water-3266211_1280

Isprobajte ove 3 vježbe u vodi s malim učinkom na zglobove

414

Vježbe u vodi s malim učinkom na zglobove idealne su, bez obzira na vašu dob ili trenutnu razinu kondicije.

Ako ste za odmor odabrali destinaciju na vodi, umjesto da preskačete rutinu vježbanja, iskoristite vodu za vježbanje. To će vam pomoći da izbjegnete višak kilograma za godišnji odmor kao rezultat ljenčarenja. Također, ako si želite postaviti izazov, a da pritom ne opterećujete zglobove ili jednostavno volite biti u vodi, svakako ćete uživati u isprobavanju vodenih vježbi. Postoji mnogo vrsta. Ovo su tri moja osobna favorita:

Veslanje na dasci

Veslanje na dasci u stojećem stavu kombinacija je vožnje kajakom i surfanjem. Jedan je od najbrže rastućih vodenih sportova na svijetu. Mnogima je privlačan jer  pruža vježbanje cijelog tijela. Poboljšava snagu trupa, kardio fitness, ravnotežu i fleksibilnost, bez ikakvog opterećenja zglobova. Također je vrlo zabavna.

Trup će vam raditi prekovremeno da stabilizira položaj tijela, a kako dodajete pokrete veslanja, dobit ćete i izazov i za ramena i abdominalne mišiće. Otpor koji stvara veslo u vodi pomoći će vam da postignete mišićnu snagu. Veslanje na dasci idealno je za ljude svih dobnih i fizičkih razina, a za razliku od surfanja, za to vam ne trebaju valovi. Mirna, ravna voda savršena je za početnike, a to možete učiniti na moru, jezeru ili nekoj drugoj vodenoj površini.

Aerobik u vodi

Satovi vježbanja u vodi zabavan su način korištenja otpora i uzgona vode za kondicioniranje mišića i poboljšanje kardiovaskularne kondicije, snage i fleksibilnosti. Korištenjem vježbi jačanja i tehnika istezanja, takvi satovi mogu vam pomoći povećati tjelesni tonus i raspon pokreta. Ne morate pohađati službenu nastavu da biste imali sjajan trening. Jednostavno uskočite u bazen i eksperimentirajte s različitim pokretima koji vode vaše zglobove kroz cijeli raspon pokreta.

Plivanje

Plivanje vam može pomoći da poboljšate razinu aerobne kondicije, jer tjera vaše tijelo da nauči novi obrazac disanja. Biti licem prema dolje u vodi znači da se vaše tijelo mora brzo naučiti prilagoditi. Povećanjem dubine i volumena svakog udisaja forsirate pluća i srce da učinkovitije procesuiraju kisik. Budući da plivanje ne utječe na zglobove, izvrsno je jer odmara vaše mišiće preopterećene napornim aktivnostima poput trčanja ili treninga s utezima koje mogu stvoriti pritisak na zglobove kukova, koljena i gležnjeva. Uz to, možete birati želite li plivati da se opustite ili odraditi vježbu za cijelo tijelo s ciljem spaljivanja kalorija s puno etapa.

Ne morate biti na odmoru da biste iskoristili prednosti boravka u vodi i oko nje. Njezina mirna priroda može vam pomoći da se osjećate opušteno i može vam pomoći da se oslobodite stresa. Volim dodati dan vježbanja u vodi u svoj tjedni raspored tijekom cijele godine. A zbog otpora koji stvara, znam da sagorim značajan broj kalorija svaki put kada to radim.

Zabavni su izlasci uz vodu i uživanje u prirodi, a jedva da ih ikada osjećamo kao vježbanje. Ovog ljeta razmislite o tome da ostanete aktivni uz neku vodenu aktivnost.