoliko sati te bi vas to moglo potaknuti da pijete više.
  • Probudite se uz nju. Suha usta nas podsjećaju da se većina nas ujutro budi blago dehidrirana. Stavite čašu vode kraj kreveta i popijte je čim se probudite – prije nego uopće ustanete.
  • Pijuckajte je. Pokušajte je lagano pijuckati na slamku.  Možda je to zabavnije, možda su gutljaji vode zapravo veći – ne znam zašto to pali, ali mi mnogi govore da piju više vode kad koriste slamku.
  • Dajte joj okusa. Pripremite užitak za vaša usta.  Dodajte joj krišku svježega limuna ili limete, malo krastavca, nekoliko bobica, malo svježe mente ili krišku svježega đumbira.  Oni će je učiniti posebnom i dati joj osvježavajući okus.
  • Jedite je. Ponašajte se prema vodi kao prema predjelu i svaki obrok započnite sa čašom vode.  Osim što ćete uvesti više vode u vaš dan, ona bi vam mogla poboljšati i apetit.
  • Pratite je. Baš kao što pratite unos kalorija, praćenje unosa vode također pomaže. Zbog toga vrč na stolu pali – u svakom trenutku možete vidjeti koliko vode ste imali i koliko još morate popiti do kraja dana.  Ako želite koristiti suvremenu tehnologiju, postoje aplikacije za mobitel koje šalju podsjetnike, prate vaš napredak, čak vas i virtualno potapšaju kad stignete na cilj.