fbpx
Svjesnost trenutka i fokus na ručak spasit će tvoju dijetu!
Lifestyle Predloženo Top

Svjesnost trenutka i fokus na ručak spasit će tvoju dijetu!

Jedan od razloga stalne potrebe za hranom je način na koji je konzumiraš. Ako u sebe trpaš zalogaje i pritom misliš na nešto sasvim nevezano uz svoj obrok, to će značajno otežati tvoju dijetu.

Mršavljenje je dug proces koji traži predanost i strpljivost kako bi bili ostvareni željeni rezultati. Ne samo što moraš učiniti svoju prehranu uravnoteženom i bogatom hranjivim tvarima, već se od tebe očekuje i da malo protegneš mišiće, kako bi lakše došlo do kalorijskog deficita.

A da bi sve to uopće bilo moguće moraš svoj um istrenirati do mjere da ti šalje precizne signale o potrebi za unosom hrane. Naime, bilo da se hraniš “praznim” kalorijama ili nutritivno bogatim obrocima, mozak se itekako lako može zbuniti i javiti ti da moraš ponovo jesti, unatoč tome što tvom organizmu dodatna hrana uopće ne treba.

To se javlja iz različitih razloga, zbog nervoze, stresa, dosade ili skokova u razini glukoze u krvi. Međutim, postoji nešto što stoji iza svih tih klasičnih pogrešaka u prehrani. Radi se o načinu na koji jedeš svoje obroke, jer to su trenuci kada mozak prima na znanje da u tijelo ulazi hrana i puni ga prijeko potrebnom energijom…

Što je svjesnost trenutka u prehrani?

Svjesnost trenutka (eng. “mindfulness”) je stil života koji postaje sve važniji u užurbanim modernim sredinama, u kojima se od svakog pojedinca očekuje da radi pet stvari istovremeno.

Pa tako u isto vrijeme pišemo email, gledamo smiješne objave na društvenim mrežama, razmišljamo o sljedećem poslovnom zadatku i kuhamo ručak. To je postalo sasvim normalno i čini se jako efikasnim načinom savladavanja prepreka u životu, no ima i negativan efekt.

Taj negativan efekt je nedostatak svjesnosti trenutka. Drugim riječima, ti kao da promatraš svoj život negdje sa strane, umjesto da ga uistinu živiš. Takva “zombifikacija” stigla je među nas negdje s popularizacijom pametnih telefona, kad smo odjednom dobili priliku stalno u glavu trpati nove i nove informacije, zbog čega je prestalo biti bitno ono što nam se uistinu događa.

Radi se o problemu koji utječe i na prehranu. Danas je postalo sasvim normalno trpati u sebe hranu, bez da ijednog trenutka obratiš pažnju na njezin izgled, teksturu ili miris. Čak ni okus nećeš na pravi način osjetiti ako uopće ne razmišljaš o onome što jedeš.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-24.png

Rezultat toga ne samo što je odricanje od uživanja u hrani, već i problematični signal koji šalješ svom mozgu. Naime, ako tvoj um uopće ne zabilježi da se dogodio ručak, on će se tako nastaviti i ponašati. Čim prestane tvoj želudac obrađivati hranu, odmah će se javiti nova glad, što će ti maksimalno otežati kontrolu tjelesne težine.

To dolazi do izražaja i kad jedeš zbog stresa ili dosade. Tada uopće ne osjećaš da hrana klizi niz grlo, što znači da u tebe ulaze kalorije, a glad ostaje na potpuno istoj razini…

Odvoji obrok od posla

Jedan od razloga zašto jedemo kao da smo na autopilotu definitivno je posao. Teško isključujemo mozak na pauzi za ručak, a nekad su nam poslovne brige u glavi već ujutro.

Ako želiš da tvoja dijeta upali, morat ćeš pronaći način kako zaboraviti na posao dok jedeš. Najbolje je uzeti pauzu od posla barem 15 minuta prije nego što počneš jesti, jer ako ručaš ispred laptopa ili se iz radnog zadatka preseliš odmah pred svoj tanjur, mali su izgledi da ćeš se moći u potpunosti posvetiti hrani.

Također, prije nego što počneš jesti, uvijek je pametno dobro promotriti ono što je u tanjuru. Boje i teksturu. Pokušaj osjetiti i miris. Zatim kad uzmeš zalogaj, svakako ga malo valjaj po svom nepcu, kako bi tvoji okusni pupoljci u ustima dobro osjetili ono što se sprema kliznuti niz grlo.

Važno je naglasiti da će žvakanje značajno olakšati posao tvom želucu, pogotovo ako patiš od gastritisa. Temeljitim sitnjenjem hrane u ustima ne samo što će tvoj probavni trakt doći na svoje, već ćeš postići i bolju svjesnost trenutka dok jedeš, što će poslati pravi signal tvom umu.

Uz jedan takav obrok, u kojem je puni fokus na hrani, a poslovne obaveze i privatni problemi postaju nebitni, definitivno ćeš lakše postići željenu sitost. Tako ćeš bez problema izdržati bez trpanja u sebe grickalica i praznih kalorija do sljedećeg zacrtanog obroka, čime značajno rastu tvoji izgledi za uspješnim skidanjem viška kilograma.

A tvoji izgledi da ćeš smršaviti rastu u nebo uz pravu stručnu pomoć. Nema sumnje, ti možeš bez stresa i lutanja elegantno izgubiti 10 kilograma, u razdoblju od samo tri puta po 30 dana. Dovoljno je uključiti se u BudiFit mentorski program. Jednom kad te preuzme profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, vidjet ćeš kako je uz prave poteze zapravo lako smršaviti!

Uz BudiFit mentorski program čeka te osobni trener uvijek dostupan na mobitelu, a trenirati možeš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate.

Filozofija BudiFit mentorskog programa je jednostavna. Cilj je unapređenje zdravlja kroz siguran sustav treninga, prilagođen tebi i tvojim karakteristikama. Čeka te uspješno oblikovanje tijela, više energije, manje centimetara oko struka, manje kilograma na vagi, a više sreće i bolja kvaliteta svakodnevnog života. I u konačnici ćeš ostvariti potpunu transformaciju. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi i idemo zajedno u tvoju veliku pobjedu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se