water-1545518_1280

Kako voda podržava zdrav probavni sustav

238

Među njenim mnogim funkcijama u tijelu, voda je presudna za zdravu probavu te podupire taj proces od početka do kraja.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-24T145641.511

Ako ste poput mnogih ljudi, zdrava probava bi vam mogla biti više na pameti nego nekada. Dio ovog obnovljenog interesa za zdravlje probave možda ima veze s obiljem novih znanstvenih otkrića o važnosti održavanja zdravog „mikrobioma crijeva“ – zbirke bakterija koje nastanjuju probavni trakt i koje utječu na zdravlje mnogih sustava u tijelu.

Dakle, da bi vaš probavni sustav bio zdrav i sretan, možda ste svjesni važnosti unosa probiotika (dobrih“ bakterija) kao i prebiotika (poput određenih oblika vlakana koji služe kao „hrana“ za probiotike ) i odgovarajućih vlakana, koja pomažu u kretanju otpada kroz vaš sustav i promiču pravilnost.

No, postoji nešto mnogo jednostavnije i osnovnije za očuvanje glatkog funkcioniranja probavnog sustava: voda. Voda je uključena u doslovno svaki korak probavnog procesa, što je samo još jedan razlog zašto je adekvatna hidriranost toliko kritično važna za vaše zdravlje.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-24T150145.744-1

Kako voda podržava zdravu probavu

Već od samog početka probavnog procesa voda je glavni sastojak vaše sline. Slina ima nekoliko funkcija: pomaže u vlaženju hrane, što olakšava žvakanje i gutanje, a ujedno je i nosilac enzima koji započinju proces kemijske razgradnje masti i ugljikohidrata tijekom žvakanja.

Kako hrana prolazi u vaš želudac, oslobađaju se vodenasti želučani sokovi. Ti sokovi također sadrže enzime koji počinju razgrađivati ​​bjelančevine i ugljikohidrate u hrani koju jedete na manje dijelove, pripremajući ih za njihovo putovanje u tanko crijevo gdje se odvija veći dio probave vaše hrane.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-24T150346.225

Usput, netočan je mit da će ispijanje vode uz obroke razrijediti probavne sokove toliko da ne mogu raditi svoj posao. Adekvatna tekućina s obrocima pomaže u promicanju probavnog procesa. Voda je također potrebna za proizvodnju sluzi koja oblaže unutrašnjost vašeg želuca, što ga štiti od veoma kiselih probavnih sokova.

Kako se hrana kreće kroz tanko crijevo, postoji mnogo probavnih aktivnosti koje voda olakšava. Još vodenastih sekreta se otpušta u tanko crijevo iz same crijevne sluznice, kao i iz gušterače i jetre. Enzimi djeluju na ubrzavanje kemijskih procesa i pomažu u pripremi za apsorpciju krajnjih proizvoda probave: aminokiselina iz proteina, masnih kiselina iz masti i pojedinih molekula šećera iz ugljikohidrata koje jedete.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-24T150533.366

Većina apsorpcije hranjivih tvari odvija se ovdje u tankom crijevu, a zatim probavljene hranjive tvari prelaze u vodenasto okruženje vašeg krvotoka.

Dok se probavni proces nastavlja u debelom crijevu, voda je opet kritično važna. Topljiva vlakna koja jedete (iz hrane poput zobi, graha i ječma) rastvaraju se u vodi, što im omogućuje da nabubre i povećaju volumen. A netopljiva vlakna koja jedete (iz namirnica poput cjelovitih žitarica i većine povrća) imaju tendenciju da privuku i zarobe vodu, a ne da je apsorbiraju, što pomaže promicanju redovitog kretanja utrobe. Donji dio crijeva je također mjesto gdje vaše tijelo uzima većinu minerala koje jedete, a vodenast okoliš tamo olakšava njihovu apsorpciju.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-24T150730.979

Nema sumnje da se zdrava probava oslanja na adekvatna vlakna (a i probiotici su dobra ideja isto). Vježba je također važna – kada tijekom vježbanja pomičete skeletne mišiće, istodobno stimulirate glatke mišiće vašeg probavnog trakta, što pomaže promicanju regularnosti.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-24T150839.986

Ali ne zaboravite najjednostavniju i najosnovniju stvar od svega – pazite da svakodnevno uzimate mnogo tekućine kako bi vaš sustav nesmetano radio.

Želite li podršku u svojem nastojanju da ostvarite najbolju verziju sebe, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja, gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.