food-skin-health-700×350

Vječna ljepota: kako izgledati najbolje bez obzira na starost

704

Koža se mijenja s godinama – a s njome bi se trebala mijenjati i rutina njege kože! Pogledajte nekoliko brzih savjeta kako izgledati dobro u bilo kojoj dobi života.

Budimo realni: ne možemo pobjeći pred starenjem! Koliko god se pokušavali uvjeriti u suprotno, kazaljke na satu se i dalje pomiču i naša koža stari. No, to ne mora nužno biti loše – i možete razvijati zdrave navike njege kože koje će vam pomoći da odlično izgledate bez obzira na vašu dob.

Svi znamo da se koža mijenja s godinama, ali što se zapravo događa? Koža je zadivljujući organ; njena mogućnost regeneracije je pravo čudo. Nove se stanice stalno stvaraju, ali njihova je regeneracija sporija što smo stariji. Zbog toga biste mogli primijetiti kako se s godinama mijenja tekstura kože. Koža postaje tanja i mogli biste viđati više staračkih pjega. To su zapravo područja hiper-pigmentacije uzrokovane UV zrakama – još jedan razlog zbog kojeg je važno stavljati kremu za sunčanje u bilo kojoj dobi!

Koža također gubi dio prirodnog elasticiteta, što dovodi do njene opuštenosti i stvaranja bora. Sve veći problem predstavlja postupni gubitak lipida (masnih kiselina), koji su odgovorni za hidrataciju kože, što znači da će vlaga kože s vremenom mijenjati.

Činjenica je da će se s godinama mijenjati potrebe njege naše kože.  Ono što je djelovalo u vašim dvadesetima vjerojatno neće biti tako učinkovito za 10-20 godina! S druge strane, opkoljeni smo sa proizvodima “protiv starenja” i lako se zanijeti kada moramo razviti učinkovitu rutinu za njegu kože. Imali vi 20, 30, 40, 50, 60 ili više godina, važno je odabrati režim i proizvode koji odgovaraju vašoj dobi i tipu kože. Ovdje su neki od mojih najdražih savjeta za ljepotu kože u bilo kojoj dobi:

Njega kože u dvadesetima:

Ako još niste započeli s tretmanima kože, sada je pravo vrijeme! Važno je da se navika njege kože razvije što ranije jer će vam pomoći da godinama izgledate odlično.

Možda ćete vidjeti promjene na koži pošto izlazite iz puberteta i dolazi do promjena u hormonima. Koža će nastaviti s prilagodbom tijekom dvadesetih, tako da imate vremena otkriti tip vaše kože i pronaći prave preparate.

Manje promjene u životnom stilu također mogu pomoći. Izlasci do ranih jutarnjih sati i previše vremena provedenoga na suncu mogu utjecati na izgled kože. Počnite svakodnevno stavljati kremu za sunčanje, ako to već ne radite, jer će to pomoći da koža ostane elastična i meka.  Iako je primamljivo družiti se s prijateljima do kasno u noć, pokušajte ograničiti izlaske kako bi tijekom dana mogli izgledati što bolje.

Njega kože u tridesetima:

Sada bi mogli početi primjećivati znakove starenja. Koža počinje gubiti kolagen i elastin, a na vašem bi se licu mogle pojaviti i prve linije. Možda ćete morati uključiti više preparata za hidrataciju kože.

Uobičajeno je da prvi znakovi starenja postanu vidljivi oko očiju. U ovom bi desetljeću trebali razmotriti uvođenje dodatnog koraka u vašem tretmanu, koji je posvećen njezi kože oko očiju.

Želite li brzi savjet kojim ćete izbjeći stvaranje bora smijalica? Nosite velike sunčane naočale! Kod mene vrijedi: što veće to bolje.  Ako se odlučite za naočale sa UVA i UVB zaštitom, tada će veći dio lica biti pokriven i zaštićen od sunca. A najbolja stvar kod naočala jest da umanjuju pojavu škiljenja.  Škiljenje nije dobro za izgled, zato nabacite neke naočale kada izlazite van ili vozite i možda uspijete odgoditi pojavu bora oko očiju.

Njega kože u četrdesetima:

Žene u četrdesetima se najčešće žale na nejednak ten kože. Uzrok tome mogu biti brojni sati provedeni na suncu koji rezultiraju s pojavom staračkih pjega (zato se držite kreme za sunčanje!). Kod nekih se žena pojavljuje nakon trudnoće u obliku melasme.

Ima tu i drugih hormonalnih promjena te je moguć početak menopauze, zbog kojih biste se mogli zapitati gdje je nestala vaša mladenačka koža. Sada bi bilo najbolje posjetiti dermatologa i savjetovati se o tretmanima prikladnima za promjene na koži i koji će vam pomoći da se osjećate i izgledate dobro.

Mnoge su žene u četrdesetima uvjerene da imaju njegu kože pod kontrolom te ih pogađa kada shvate da je vrijeme za prilagodbe i promjene. Ipak, dovoljne su i male promjene, pa će vam trebati samo nekoliko trikova da zadržite kontrolu nad vašom kožom.

Njega kože u pedesetima i kasnije:

Kako starite, najvažniji dio njege kože je hidratacija! U pedesetima koža počinje gubiti elastičnost i možda ćete primijetiti da je opuštenija. Iako ne možete vratiti vrijeme, možete održavati kožu (i sebe) hidratiranom!

Bilo bi dobro napraviti reviziju kozmetike. Ako ste nekoliko desetljeća  imali jednak imidž, onda je vrijeme da osvježite vaš stil.  Mnoge se žene žale da im oči izgledaju manje, pa dobro razmislite o šminkanju očiju.  Maskara je odličan alat, ali bi bilo dobro da umjesto crne počnete koristiti nježniju smeđu i da počnete koristiti nijanse prilikom isticanja očiju. Nemojte zaboraviti ni moje omiljene uvijače trepavica!

***

Ne možemo zaustaviti starenje, ali možemo stariti dostojanstveno i lijepo. Ako postoji vrelo mladosti, vjerojatno ima veze sa stavom. Kada se osjećate lijepo, to će se samopouzdanje vidjeti na vama – bez obzira na vašu dob!


TAG