Jesu li hormoni glavni krivci za prekomjernu tjelesnu težinu?
Mršavljenje Predloženo Top

Jesu li hormoni glavni krivci za prekomjernu tjelesnu težinu?

Hormoni definitivno mogu utjecati na tjelesnu težinu, u različitim razdobljima života, ali daleko od toga da su presudan faktor pri tvojem oblikovanju tijela…

Mnogo je različitih hormona u našem tijelu, koje možemo definirati kao specifične tvari zadužene za prijenos impulsa od jedne stanice do druge, posebnim kemijskim djelovanjem.

Postoje hormoni koji reguliraju naš apetit, kao i oni povezani s kontrolom stresa, a tu su i seksualni hormoni te oni zaduženi za održavanje razine glukoze u šećeru. Svi oni pod optužbama su da utječu na tjelesnu težinu i uzrokuju debljanje pa se pojavila teorija kako zapravo o ponašanju naših hormona ovisi hoćemo li biti debeli ili mršavi, dok mi na to previše i ne možemo utjecati.

No, daleko je to od istine i zato je vrijeme da saznaš djelovanje kojih hormona može otežati tvoju pokušaj mršavljenja, ali i kako im pomoći da se optimiziraju i postanu tvoji saveznici u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine…

Od leptina i inzulina do kortizola i estrogena

Hormoni reguliraju različite fiziološke procese, uključujući i metabolizam, odnosno način na koji naš organizam troši i pohranjuje kalorije koje unesemo u njega.

Leptin je hormon koji regulira tvoju glad. Njegova funkcija je zapravo pomoći ti da smršaviš. Što se više debljaš, to žlijezde luče više leptina, kako bi zaustavilo daljnje nakupljanje masnog tkiva, sprječavanjem tebe da toliko jedeš.

Ne, nije istina da pretili ljudi imaju poremećaj manjka leptina. Niti da postoji rezistencija na njega koja dovodi do prekomjernog debljanja. Radi se samo o tome da ovaj hormon ne može u potpunosti kontrolirati tvoju glad, već su tu drugi faktori, najčešće emocionalni koji te tjeraju da jedeš više nego što je potrebno.

S druge strane, inzulin regulira šećer u tvojoj krvi i izuzetno je važan za zdravlje organizma. S rastom tjelesne težine, može doći do rezistencije inzulina u organizmu, s vrlo ozbiljnim posljedicama, od kojih je najgora dijabetes. Radi se o šećernoj bolesti, koja predstavlja kronično stanje povišenog šećera u krvi i može dovesti do otkazivanja brojnih različitih organa u tijelu.

Tu je i kortizol, kao hormon stresa, koji se javlja kad se osjećamo u opasnosti. Nema dokaza da povišena razina kortizola dovodi do povećanja tjelesne težine, no svejedno dolazi do debljanja pod utjecajem stresa, više zbog toga što koristimo hranu kao sredstvo umirenja.

I tu su još seksualni hormoni, estrogen i testosteron. Estrogen definitivno može utjecati na tjelesnu težinu, jer djeluje na metabolizam. Previše ili premalo estrogena može dovesti do povećane količine masti na trbuhu kod muškaraca, a kod žena dolazi do povećanja kilaže u menopauzi.

Za kraj, spomenimo još tiroidne hormone, kojima je glavna funkcija regulacija metabolizma. Njihov poremećaj definitivno može dovesti do povećanja tjelesne težine i ako se detektira da ih štitnjača ne luči kako treba, tada je potrebno lijekovima ih dovesti u red…

Kako pozitivno utjecati na hormone?

Hormoni su tvari u našem tijelu o kojima mnogo toga ovisi unutar organizma, ali istina je da zapravo možemo na njih utjecati, kako bismo postigli optimalan metabolizam i lakše održavali tjelesnu težinu.

Naravno, u slučaju teških poremećaja najbolje rješenje je potražiti pomoć liječnika i lijekovima dovesti situaciju pod kontrolu, no puno možeš učiniti i pravilnom prehranom te efikasnom tjelovježbom.

Pa se tako savjetuje konzumiranje voća, povrća i sjemenki bogatih biljnim vlaknima te unošenje u sebe optimalne dnevne razine proteina, kako bi hormoni unutar tijela bolje funkcionirali. Izbjegavanje industrijski obrađene hrane i šećera, kao i alkohola također će pomoći boljem odvijanju procesa za kojeg su zaduženi hormoni.

Što se pak tjelovježbe tiče, istraživanja su pokazala da kardio treninzi pozitivno djeluju na brojne hormone, dok dizanje utega sprječava rezistenciju na inzulin, jedan od najgorih poremećaja metabolizma.

U svakom slučaju, hormoni ne smiju biti izgovor za tvoju prekomjernu tjelesnu težinu. Čak i ako trenutno ne funkcioniraju kako treba, prelaskom na zdravi životni stil možeš poboljšati njihov rad i napokon krenuti prema željenim rezultatima, po pitanju izgradnje i oblikovanja tijela.

Trebaš pomoć u tome? Slobodno se priključi zatvorenoj FIT LifeStyle Facebook grupi, gdje te čeka još mnogo vrijednih savjeta i zanimljivih tema vezanih uz zdrave životne navike!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!