fbpx
4 ljetna savjeta za sigurnost hrane
asparagus-1349594_1280
Lifestyle Ostalo Zdrava prehrana

4 ljetna savjeta za sigurnost hrane

Nemojte si pokvariti ljetnu zabavu šansom da se razbolite od kontaminirane hrane. Evo nekoliko savjeta za održavanje sigurnosti hrane tijekom toplog vremena.

Ništa nije tako ljetno kao roštilji u dvorištu, piknici i kampiranja. Ali ništa brže ne pokvari piknik od neželjenih gostiju – i ne govorim o kvariteljima zabave. Ovi drugi neželjeni gosti dolaze u obliku bakterija koje prenose hrana, a koje se mogu brzo razmnožavati u vrućim ljetnim temperaturama i učiniti vašu hranu za piknik rizičnom za jelo.

Bakterije u namirnicama koje vas mogu razboljeti brzo rastu na sobnoj temperaturi, a još i brže kada se termometar popne na 32 C ili tu negdje. Zadržavanje hrane hladnom obeshrabruje rast bakterija, a kuhanje hrane ih uništava. Dakle, najosnovnije pravilo je sljedeće: vruću hranu držite vrućom, a hladnu hranu držite hladnom.

Evo četiri savjeta za pravilno rukovanje hranom tijekom tih toplih mjeseci:

Upakirajte svoj hladnjak na pametni način

Ako ćete nositi sirovo meso za roštilj u park ili kamp, pažljivo zapakirajte prenosni hladnjak. Začinite ili marinirajte meso i stavite ga u čvrsto zatvorenu plastičnu posudu ili plastičnu vrećicu za čuvanje hrane sa zatvaračem, a zatim ga odvojite od bilo koje hrane koja je spremna za jelo u vašem hladnjaku. Ne želite da neki od onih sirovih mesnih sokova kaplje na vaše voće, povrće i priloge. I hladnjak upakirajte s mnogo leda ili ledenih paketa, tako da sve ostane lijepo i hladno.

Ne dopustite da vas vanjština zavara

Kada je vrijeme za posluživanje hrane s roštilja, provjerite debelu hranu poput komada piletine s kostima kako biste bili sigurni da su kuhani do kraja prije posluživanja. Ponekad se brzo skuhaju izvana, ali u sredini su i dalje sirovi ili nedokuhani. Ako imate nekoliko sati prije roštiljanja, komade piletine možete djelomično skuhati i u mikrovalnoj, a zatim ih stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem s marinadom i stavite u hladnjak. Budući da je piletina djelomično skuhana, potrebno je manje vremena da je dovršite na roštilju; ravnomjernije će se ispeći i manje je vjerojatno da će biti suha.

Nemojte dvostruko uranjati

Jednom kada se riba, meso ili perad skinu s roštilja, moglo bi biti primamljivo uroniti ih opet u marinadu – ali nemojte. Budući da je marinada bila u kontaktu sa sirovim ili nedokuhanim mesom, mogla bi sadržavati neke štetne bakterije koje mogu uzrokovati bolest.

Pridržavajte se pravila 2-5-4

Kada je riječ o ostacima, jednostavan način pamćenja smjernica za pohranu hrane je: dva sata, pet centimetara, četiri dana. Ovi brojevi čine “2-5-4 pravilo”.

Dva sata je koliko dugo hrana može sigurno ostati na sobnoj temperaturi nakon što je izvadite iz pećnice ili s roštilja. U slučaju hladne hrane, toliko može sigurno biti izvan hladnjaka. Ali postoji izuzetak od ovog pravila: granica se spušta na samo sat vremena ako je vanjska temperatura 32 C ili viša. Nakon postizanja vremenskog ograničenja, hranu treba hladiti ili zamrznuti. Stoga, ako niste kod kuće, obavezno zapakirajte hranu i stavite je u prenosni hladnjak s ledenim paketima kako biste ih držali na sigurnoj temperaturi.

Pravilo pet centimetara znači da ostatke hrane trebate čuvati u plitkim posudama – dubokim ne više od pet centimetara – kako bi se ohladili ravnomjerno i brzo. Ako su posude previše duboke, potrebno je predugo da se hrana u sredini ohladi.

Posljednje pravilo kaže da biste rashlađene ostatke trebali iskoristiti u roku od četiri dana. U suprotnom, trebali biste ih izbaciti. No ostaci piknika su prilično ukusni, pa su dobre šanse da će nestati mnogo prije krajnjeg roka.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se