fbpx
Šunka za pizzu prepuna aditiva
sunka-pizza-300×219
Fitness Lifestyle Mršavljenje Ostalo Zdravlje

Šunka za pizzu prepuna aditiva

Koliko puta ste otišli u trgovinu i kupili sastojke za pizz-u, prvenstveno većina vas dođe ispred frižidera u dućanu i zapita dajte nam 30-40 dg šunke za pizzu,  i prodavačica Vam ljubazno nareže šunku na salamoreznici. Sada se postavlja pitanje, što je u toj šunki? Zasigurno to nemožete provjeriti, da sve hoćete pročitati, nemate iz čega  jer nemate deklaracije iz koje bi to mogli pročitati. (orginal deklaraciju ćete dobiti ukoliko kupite cijelu šunku, a kada kupite na komade onda to bude zamotano u foliju bez sastojaka)

Evo mi smo otišli u dućan i kupili cijelu šunku od jednog domaćeg  proizvođača u kojom piše sljedeći sastav aditiva:

E250 Natrijev nitrit
Sredstvo za konzerviranje. U organizmu ometa transport kisika u krvi. Pri temperaturama višim od 130 °C mogu nastati kancerogeni nitrozamini. Preporučuje se smanjenje potrošnje namirnica iz salamure (npr. slanina, kobasica) te izbjegavanje pečenja ili prženja takvih namirnica. Svi nitriti su problematični aditivi. Istraživanja pokazuju da mogu izazvati širenje krvnih žila i sniziti krvni tlak. U visokim dozama mogu izazvati akutno trovanje. Posebno su osjetljiva mala djeca i dojenčad, kod kojih je moguća pojava sindroma hiperaktivnosti. Vitamin C (E300) sprečava nastajanje kancerogenih nitrozamina. Česta upotreba nije preporučljiva.

E300 Askorbinska kiselina
Prirodni antioksidans (vitamin C). Vitamin C je neophodan za pravilan rast i razvoj, za zdrave zube i desni, kosti, kožu i krvne žile, te za apsorpciju željeza u krv. Služi kao antioksidans, stabilizator boje i sredstvo za tretiranje brašna. Sprečava nastajanje kancerogenih nitrozamina (vidi E249-E252). Namirnicama se sve češće dodaje iz tehnoloških razloga (npr. pospješuje vezivanje vode u tijestu za kruh, olakšava strojnu obradu tijesta, pospješuje djelovanje soli za salamurenje mesnih proizvoda, stabilizira vino, pivo, sokove). Dopuštena je upotreba u ekološkoj proizvodnji namirnica. Može se proizvesti tehnikom genetskog inženjerstva, ali procjena učinaka tako dobivene askorbinske kiseline još nije dovršena.

E407 Karagenan
Prirodni biljni zgušnjivač koji se dobiva iz morskih algi. Neprobavljiva tvar koja pospješuje probavu. Velike doze mogu omesti resorpciju nekih mineralnih tvari (npr. kalija) i djeluju laksativno. U pojedinim slučajevima može izazvati alergiju. Otkriveno je da se u nekim namirnicama može kontaminirati etilenovim oksidom, zbog čega nastaju etilenovi klorohidrini, izrazito karcinogeni spojevi. Opasni su i razgradni produkti karagenana, koji se može degradirati u crijevima. Izbjegavati!

E450 Dinatrijev difosfat (I), Trinatrijev difosfat (II), Tetranatrijev difosfat (III), Dikalijev difosfat (IV), Tetrakalijev difosfat (V), Dikalcijev difosfat (VI), Kalcijev dihidrogendifosfat (VII)

Sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, emulgatori, stabilizatori i sekvestranti. Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, no znanost o tome još nema konačno i jasno stajalište. Česta upotreba nije preporučljiva.

E451 Pentanatrijev trifosfat (I), Pentakalijev trifosfat (II)
Sredstva za reguliranje kiselosti, sekvestranti i stabilizatori. U velikim koncentracijama mogu omesti resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu. Unos velikih količina može uzrokovati povraćanje, proljev, pad krvnog tlaka, cijanozu i mišićne spazme. Česta upotreba nije preporučljiva.

E452 Natrijev polifosfat (I), Kalijev polifosfat (II), Natrijevkalcijev polifosfat (III), Kalcijev polifosfat (IV) Sredstva za reguliranje kiselosti i rahljenje, emulgatori, stabilizatori i sekvestranti. U velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu. Česta upotreba nije preporučljiva.

E508 Kalijev klorid
Sredstvo za pojačavanje okusa i tvar za želiranje. Unos velikih količina (rijetkost) može uzrokovati iritacije gastrointestinalnog trakta, slabost, mučnine i probleme s cirkulacijom. Opasan za dojenčad. Česta upotreba nije preporučljiva.

Što imate reći na ovaj popis, pripremite pizzu s mnoštvo e brojeva, mislite li da je to zdravo? Ako pojedemo jednu ovakvu pizzu tjedno možda nam neće biti ništa, no ako ovo konzumiramo često zasigurno može postati potencijalni rizik za naše  zdravlje.

Koliko naših mladih uzima za školske odmore baš ovu namirnicu?

Podaci o aditivima preuzeti s stranice e-brojevi.udd.hr

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se