nesanica_depresija

11 strategija za stres, nesanicu i depresiju

244

U suvremenom društvu postoji tendencija gledanja na kronični stres i nesanicu kao “sastavni dio života.” Stres se može smatrati dobrom stvari, a spavanje slabošću. Čak se ni depresiji, ozbiljnoj bolesti koja je vodeći uzrok nesposobnosti u EU za ljude od 15 do 44 godine, ne pridaje značaj.

A ipak, nesanica i depresija štetne su za um i tijelo. Dijagnoza nesanice ili depresije nažalost često dovodi do propisivanja lijekova koji će ublažiti simptome. Ti recepti pak dolaze sa vojskom nuspojava koje ponekad mogu pogoršati stanje.

Umjesto liječenja simptoma, preporučujem liječenje uzroka. Sindrom stresnog disbalansa je precizniji izraz koji opisuje što se događa u tijelu.

Što je Sindrom stresnog disbalansa?

Zahvaljujući sve većem broju znanstvenih istraživanja znamo da psihološki efekti kroničnog stresa dovode do disbalansa i manjka hormona i neuro-spojeva koji reguliraju ciklus spavanja. Kad vam je uskraćen okrepljujući san, lakše je upasti u kliničku depresiju ili su samo-nametnuti ciklus nesanice i depresije koji mogu uništiti kvalitetu života.

Strategije za emocionalnu ravnotežu

Pogledajte 11 strategija za vraćanje emocionalne ravnoteže i suočavanje sa uzrokom sindroma stresnog disbalansa.

Životne strategije

 1. Više sna. Otkrijte svoje uzorke spavanja i prestanite tjerati tijelo na propisanu “normu” od 16 sati budnosti i 8 sati sna. Neka vam spavanje noću bude prioritet stvaranjem uvjeta u spavaćoj sobi koji potiču duboki, okrepljujući san. Isključite ekrane i prigušite svjetla sat vremena prije nego krenete na počinak. (Za više o spavanju pročitajte “Koliko sna trebam svaku noć?”)
 2. Redovito vježbanje. Vježbanje oslobađa korisne hormone koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuje utjecaj stresa na tijelo proširivanjem krvnih žila, smanjivanjem upale, trošenjem viška energije, pa čak i poticanjem razvoja novih neuronski spojeva u mozgu.
 3. Meditacija. Redovita meditacija ima duboki pozitivni efekt na imunološki sustav. Meditativno vježbanje kao joga ili Tai Chi također je korisno za emocionalnu ravnotežu.

Prehrambene strategije

 1. Izbjegavajte kofein, alkohol i šećer. Kofein sprečava umirujući san, dok alkohol potiče sekreciju adrenalina čiji su rezultat živčana napetost, razdražljivost ili nesanica. Šećer stvara beskorisnu kratkotrajnu energiju koja stvara pritisak na adrenalinske žlijezde, nakon čega slijedi pad energije zbog kojega se osjećate depresivno i letargično.
 2. Jedite više vlakana. Stres može uzrokovati probavni stres, pa jedenje vlakana u obliku cjelozrnatih žitarica, povrća i voća pomaže u održavanju redovitih probavnih navika.
 3. Jedite više povrća. To može povećati proizvodnju serotonina u mozgu, neuro-prijenosnika važnoga za raspoloženje, a istovremeno povećava apsorpciju aminokiseline L-tryptophan (koja pomaže sintezu serotonina).

Nutritivne strategije

 1. Aminokiseline L-tryptophan i theanine. Stres i nesanica mogu poremetiti normalne razine ključnih aminokiselina važnih za održavanje raspoloženja i kognitivnih funkcija. Dodatni L-tryptophan podržava sintezu serotonina, a theanine smanjuje mentalni i fizički stres, što može dovesti do osjećaja opuštenosti te bolje kognitivnosti i raspoloženja.
 2. Omega-3 masne kiseline, naročito DHA. Pokazalo se da omega-3 masne kiseline potiču rad mozga, a DHA je nužna za zdravi rad membrana u moždanim stanicama. Neki znanstvenici smatraju da je za stanja poput depresije, bipolarni poremećaj i shizofrenija možda najveći krivac nedostatak EPA i DHA.
 3. Krom pikolinat. Znanstvenici sa Duke University otkrili su da ovaj mineral može ublažiti simptome depresije, vjerojatno zbog povećanja osjetljivosti inzulina, te time pomaže pri gubitku apetita i energije s kojima su suočeni mnogi koji pate od depresije.
 4. Zeleni čaj. Prema istraživanju znanstvenika sa University College London pijenje čaja smanjuje razinu hormona stresa.
 5. Antioksidansi. Visoke razine hormona stresa potiču upale i oštećuju osjetljivi neurološki sustav. Pokazalo se da antioksidansi pružaju zaštitu tim strukturama.

Koje strategije pomažu vam u suočavanju sa stresom, nesanicom i depresijom?