health-and-beauty

Hormonalne promjene i vaša koža

729

Hormonalne promjene doživi svaka žene bez obzira na to imala ona 20 ili 60 godina.

Tijekom različitih faza života, bilo da je u pitanju pubertet, trudnoća ili menopauza, naše tijelo prolazi kroz značajne promjene zbog hormonalnih promjena. A, ove promjene u našem tijelu mogu dovesti do različitih promjena na našoj koži.

Za većinu nas, kada smo u našim 20-im i 30-im, naša koža je prilično zdrava. Pozitivne razine kolagena i elastina još uvijek djeluju. Obično nemamo veliku količinu bora ili promjene boje, te naša koža održava vrlo mladenački izgled. No, kada se naši hormoni počnu mijenjati, možemo doživjeti hormonalne promjene na koži. A, ja ne govorim samo o menopauzi. Kakve su te promjene i što možemo učiniti za njih?

Kako starimo, promjene na koži javljaju se na rukama. Hormoni su, jednostavno rečeno, kemijski glasnici koji su proizvedeni u našim jajnicima, nadbubrežnim žlijezdama i žlijezdama štitnjače, a oni mogu utjecati na određena tkiva u tijelu.

Postoji mnogo proizvoda protiv pojave takvih hormona. Da, menopauza je najpopularnija, ali ove promjene mogu se pojaviti i prije menopauze. Žene u svojim ranim 20-ima mogu doživjeti negativne učinke hormona kroz razne promjene na njihovoj koži.

Najčešće kožne bolesti zbog hormonalnih promjena su:

Unakaženja

Nažalost jedna od prvih hormonalnih utjecaja na našoj koži dolazi u obliku prištića! Možda imate iskustvo sa samo nekoliko malih prištića. U svakom slučaju ova unakaženja se pojavljuju upravo u isto vrijeme kao i vaši prijatelji. Ovo je vjerojatno najveći problem kože sa kojim se mlade žene suočavaju, jer u 20-im i 30-im tijelo bude u reprodukcijskom modu; koji se izravno odnosi na naše hormone. Ova unakaženja će biti najznačajnija na donjem djelu obraza, bradi i duž vilice. No, oni se također mogu pojaviti na ramenima ili leđima. Da bi se akne jasno uklonile, koristite OTC proizvod protiv akni. Ako je problem ozbiljan, posjetite dermatologa kako bi odredili stvarni uzrok i najbolje rješenje za vas.

Masna koža

  Tijekom određenog vremena u mjesecu kada vam hormoni malo polude, možda ćete primijetiti da vaša koža počinje izgledati masno. Te mjesečne hormonalne promjene potaknu naše cijevi za proizvođenje masnoće u tijelu proizvedu puno više masti nego što bismo željeli. Ima li nešto što može pomoći? Apsolutno! Očistite kožu s blagim tonikom za čišćenje lica dizajniran za masnu kožu. Potražite onaj koji ne samo da uklanja višak ulja s površine, nego koji također pomaže da se smanji proizvodnja sebuma.

Svrbež i suha koža

  Ako ste ikad bili trudni možete se sjetiti kako vam je koža bila suha i neugodnija nego inače. To je uobičajena stvar za većinu žena. Koža se tada više isteže i skuplja više masti, pa se zato još malo i udebljate. A uz to istezanje i povlačenje kože ponekad dođe malo suhoće i svrbež. Držite kožu hidratiziranom s bogatim, hidratantnim losionom za tijelo. To će zadržati vašu kožu fleksibilnijom. Nanesite losion za tijelo odmah nakon kupanja ili tuširanja, kada je vaša koža još vlažna.

Hiperpigmentacija

Druga hormonalna promjena inspirirana stanjem kože je hiperpigmentacija ili promjena boje kože. Hormoni i izloženost suncu su glavni uzroci promjene boje, što rezultira na našoj koži u obliku promjene pigmenta. Možete ih primijetiti na koži na prsima, ispod pazuha i na određenim područjima lica, te oni potamne tijekom trudnoće. Madeži ili postojeći ožiljci mogu također potamnjeti tijekom tog vremena. Velik dio ove diskoloracije će nestati nakon što se beba rodi, ali morat ćete biti strpljivi. Hiperpigmentacija se ne odnosi samo na one koji su trudni. Imajte na umu da, ako uzimate kontracepcijske pilule također možete vidjeti te promjene na koži. Razgovarajte sa svojim dermatologom o proizvodima za njegu kože koji će vam pomoći olakšati te tamne mrlje i spriječiti pojavu melanina. Melanin proizvodi kožni pigment. Pitajte svog liječnika o pravom proizvodu ili liječenju.

Sve žene će doživjeti hormonalne promjene na koži. Prehrana i njega kože neće utjecati na pojavu hormonalnih promjena, ali svakako se trebate zdravo hraniti i imati aktivan život.