tip-tijela

Jeste li tip jabuke ili kruške ?

280

Iznad 90% slučajeva prekomjerne tjelesne težine i pretilosti je određeno pozitivnom energetskom bilancom. Drugim riječima, razlog prekomjerne tjelesne težine jednostavno je prekomjerno uzimanje hrane.

“Ulazna” energija je veća od “izlazne” i na kraju, akumulirani “višak” kalorija pretvara se u masti ili svima nam znane “masne jastučiće”. Više vam se ne sviđa vaš odraz u zrcalu? Udebljali ste se, pa su vam se trbuh i bokovi stopili u obliku jabuke? Ili vam je tijelo u obliku kruške, odnosno povećao vam se donji dio trbuha, zaoblila se bedra, a struk vam ostao uzak? Što učiniti? Brze dijete neće vam pomoći, a i vrlo su štetne za metabolizam i za opće zdravlje organizma.Odaberite blaži prehrambeni režim kroz dulje vrijeme, ali sa ciljnim, sigurnim i trajnim rezultatima. Najprije načinite svoju “osobnu iskaznicu”: analizirajte prehrambene navike i stil života (vrsta posla, cigarete, neuspjele dijete, sportska aktivnost…). Zatim izmjerite svoje proporcije: visinu, odnos struk-bokovi, struk-bedra, tako ćete otkriti svoj biotip. Biotip je procjena građe koja otkriva anatomski raspored masnoće, na primjer, više na bedrima nego na trbuhu ili bokovima. Dva su osnovna tipa: androidan ili u obliku jabuke, i ginoidan ili u obliku kruške (postoji i srednji biotip s karakteristikama oba osnovna tipa). Nezaboravite još izračunati i svoj BMI.

OBLIK JABUKE

Tom tipu pripadaju osobe koje su sklone nakupljanju masnih naslaga na struku, bokovima, dojkama, vratu, ramenima i rukama. Tako raspoređena masnoća, osim što je ružna, još je i opasna jer može pridonijeti pojavi krvožilnih bolesti, dijabetesa, visokog tlaka, ateroskleroze. Zbog tih ozbiljnih bolesti, koje se mogu izbjeći, androidni biotip naziva se i vaskularnim.

 

OBLIK KRUŠKE

Tom biotipu pripadaju osobe sklone nakupljanju masnih naslaga od struka na dolje, u potkožnom tkivu: bokovi, stražnjica, bedra, noge (prve su na udaru). Naziva se i hormonalni tip jer su anatomski raspored i mjesta nakupljanja masnoće posljedica ženskih hormona.

Trebate više informacija? Kontaktirajte nas

Dodite trenirajte i zabavite se!! BESPLATNO!!!!
-90 dana body fit challenge
-Analize sastava tijela
-Edukacije o prehrani

Postani i ti dio našeg tima

 

[easy_contact_forms fid=6]