thought-catalog-Nv-vx3kUR2A-unsplash

4 sjajna savjeta za zdravu prehranu dok radite od kuće

143

Najbolji savjeti za rad od kuće i održavanje zdravog i produktivnog procesa.

Većini nas rad od kuće može izgledati kao ostvarenje snova – spavanje, zaduženost za svoj vlastiti raspored, nema vremena putovanja na posao, možda čak i rad u pidžami. Ipak, kad radite od kuće, lako je pasti u napast različitih grickalica i brze hrane ili čak neprestano jesti, a da to ni ne primjećujemo.

Rad od kuće razlikuje se od rada u uredu, različitih rutina i obrazaca, posebno kada je riječ o hrani i vremenu obroka. Stoga bismo trebali biti pažljivi i svjesni da to nije lako i da ćemo griješiti, ali što prije napravimo promjene, to bolje.

Promjena prehrambenih navika dok radimo od kuće može biti korisna za naše zdravlje i navike. Ostati zdrav je pravi izazov u ovoj situaciji, ali to je moguće ako imate prave alate koji će vas voditi te samodisciplinu i odlučnost.

Stvaranje zdrave ravnoteže u ovoj situaciji je teško, ali utvrđivanje i postavljanje nekih osnovnih pravila korisno je i od vitalne je važnosti. Bez postavljanja smjernica i pravila koja se usklađuju s vašim potrebama i vrijednostima, bit će dovoljno lako vratiti se lošim navikama i lošim odlukama u vezi s vašim zdravljem i dobrobiti.

Tijekom posljednjih šest mjeseci većina zaposlenika naučila je novi režim rada, zamjenjujući uobičajeni ured radom od kuće. To značajno mijenja naš okoliš i potiče uvođenje novih prehrambenih navika i samodiscipline.

Rad od kuće može imati mnogo koristi i mnogo teških prijelaza, a može biti i teško jer postoji mnogo distrakcija i sve nam je na dohvat ruke. Stoga je vježbanje velike samokontrole i samodiscipline s pravim alatima i savjetima prvi korak. Vrijedno je njegovati vrijedne navike jesti zdravo i ne debljati se. A rad na sebi nikad nije loša ideja.

Znam da mnogi od vas, baš kao i ja, žudimo za našim redovnim radnim rutinama s našim uredima i radnim stolovima, ali budući da smo ograničeni na svoj vlastiti prostor u svom domu, htio sam podijeliti svoje najbolje savjete za rad od kuće i održavanje zdravlja i produktivnosti u tom procesu.

Ne zaboravite doručak

brooke-lark-W9OKrxBqiZA-unsplash

Doručak je bitan dio dana koji daje energiju cijelom danu. Svježe cijeđeni sok od naranče ili zdrave žitarice dobra su alternativa onima koji ujutro ne žele imati veći obrok.

Ali ne znači da možemo zaboraviti na pravilan doručak. Doručak je vitalni dio svake jutarnje rutine; potiče vaš početak dana i daje izvrstan ton za vašu dnevnu produktivnost. Moćni Herbalife Formula 1 shake! Obrok koji se munjevito brzo pripravlja, mješavina visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala koja diže tvoju energiju u nebo!

Nemojte pretjerano komplicirati stvari; neka bude jednostavno i lako. Kad ste cijeli dan kod kuće, može biti primamljivo provjeriti hladnjak svaki drugi sat, stoga pazite da hladnjak opskrbite zdravim namirnicama, hranjivim namirnicama i uvijek imate pri ruci svježe voće i povrće.

Imajući zdrave opcije u hladnjaku, imat ćete veliku šansu da dan započnete zdravim doručkom koji može unaprijediti vaš mozak i vašu sposobnost rješavanja težih, složenijih zadataka.

U ovom slučaju, najbolje je nezdravu hranu i grickalice u potpunosti držati izvan kuće, tako ograničavate unos nezdrave hrane i pojačavate energiju zdravom hranom.

Imajući pri ruci zdrave mogućnosti, možete svom tijelu pružiti sve potrebne vitamine i minerale. Zadržavanje u kući satima neprekidno može biti stresno i štetno za čovjekovo zdravlje, pa je osiguravanje pravilne prehrane sada potrebnije nego prije.

Ne radite u kuhinji

Kad god je to moguće, pokušajte urediti svoj radni prostor u prostoru izvan kuhinje. Ako je hladnjak stalno u vašem vidnom polju, iskušenje da povremeno provjerite njegov sadržaj može se pokazati nemogućim.

U kuhinju biste trebali ići samo kada planirate jedan od glavnih dnevnih obroka ili je vrijeme za zdrav međuobrok.

