nezdravo

Zašto nagrađujemo zdrav izbor hrane nezdravom hranom

204

Koliko često vam se dogodilo da ste se nakon trčanja nagradili velikom porcijom sladoleda? Možda vaga kaže da ste smršavili ovaj tjedan, ali što vam to vrijedi kad se nezdravo hranite. Zašto se nagrađujete nezdravom hranom?

Postoji naziv za ovaj fenomen. U socijalnoj psihologiji ga zovu “učinak licenciranja”. To je izraz koji se koristi za opisivanje načina kada se nagrađujemo onime u čemu uživamo.

Istraživanje je otkrilo neke zanimljive uvide kako to utječe na naš izbor hrane. Zanimljivo, čini se da bismo mogli imati prirodnu sklonost za ravnotežu naše dobre i loše prehrane, bez da smo svjesni što radimo.

Evo kako to djeluje. Vjerojatno imate dobar osjećaj za ono što vas čini zdravim, i koliko god vaš izbor pada pod definiciju “zdrave prehrane”, vjerojatno nećete osjetiti razliku između “dobrih” i “loših” izbora.

Ali, recimo da napravite izbor koji je ekstremniji – bilo to jako dobro ili jako loše. Kada se to dogodi, vi ste skloniji pokušati uravnotežiti prehranu. Dakle, nakon teške košarkaške igre, vi racionalizirate nagradu u obliku četiri kriške pizze, ili nešto slično.

Ovaj efekt licenciranja pojavljuje se na različite načine. Kada pogledate na meni, te su suočeni s izborom između salate i pomfrita, istraživanja pokazuju da je samo činjenica da razmislite o salati dovoljna da se osjećate “dobro”. Dakle, onda dopustite sebi da se malo “lošije” hranite  i odaberete krumpir.

Također je pokazano da kad odete u supermarket, što više zdrave hrane ubacite u košaricu, veća je vjerojatnost da ćete se nagraditi nekim poslasticama. Socijalni psiholozi su otkrili da je čin dovođenja vlastitih vrećica istovremeno i “dobra” i “loša” stvar. Obrazloženje je da, ako se osjećate čestito za nešto “dobro” u vrećicu ćete ubaciti i neke “loše” stvari.

Ta prehrana također pokazuje da ako vidite da ste izgubili na težini ovaj tjedan, možda ćete se za to htjeti nagraditi nečim što baš i nije zdravo.

To pokazuje da je samostalno licenciranje dio naše prirode, i da većina nas ne jede savršeno cijelo vrijeme. A možda je to ključ. Možda kad pokušavamo biti previše savršeni u dijeti, kad-tad će nam pod ruku doći i koja poslastica, te nećemo moći odoljeti.

Umjesto toga, trebali bismo svaki cilj pronaći u vlastitom putu do zdrave prehrane, i ne nužno za ravan i uzak trbuh, nego put koji je dovoljno širok da uključuje niz namirnica koje će nas držati zdravim, njegovanim i zadovoljnim.