fbpx
Zašto je znanje o zakonitostima održavanja tjelesne težine ključno za tvoj uspjeh?
11 naminica koje trebate izbjegavati (65)
Lifestyle Mršavljenje Ostalo

Zašto je znanje o zakonitostima održavanja tjelesne težine ključno za tvoj uspjeh?

Iako se u životu puno toga može postići zahvaljujući entuzijazmu i snazi volje, sve je lakše ako iza onog što radiš stoji znanje i sistematičan pristup…

Nema sumnje, uravnotežena prehrana i zdrave tjelesne navike baza su za održavanje tjelesne težine, kao i gubitak viška kilograma.

No, dva su različita pristupa kojima ljudi ulaze u svijet ishrane, s ciljem postizanja oku ugodne figure i poboljšanja zdravlja svog organizma. Jedan pristup kaže da se radi isključivo o snazi tvoje volje i želje da se dovedeš u red, drugi pak vjeruje da pristup treba biti temeljen na poznavanju zakonitosti vezanih uz ponašanje tvoje tjelesne težine, odnosno utjecaja kalorija na nju.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-59

Iako nema ništa loše u pristupu baziranom na euforiji i nabrijavanju, a rezultati su u takvom nadahnutom izdanju itekako mogući, znanje dugoročno ipak olakšava život, a ovom prilikom ćemo otkriti i zašto…

Uz znanje uspjeh dolazi uz manje muke

Tko poznaje kako se tijelo ponaša ovisno o unesenim kalorijama, puno će lakše održavati tjelesnu težinu, kao i smršaviti ili izgrađivati mišiće.

Stihijski se odricati hrane ili mahnito vježbati bez jasnog plana svakako je u konačnici veća muka, nego ako poznaješ osnovne ishrane, odnosno kalorijsku vrijednost pojedinih namirnica, razinu osjećaja sitosti koju izazivaju, kao i učinkovitost različitih treninga na tvoje tijelo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-60

Baš zbog toga je odlična stvar upoznati se s osnovama uravnotežene prehrane i održivog tjednog plana treninga, kao i zdravim postotkom izgubljene tjelesne težine tjedno (između 0.5 i 1.0%), kako bi napredak bio konstantan, a uspjeh konačan.

Uz znanje je lakše prebroditi krizu

Ako poznaješ osnove zdrave ishrane i poželjnih tjelesnih aktivnosti, manji su izgledi da ćeš se psihički slomiti ako dobiješ pokoju kilu ili zapneš u jednom trenutku, nemoćno gledajući kako se tjelesna težina nikako ne smanjuje.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-61

Dakle, onaj koji poznaje zakonitosti održavanja tjelesne težine moći će si objasniti što se zapravo događa i koje bi promjene trebalo uvesti da bi stvari krenule u pravom smjeru, dok će onoj drugoj, do maloprije euforičnoj osobi pasti razina entuzijazma i strasti te će posumnjati u mogućnost svog uspjeha, a možda i odustati.

Uz znanje je puno lakše krenuti ispočetka

Naravno, proces mršavljenja ili održavanja tjelesne težine, kao i rad na vlastitim mišićima nije nešto što je moguće odraditi u određenom vremenskom razdoblju i onda zapustiti.

Ako ti se slučajno dogodi da vratiš kile ili izgubiš mišiće, puno lakše će biti krenuti od nule ako iza tebe stoji znanje o zakonitostima koji stoje iza oblikovanja tijela.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-62

Entuzijazam i euforija uvijek su na većoj razini kad prvi put ulaziš u svijet uravnotežene prehrane, nego kad joj se moraš ponovo vratiti, nakon što si privremeno završio na krivom putu.

Zbog toga je, kao uostalom i sve druge stvari u životu, svoje djelovanje bitno bazirati na pouzdanim informacijama i jasnom poznavanju onog u što se upuštaš. Svakako je uvijek potrebna određena doza snage volje, kao i entuzijazam s kojim zapravo treba pristupati svemu, no posao koji je pred tobom bit će značajno lakši ako mu pristupiš sustavno, a ne stihijski.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-63

A ako ti slučajno još uvijek nije nešto jasno vezano uz zakonitosti uravnotežene prehrane i održivih tjelesnih aktivnosti, uvijek se možeš javiti meni, treneru Kristianu, jer na temelju svog bogatog iskustva sigurno ti mogu pomoći.

Također provjeri u našem web shopu proizvode koji dokazano izgrađuju tijelo i daju osjećaj sitosti, uz pregršt proteina i minimalnu količinu kalorija!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-64

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se