Da biste izbjegli sve ovo, najbolje rješenje je stvoriti zaseban uredski prostor u svom domu koji koristite samo za rad ili obavljanje važnih zadataka, bez drugih smetnji.

Većinom jedemo iz dosade ili zato što smo pod stresom, pa nam rad dalje od kuhinje može pomoći da izbjegnemo prejedanje i jedenje nezdravih grickalica. Također, gust radni raspored može nam pomoći da izbjegnemo vrijeme za razmišljanje o hrani.

Rad na samodisciplini i samokontroli značajan je dio današnje situacije. Dovoljna količina posla može pridonijeti samokontroli.

Vaš radni prostor mora biti organiziran i uređen kako bi vaš um bio fokusiran i produktivan u pogledu posla i zadataka koje treba obaviti.

Planirajte obroke i grickalice

Obroci su isti dio plana kao i ustajanje u određeno vrijeme ujutro, odlazak na posao ili učenje, pohađanje treninga i tako dalje. Stoga odlučite kada ćete jesti doručak, ručak i večeru, zdrav međuobrok i držite se tog plana.

Prehrana je sada od vitalnog značaja i presudna; ono što jedemo gorivo je za našu energiju i sposobnost fokusiranja. Teško se koncentrirati kad smo gladni ili nam hrana neprestano pada na pamet. Najbolji način da to spriječite je ako kuhinju opskrbite zdravim zalogajima i prethodno pripremite hranu.

Rad od kuće otvara nam brojne nove mogućnosti, a priprema obroka može postati dio naše tjedne rutine. Bez vremena putovanja na posao, imamo malo više vremena na raspolaganju, pa zašto ga ne bismo iskoristili produktivno i pripremili obrok za tjedan koji slijedi?

Bez obzira tražite li ručkove ili večere kako biste proveli tjedan, sada je prilika da isprobate nove recepte da bi vaši ručkovi bili uzbudljivi. Sada je vrijeme da isprobate nove zdrave alternative da biste vidjeli u čemu uživate vi ili vaša obitelj. Uključivanjem obitelji u ovaj proces možete dobiti više vremena s njima i stvoriti nove obrasce i tradicije na putu da boljeg zdravlja i stvaranja zdrave ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Ne jedite za radnim stolom

grovemade-RvPDe41lYBA-unsplash

Kada radite od kuće, lako je upasti u napast i kombinirati obrok s čitanjem e-pošte ili hitnim zadatkom. Obavljanje više poslova dok jedete može dovesti do ometanja i pogrešaka. Stoga je potrebno svoju pažnju i vrijeme usmjeriti na jednu stvar, bilo rad ili prehranu.

Obavljanje nekoliko stvari simultano također može dovesti do prejedanja, jer nam odvraća pažnju i ne dopušta mozgu da reagira na količinu hrane koju pojedemo. Kad obratite pažnju na ono što jedete, primijetit ćete da ste siti, a to vam može pomoći da se ne prejedete. Osjećat ćete se zadovoljnijim svojim obrokom ako posvetite određeno vrijeme ručku pri čemu uživate u hrani koju ste sami napravili. Što više uživate u okusu hrane, to je vjerojatnije da ćete za manje vremena osjetiti sitost i da nećete ići u kuhinju po dodatne porcije ili grickalice.

Vaša će produktivnost također patiti – ako ne u tom trenutku, onda kasnije, ako se ne odmorite na odgovarajući način. Kućni ured također se mora pridržavati radnog vremena, koje uključuje stanku za ručak. Razvijte rutinu; dan na poslu podijeljen je putem određenog vremena za obroke i pauze pa neka vam to bude navika kad radite od kuće. Pokušajte oponašati isto okruženje i raspored kakav ste imali dok ste radili u uredu.

Rad od kuće ima svoje prednosti – slobodu i fleksibilnost u odabiru i postavljanju radnog rasporeda u vašem prostoru, od slobode od ometanja do nošenja onoga što želite. Ali s druge strane, to može biti izazovno, s mnogim nepoznanicama i drugim smetnjama koje nismo predviđali. Uz malo samokontrole i discipline, sve je dvostruko; s pravim savjetima i alatima može se preokrenuti.

Znam da rad od kuće nije za svakoga, ali u ovom trenutku ne možemo napraviti ništa po tom pitanju, pa učinite to dovoljno ugodnim da možete proći kroz ovo vrijeme u životu. Ne dopustite da ometanja stanu na put vašem radu, produktivnosti i zdravlju. Planiranjem vremena i stvaranjem granica možete uspostaviti ravnotežu koja će vam odgovarati.

Da bismo izbjegli nepotreban stres, moramo se smatrati odgovornima za svoj izbor. Moramo vjerovati u svoje sposobnosti da održimo dovoljno zdravu ravnotežu između posla i života, pa si donosimo više koristi nego štete.