11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-04-06T160746.784

S magnezijem se nije za igrati i moraš osigurati dovoljan unos svom tijelu!

136

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma, zbog čega njegov unos nikako ne smiješ zanemariti, pogotovo ako se baviš redovitom tjelovježbom koja ga ubrzano troši…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-06T161722.249-1

Ako osjećaš konstantni umor i iscrpljenost, manjak koncentracije, grčeve i bolove u mišićima ili možda imaš redovite glavobolje i muči te razdražljivost, razlog tome može biti nedostatak magnezija.

Riječ je o izuzetno bitnom mineralu koji sudjeluje u nekoliko stotina procesa ključnih za normalno funkcioniranje tvog organizma, a unatoč njegovoj važnosti, kao rezultat neuravnotežene prehrane čak 80% ljudi u našoj zapadnjačkoj civilizaciji ima zabrinjavajuće nisku razinu magnezija u tijelu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-06T144017.121

Posebno to vrijedi za sve one koji se bave redovitom tjelovježbom, jer aktivan život troši magnezij i itekako ga je važno na pravi način nadoknaditi…

Za koje sve funkcije je magnezij izuzetno bitan?

Magnezij je važan za pravilan rad srca, kao i funkcioniranje živčanog sustava, a sudjeluje i pri staničnom metabolizmu. Svojom ulogom u sintezi proteina omogućuje razvoj i rast, a također regeneraciju stanica i stvaranje novih, nakon što stare odumru.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-06T144333.722

Također bez magnezija nema ravnoteže elektrolita u tijelu, a utječe na koncentraciju, dobar san, smanjenje umora i iscrpljenosti te je zaslužan za pravilan rad mišića.

Do nedostatka dolazi zbog nedovoljnog unosa u tijelo, ali i zbog pojačanog izlučivanja, kao i povećanih potreba, najčešće povezanih upravo sa sportskim stilom života.

Dakle, ako želiš kontrolirati svoju tjelesnu težinu redovitim bavljenjem tjelesnim aktivnostima, postoji šansa da će magnezij u tvom tijelu završiti na niskoj razini. Tome su posebno skloni sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti, poput triatlona i maratona, zato oni posebno moraju paziti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-06T144917.852

Glavni problem je što tijelo ne može samo stvarati magnezij pa se moramo pobrinuti da ga unesemo pravilnom prehranom. Dnevna preporuka je oko 375 mg.

Kako osigurati dovoljnu dnevnu količinu magnezija?

Uravnoteženi obrok ono je što će osigurati potrebnu količinu magnezija tvom tijelu. Svakako u tu svrhu preporučujemo Formulu 1 iz našeg web shopa, perfektan brzi doručak za zaposlene ljude, mješavinu visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala koja diže tvoju energiju u nebo, s magnezijem kao neizostavnim sastojkom.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-06T154211.344

Od namirnica bogatih magnezijem također moramo izdvojiti bademe i druge orašaste plodove, banane, grašak, brokulu, tofu, zobenu kašu te mnoge različite sjemenke, od suncokreta i sezama do bundeve i lana.

Moguće ga je unijeti u sebe i uz pomoć vode bogate magnezijem, kao i različitih dodataka prehrani u obliku tableta. No, prije nego što kupiš ove preparate, dobro prouči njihovu kvalitetu kroz recenzije drugih korisnika, s obzirom da se zaista svašta danas prodaje, čak i u ljekarnama.

U svakom slučaju, priča o magneziju još jednom nam potvrđuje koliko je za kvalitetnu izgradnju tijela bitna raznolika i uravnotežena prehrana, bogata mineralima i vitaminima bez kojih naš organizam ne može funkcionirati na način na koji bi trebao.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-06T162317.982

Dakle, bilo da želiš smršaviti, učvrstiti tijelo ili ga oblikovati na kritičnim područjima, sve kreće od prelaska na zdraviji životni stil, kroz optimalnu prehranu.

A ako tijelu daš sve potrebne nutrijente, osjetit ćeš i dugoročnu sitost i značajno povećanje energije, nakon čega će biti puno lakše ostvariti sve zacrtane ciljeve i želje, bilo da su vezani uz tvoju tjelesnu građu ili neki drugi aspekt kvalitete života!