apple-196935_960_720

Kako odmah zaustaviti prejedanje pod utjecajem stresa?

393

Prejedanje pod utjecajem stresa obično ne otklanja stres, a ako se radi prečesto, može i dodati kilograme. Evo nekoliko savjeta kako pobijediti ovu naviku.

Emocionalno prejedanje: događa se.

Emocionalno prejedanje događa se mnogima od nas s vremena na vrijeme. Možda ste se razveselili zdjelom sladoleda nakon neuobičajeno žestokog dana, ili ste maznuli nekoliko pomfrita s tanjura vašeg najboljeg prijatelja dok rekapitulirate katastrofalan dan. Ali kada emocionalna prehrana izmakne kontroli – kada je jelo prvi i najčešći odgovor na negativne misli i osjećaje – vrijeme je da se uhvatimo s time u koštac.

Što je prejedanje pod utjecajem stresa?

Prejedanje pod utjecajem stresa ili emocionalno prejedanje je kada jedete da izbjegnete bilo kakve loše osjećaje, u nadi da ćete se zbog hrane osjećati bolje. Ponekad je to svjesna odluka, ali češće je to samo bezumni odgovor na nejasne, negativne emocije. Možda ne znate što vas muči, ali ste prilično sigurni da je hrana jedina stvar koja će izliječiti štogod da vas muči.

Je li to emocionalna ili fizička glad?

Postoji nekoliko znakova koji vam mogu pomoći u razlikovanju emocionalne gladi/ prejedanja pod utjecajem stresa od istinske, fizičke gladi.

  • Jelo pod emocionalnim stresom obično se događa iznenada. Počinjete osjećati stres ili napetost, i bum! Žudite za čipsom. S druge strane, tjelesna glad nastaje postupno. Počinjete osjećati glad, ali možete pričekati obrok, što vam daje vremena da mudro birate i zadovoljite tu glad nečim što je dobro za vas.
  • Jelo pod utjecajem stresa obično uzrokuje žudnju za hranom koja je slatka, masna i visoko kalorična – i često vrlo specifična (ne samo “čokolada”, nego “kriška trostrukog slojevitog kolača iz slastičarnice). Ali kada ste fizički gladni, hrana vam općenito zvuči dobro. Spremni ste razmotriti nekoliko opcija koje će zadovoljiti vašu fizičku glad, što znači da je vjerojatnije da ćete napraviti bolji izbor.
  • Kada je fizička glad zadovoljena i želudac je ugodno napunjen, to je znak da ste dobili dovoljno hrane i tada prestajete jesti. Ali kada su emocije pokretači, lako je ignorirati ono što vam želudac govori – i na kraju pojedete daleko previše dok se pokušavate oraspoložiti.
  • Prejedanje pod utjecajem stresa može trenutno podići vaše raspoloženje – a onda se podjednako brzo pojavljuju sram i krivnja. S druge strane, kada završite obrok koji zadovoljava vašu fizičku glad, nakon toga obično ne osjećate krivnju jer ste jeli.

Savjeti za bavljenje stresom

  • Vodite dnevnik prehrane – Dnevnik prehrane vam stvarno može pomoći da vidite što izaziva vaše prejedanje pod utjecajem stresa. Kad god osjetite potrebu da jedete, zabilježite koliko ste gladni na ljestvici od 1 do 10 (1 = Osjećam se slabo od gladi; 10 = tako sam napunjen da moram otpustiti odjeću). Zatim zapišite kako se trenutno osjećate.
  • Priznajte svoje osjećaje – Znate da su emocije okidač za prejedanje pod utjecajem stresa pa zašto ih ne priznati? U redu je ponekad biti lud ili usamljen ili osjećati dosadu. Osjećaji mogu biti neugodni, ali nisu opasni i ne morate ih uvijek popravljati.
  • Radite na svojim vještinama suočavanja – Svaki put kada jedete kao odgovor na stres, to je samo podsjetnik da se ne možete nositi sa svojim emocijama. Kada se pojavi stres, pokušajte se zapitati: “Što je najgore što će se dogoditi ako ne jedem?” Da, vaša razina stresa bi se mogla malo povećati, ali osjećaj će proći. Vježbajte tolerirati svoje emocije, ili pronaći druge načine kako se nositi sa stresom.
  • Pronađite alternative za jelo – Odvojite nekoliko trenutaka da razmislite o svojim osjećajima i razmislite o načinima na koje možete riješiti problem. Napravite popis stvari koje možete učiniti umjesto da jedete, kao što su hodanje, slušanje glazbe ili meditiranje.
  • Oslobodite se svojih loših navika – Osobe koje se emocionalno prejedaju stalno obnavljaju ideju da je najbolji način liječenja negativnih emocija hrana. Kao i druge loše navike, prejedanje pod utjecajem stresa događa se prije nego što uopće možete razmisliti o tome. Dakle, trebate se “odučiti” od svojih loših navika i prakticirati nešto drugo umjesto jesti kada se dogodi loš dan.
  • Pričekajte – Ljudi koji se prejedaju pod stresom često se boje da će se, ako ne zadovolje potrebu za jelom, želja samo pojačati. Ali kad prakticiraju taktiku odgađanja, često su iznenađeni da nagon jednostavno prolazi. Umjesto da odmah popuštate svojim porivima, obećajte sebi da ćete pričekati nekoliko minuta i pustiti da žudnja prođe.

Budite ljubazni prema sebi i dajte si vremena za rad na “prejedanju” pod utjecajem stresa. Ako ustanovite da te taktike ne rade za vas, slobodno mi se javite :)…