Unutarnje zadovoljstvo donosi zdraviji i veseliji život

Žudnja za hranom i vaše tijelo

355

Jeli žudnja za hranom način da ostanemo bez određenih hranjivih tvari? Smatra se da priroda stvara te jake i specifične potrebe za hranom, tako da imamo i potrebu i konzumirati te namirnice.

Čini se logično da trudnice, na primjer, moraju žudjeti za sladoledom ili kiselim krastavcima jer nemaju kalcija ili natrija. Također uzimamo čokoladu da nas razveseli jer nas opskrbljuje spojevima koje smo navodno izgubili tijekom plakanja i tuge.

No, istraživanja su dokazala da intenzivna želja za određenom hranom, pićem ili okusom pokreće prehrambene nestašice.

Da, čokolada ima neke biološki aktivne spojeve. Dva od njihsu feniletilamin i anandamid koji potencijalno mogu izazvati oslobađanje raspoloženja i pojačavaju kemikalije u mozgu, ali ih je jako malo pronađeno u čokoladi da je upitno ima li uopće nekog utjecaja. Zapravo ti spojevi prije dođu do probavnog sustava nego do mozga, pa zato i nemaju velik utjecaj.

Trudnice ne žude za namirnicama koje su jako slatke, začinjene ili slane. One misle da su te namirnice koje potiču žudnju za njima imaju neke posebne prehrambene potrebe: da odražavaju prirodni pogon umjesto majke prirode. U davna vremena, kada je hrana bila oskudna, žudnja za vrlo ukusnom hranom bila je od pomoći pri povećanju unosa kalorija i tako bi se osigurala zdrava trudnoća. Danas, uzimajući dovoljno kalorija to obično nije problem. No, trudnice mogu koristiti kulturne norme – ona izreka ‘jesti za dvoje ” prečesto bude istinita.

U drugoj teoriji je dokazano da nutritivni deficit hranom zamijenjuje hranjive tvari, što je dokumentirano da su neke žene koje su željne željeza pojesti će ogromne količine leda – što gotovo ni nema željeza. Moja majka je dokaz za to. Kad je prolazila kroz menopauzu, grickala bi kocke leda tijekom večernjih vijesti. Nije dokazano zašto manjak željeza pokreće tu žudnju, ali žudnja obično nestaje kada se unos željeza poveća.

Mi smo pod utjecajem osobnih, fizioloških i društvenih pritisaka pri izradom izbora hrane, a vjerojtno koristimo žudnju kao način da opravdaamo svoje potrošnje.

Led ne povećava manjak željeza, ali neki ljudi očito proizlaze iz zadovoljstva kada ga žvaču. Trudnice ne žude za sladoledom, jer im je potreban kalcij nego žude za njim jer je ukusan i jer je njegova potrošnja sankcionira tijekom trudnoće. Ne žudimo za čokoladom zbog bioaktivnih spojeva nego zbog užitka i zadovoljstva – jako je slatka, glatka, kremasta, aromatična – i vrlo ugodna za jesti. A budući da ima masti i kalorije, ne smijemo ju jesti previše.