fbpx
3 važna trika kako izgubiti kile, a da pritom ne izgubiš mišiće!
(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati (50)
Fitness Lifestyle Mršavljenje Ostalo Zdravlje

3 važna trika kako izgubiti kile, a da pritom ne izgubiš mišiće!

Gubljenje kilograma može negativno utjecati na tvoju mišićnu masu, ali samo ako ne paziš na tri ključne stvari u tom uzbudljivom procesu!

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-51

Znači li mršavljenje automatski i značajan gubitak tvoje mišićne mase? Možda, ako mršaviš na krivi način!

Istina je, mnogima se događa da svoju uspješnu misiju skidanja kilograma plate smanjivanjem vlastitih mišića, što nikako nije zdravo, jer time gubiš na fizičkoj snazi i izdržljivosti pa zapravo svojem tijelu ne radiš nikakvu uslugu.

Međutim, gubiti kilograme, a da pritom mišići usput čak i rastu definitivno je moguće, pogotovo ako si početnik kod kojeg prevladava masno tkivo, dok na mišićnoj masi tek treba poraditi. Da bi to bilo moguće, postoje 3 važna trika koja obavezno treba upotrijebiti…

Progresivni ciljani treninzi spašavaju mišiće

Ako želiš gubiti kile, a pritom sačuvati ili povećati mišićnu masu, potrebno je u tom razdoblju prilagoditi treninge svojim ciljevima. Neće biti dovoljni kardio treninzi na sobnom biciklu ili traci za trčanje, treba ubaciti i progresivne treninge snage.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-44

Mišići traže izazov, a tijelo signal da ih treba očuvati! Bilo da radiš s utezima, gumama ili trakama, cilj je kroz cijelo razdoblje povećavati zahtjeve usmjerene prema svojim mišićima, kako bi oni rasli.

To je moguće progresivnim povećavanjem težine utega ili broja ponavljanja određene vježbe te dodavanjem dodatnih serija, a ta progresija može biti izvedena i konstantnim poboljšavanjem tehnike ili povećavanjem intenziteta treninga u istom vremenskom razdoblju.

Mišići traže inteligentnu prehranu bogatu proteinima

Osim treninga, nebitna nije ni prehrana. Moraš znati da postoje različite dijete uz koje ćeš izgubiti kile, ali nećeš kvalitetno smršaviti. Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi rade je prebrzo mršavljenje, u kojem mišići jednostavno moraju izgubiti na masi.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-45

Gubitak 0.5 do 0.75% tjelesne mase na tjednoj bazi je maksimum do kojeg trebaš ići ako želiš sačuvati mišiće. Također, nije niti svejedno što jedeš. Izgladnjivanje, jedan obrok dnevno ili konzumiranje samo tekućine negativno će djelovati na mišiće. Umjesto toga, treba povećati unos proteina koji su ključni za izgradnju mišića, a smanjiti unos šećera i ugljikohidrata.

Idealno bi bilo otprilike unositi dnevno 1-2 grama proteina na 1 kilogram svoje idealne težine, što može donijeti značajnu promjenu u tvoj prehrambeni režim, ali u pozitivnom smislu. Tijelo iz više različitih razloga treba uravnotežene i zdrave obroke, bogate kvalitetnim mesom, ribom i povrćem.

Mišići traže što kvalitetniji odmor

Postoji još jedna stvar koju nikako ne smiješ zanemariti, a to je spavanje! Naime, ako patiš od kronične neispavanosti, nećeš moći zadržati mišićnu masu koja se obnavlja upravo za vrijeme tvog odmora od iscrpljujućeg radnog dana. Spavati 4 ili 5 sati tijekom noći nedovoljno je za tvoje mišiće koji traže barem 8 sati spavanja, pogotovo ako si pod stresom ili izložen intenzivnom umnom naporu na poslu.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-49

San mora biti dug, kvalitetan i čvrst. Ako ga postigneš, ne samo što će ti dati potrebno vrijeme za regeneraciju mišića, već i mnogo energije za tvoje daljnje treninge kao i potrebnu disciplinu za efikasnu prehranu.

U svakom slučaju, uz prave treninge, adekvatnu prehranu i prijeko potrebni odmor na sigurnom si putu prema svom cilju i zasigurno ćeš već u par mjeseci značajno smanjiti svoju tjelesnu masu, a pritom očuvati ili čak povećati mišićnu!

Moja uloga je osigurati ljudima principe, načine i metode da na siguran način postanu zdraviji, mobilniji, snažniji, funkcionalniji, da se bolje nose sa stresom, budu boljeg tjelesnog izgleda te puno sretnije osobe s boljim samopouzdanjem.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se