fbpx
Tjelovježba nakon bolesti – kako se vratiti redovitim treninzima?
Predloženo Top Zdravlje

Tjelovježba nakon bolesti – kako se vratiti redovitim treninzima?

Zdravstveni poremećaji mogu biti značajan korak unazad pri tvojoj izgradnji tijela, no u većini slučajeva ne bi smjeli predstavljati razlog za odustajanje od kvalitetnog rada na sebi.

Nema većeg užitka od gledanja sebe kako iz tjedna u tjedan napreduješ po pitanju kilaže, kondicije, izdržljivosti i snage. Osjećaš se fantastično i jedva čekaš odraditi novi trening, kao i pojesti zdravi obrok koji će se zajedno pobrinuti za fantastične rezultate pri izgradnji tijela.

A onda se dogodi bolest i odjednom moraš stati sa svime. Brojanje kalorija više nije u prvom planu, a tjelovježba se ne preporučuje, zbog čega ti ne preostaje ništa drugo nego strpljivo čekati da se stvari vrate u normalu.

Bolest može trajati kraće ili duže, a ovisno o broju dana koliko si izvan stroja, toliko će ti biti izazovno ponovo započeti s redovitom tjelovježbom. Istina je, čak i najmanje zabrinjavajuća bolest za mnoge predstavlja udarac koji je u stanju dotući težnju ka prelasku na zdrave životne navike, zbog čega je važno izbjeći pogreške i na pravi se način vratiti svojoj normalnoj rutini, nakon što se susretneš s zdravstvenim problemima…

Treba ti zeleno svjetlo liječnika

Volja je ponekad jača od realnosti. To je zamka u koju upadaju zaljubljenici u tjelovježbu, spremni vratiti se žestokom treningu i prije nego su se u potpunosti oporavili od svojih zdravstvenih tegoba.

Radi se naravno o vrlo opasnoj odluci, jer može dovesti do komplikacija vezanih uz tvoju bolest, ali i do ozljeda svih onih koji fizički nespremni od sebe traže više nego što tijelo može dati.

Zbog toga je najvažnije prvo od liječnika dobiti dopuštenje za povratak tjelovježbi, jer doktor će najbolje znati što je dobro za tvoje zdravlje, a što nije. Pa čak i ako smatraš da je tvoje tijelo spremno vratiti se u uobičajeni ritam tjelovježbe i fizičkih aktivnosti, ako tvoj liječnik kaže da uzmeš još vremena za oporavak ili ti čak zabrani određene aktivnosti, obavezno ga poslušaj.

U slučaju da ti se baš jako žuri vratiti se redovitom treniranju možeš zatražiti i drugo liječničko mišljenje, no svakako nemoj krenuti s fizičkim naporima prije nego što dobiješ dopuštenje medicinskog djelatnika kojem u potpunosti vjeruješ…

Kreni umjereno i polako pojačavaj

Kad jednom doktor kaže da se možeš vratiti treningu, to svejedno ne znači da trebaš silovito navaliti na vježbe koje su uobičajeni dio tvoje rutine, jer tijelo nakon tjedana ili mjeseci mirovanja sigurno nije u optimalnoj formi, a svakako ni tvoji plućni i dišni kapaciteti.

Zato je najbolja praksa krenuti umjerenim tempom i uvijek slušati svoje tijelo. Ako osjećaš veliki umor, nemoj se siliti odraditi zacrtano, jer u fazi si oporavka, u kojoj ostvarenje zacrtanih fitnes ciljeva nije tvoj prioritet.

Upala mišića u nekoj mjeri te sigurno čeka, čak i ako kreneš treninzima nižeg intenziteta, što te ne treba brinuti. Samo se čuvaj istegnuća i drugih ozljeda, zbog čega nemoj odmah testirati vlastite granice.

Prvi tjedan trebao bi za tebe biti tek upoznavanje s vlastitim mogućnostima i praćenje reakcija tvog organizma, kao i prilika da malo više pažnje posvetiš prehrani i dovedeš je na nivo na kojem je bila prije nego što te bolest unazadila.

Nakon toga postepeno možeš pojačavati intenzitet treninga, pod uvjetom da to tvoje tijelo zaista odobrava, s ciljem povratka na staro stanje izdržljivosti i kondicije, u roku od tri ili četiri tjedna.

Ako se osjećaš slabije nego prije, ne odustaj! Snaga će se vratiti, a s njom i tvoje fizičke mogućnosti. Treniraj lagano i iznova gradi svoju fitnes priču, umjesto da digneš ruke od svega i vratiš se lošim navikama, što se u istoj situaciji dogodilo u Hrvatskoj zaista mnogima.

A za osobu koja se tek oporavila od bolesti i želi postepenim radom na sebi izgraditi tijelo i osnažiti vlastito zdravlje, odličan izbor svakako su online treninzi, koji će te uz profesionalnu podršku naučiti kako jednostavnom, a efikasnom tjelovježbom postići rezultate o kakvima oduvijek sanjaš.

Baš tome služi BudiFit mobilna aplikacija. U njoj dobivaš svog osobnog trenera i detaljan plan treninga prilagođen tebi za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti. To je nešto što će ti definitivno dati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela.

BudiFit aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje?

Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj sve prednosti BudiFit aplikacije!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se