fbpx
Koliko minimalno minuta oštrog hoda tjedno je nužno za tvoje zdravlje?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-07-20T161202.122
Predloženo Zdravlje

Koliko minimalno minuta oštrog hoda tjedno je nužno za tvoje zdravlje?

Hodanje je bez ikakve sumnje jedna od najzdravijih aktivnosti kojima se možeš baviti dok kontroliraš tjelesnu težinu, a već od 20 do 25 minuta oštrog tempa dnevno donijet će mnoge dobrobiti tvom zdravlju…

Najlakši oblik tjelovježbe, a vrlo koristan za tvoj organizam. Dok pokušavaš izgraditi tijelo na pravi način, hodanje je odličan dodatak tvojem planu treninga, jer radi se o aktivnosti koja utječe na kalorijski deficit iako pretjerano ne umara, a možeš je prakticirati u trenucima kad ti se najbolje uklapa u tvoj tjedni raspored.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-20T161422.088

Istraživanja su pokazala da hodanje, kao aktivnost umjerenog intenziteta ima brojne dobrobiti za zdravlje tvog organizma. Štiti te od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje rizik od dijabetesa, a pritom pomaže postizanju bolje ravnoteže i omogućuje rad brojnih mišićnih skupina, pogotovo ako se radi o oštrom tempu, kakav se uostalom i preporučuje, ako želiš da ima značajan efekt pri izgradnji tijela.

Što je nabolje, hodanje pozitivno utječe i na tvoje mentalno zdravlje te može poslužiti da razbistriš glavu i izbaciš stres iz sebe, dok činiš nešto dobro za svoj organizam i kontrolu težine.

Hodanje se posebno preporučuje onima koji imaju ozbiljnih problema s prekomjernom težinom i tek kreću u svoju preobrazbu, u kombinaciji s uravnoteženom i niskokaloričnom prehranom. No, ova aktivnost dobra je zapravo za sve koji žive zdravo, a postoji minimum oštrih šetnji koje bi tjedno trebao odraditi svatko od nas…

Ubaci u raspored 150 minuta oštro hodanja tjedno

Kad je hodanje u pitanju, tu vrijedi pravilo, što više, to bolje, jer čak i prilikom vrlo oštrog hoda ne dolazi do potpunog iscrpljivanja pa je zaista moguće provesti mnogo vremena u žestokoj šetnji.

A ta šetnja bi trebala minimalno trajati od 20 do 25 minuta dnevno. Naime, preporuka je 150 minuta tjedno, s tim da ih je naravno moguće rasporediti i kroz tri ili četiri dana, umjesto sedam, čime bi se obavezna dužina šetnji povećala na oko 45 minuta.

Koliko brzo moraš hodati? Optimalan tempo bio bi 100 koraka u minuti, no ne trebaš se previše opterećivati ovom brojkom, već potraži tempo uz koji osjećaš da tvoji trbušni mišići, kao i mišići nogu ozbiljno rade, a da to ne smanjuje tvoju izdržljivost i ne tjera te da staneš.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-20T160925.056

Nije tragedija niti odmoriti se usred trening šetnje, no svakako se preporučuje da odvališ zacrtanu distancu u komadu, kako bi efekt na tvoj organizam bio najbolji mogući…

Učini šetnju što zanimljivijom

Mnogi će reći da je hodanje najdosadniji mogući trening, ali to ne mora biti tako. Već ako se nađeš u prekrasnom krajoliku, tvoja motivacija da oštrom šetnjom pozitivno utječeš na svoje zdravlje samo će narasti.

Pomaže svakako i ponijeti omiljenu muziku i slušati je za vrijeme rute, pod uvjetom da se ne radi o gustom gradskom prometu, u kojem je važno osluškivati zvukove motora i automobila.

Ono što će šetnju učiniti zanimljivijom i još korisnijom svakako su usponi. Ako ubaciš pokoje stepenice ili brdo, ne samo što ćeš postići veći kalorijski deficit i ojačati plućne kapacitete, već će tvoji gluteusi i mišići stražnje lože dodatno osnažiti, a osjećaj postignuća kad dođeš do krajnje točke bit će veći.

Planinarenje kao poseban oblik hodanja također će puno učiniti za tvoju izgradnju tijela, pod uvjetom da paziš gdje staješ i uvijek imaš adekvatnu obuću i opremu uz sebe. A tu je i hodanje sa štapovima, pri kojem radi cijelo tijelo i vrijedi ga isprobati.

U svakom slučaju, oštrim hodanjem nikad nećeš pogriješiti i pokušaj ga uklopiti na povratku s posla ili u slobodnim trenucima, idealnima za protegnuti noge i očistiti misli.

Ipak, treba naglasiti da hodanje može biti odličan dodatak tvojem planu treninga i aktivnost koja se preporučuje na početku preobrazbe, ali tijekom tvoje avanture OPTIMALNE izgradnje tijela svakako će biti potrebna i PRAVA tjelovježba, fokusirana na različite mišićne skupine na tvom tijelu.

Već pola sata takvog treninga puno će učiniti za tvoju snagu, izdržljivost i zdravo funkcioniranje metabolizma, a može se izvoditi samo s težinom vlastitog tijela ili s jednostavnim rekvizitima poput elastičnih guma i traka, girje i bučica.

Naravno, takav trening maksimalne rezultate daje prije svega uz ozbiljnu stručnu podršku, nakon što prihvatiš pomoć osobe koja ima fitnes u malom prstu i zna kako te motivirati, kao i naučiti pravilnom pokretima.

Zato ako želiš najbrže moguće rezultate pri mršavljenju i učvršćivanju tijela, slobodno se javi meni, treneru Kristianu. Nakon više od 1000 zadovoljnih klijenata koji su uspješno ostvarili svoju preobrazbu uz moj program tjelovježbe i prehrane, siguran sam da i tebe čeka fantastična budućnost ako mi se pridružiš!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se