Prehrana i PMS – Kako hrana može pomoći ublažiti simptome

631

Ženski mjesečni ciklusi često donose promjene raspoloženja, povećanje gladi, nadutost i još mnogo toga. Evo kako prehrana može pomoći ublažiti simptome PMS-a.

Mnogim ženama, tjedan dana prije menstruacije nije zabavno. Predmenstrualni sindrom, ili PMS, može učiniti da se osjećaju umorno, otečeno, gladno i razdražljivo. Ali samo zato što su vaši mjesečni ciklusi činjenica života, to ne znači da ne postoji ništa što možete učiniti kako bi olakšati nelagodu. Ponekad nekoliko jednostavnih promjena u prehrani može pomoći osloboditi neke od najčešćih simptoma PMS-a.

Što uzrokuje simptome PMS?

Nije u potpunosti jasno što uzrokuje simptome PMS, ili zašto neke žene trpe jače bolove i nedostatke od drugih. Kako god to vama zvučalo, ali zaprovo i neke najblaže kemikalije u hrani koju jedete mogu napraviti velike promjene pri vašem PMS-u.

Kako prehrana može ublažiti simptome PMS-a?

Iako prehrambene promjene ne mogu potpuno eliminirati nelagodu, one mogu napraviti dug put u ublažavanju nekim od najčešćih simptoma PMS: nadutost, povećan apetit i promjene raspoloženja.

Hormonske promjene su dijelom krive za zadržavanje tekućine u bubrezima, koji su u velikoj mjeri odgovorni za održavanje ravnoteže vode i soli u tijelu. I, mnoge žene koje pate pri PMS-u nađu žudnju u slanim grickalicama, koje također mogu doprinijeti dobitku vode u tijelu.

Za ublažavanje simptoma zadržavanja tekućine, smanjite unos vrlo slanih namirnica, kao što su grickalice, konzervirane juhe, kiseli krastavci, mesne prerađevine i slani začini. I, iako to zvuči logično, puno tekućine pomoći će bubrezima ukloniti viškak vode i soli, pa zato trebate piti puno vode ili čaja tijekom dana.

Povećan apetit i potrebe za hranom su uopbičajene pojavi pred menstruacijom, pa zato trebate kontrolirati svoje razine kortizola. Jedan je od njih upravo hormon stresa, koji može stimulirati apetit ili vas dovesti do žudnje za slatkom, masnom ili slanom hranom.

Za ublažavanje simptoma povećanog apetita pokušajte izbjeći vrlo prerađene ugljikohidrate i slatku hranu jer oni ne sadrže ni proteine ni  vlakna koja vam mogu pomoći da se osjećate punijim i zadovoljnijim. Zadovoljite svoju želju za grickalicama tako što ćete pojesti humus ili pire od avokada na hrskavom kruhu, ili pojedite šaku orašastih plodova sa komadom voća.

Razdražljivost i promjene raspoloženja su također simtomi PMS-a. Mjesečne hormonalne promjene mogu uzrokovati pad razine kemikalije u mozgu koja se zove serotonin, koji može utjecati na vaše raspoloženje.

Za ublažavanje simptoma razdražljivosti i promjena raspoloženja, jedite uravnotežene obroke i zalogaje tijekom dana. Mnoge žene to pretvore u slatke, zalogaje pune ugljikohidrata kako bi poboljšale raspoloženje, ali upravo takve namirnice mogu vas dovesti do poremećaja razine šećera u krvi, što može utjecati na raspoloženje i koncentraciju. Za održavanje razine šećera u krvi tijekom dana, jedite proteine u svakom obroku i međuobroku, i usredotočite se na ugljikohidrate, kao što su povrće i cjelovite žitarice.


TAG