11 naminica koje trebate izbjegavati (14)

Težina protiv mišićne mase: Što je važnije za mršavljenje?

1911

Koliko često se važete? Mijenja li se broj na vagi tako često da ste razočarani svojim napretkom? Vaša stvarna težina ima puno veze s količinom masti i mišićne mase koju  imate u tijelu.

11 naminica koje trebate izbjegavati (7)Ja sam ovdje da vam pomognem napraviti smisao svega toga, a ne uzimajući u obzir “savršen broj na vagi”!

Bio sam u dućanu prošli tjedan kad me žena pitala o mojoj težini. Kada sam se okrenuo rekla je “Wow, to je tako teško odrediti za nekoga tvoje veličine.” Moj brzi odgovor je bio ‘mišićna masa teži više od masnoće, ” ali sam ubrzo morao pojasniti, jer to je također netočno. Kilogrami mišića teški su isto kao i pola kilograma masti, međutim mišići zauzimaju manje prostora u vašem tijelu za razliku od masti. Što znači da, iako izgledam malo, važem se više nego što je mogla očekivati. Sastav moga tijela je takav da je sastavljen od puno mišićne mase i relativno niskog postotka masti.

Morao sam se zapitati zašto sam odjednom postao tako osjetljiv na broj na vagi. Pitao sam se osjećaju li se i drugi tako kada je u pitanju njihova težina. Čini mi se da smo pod jakim utjecajem onoga što drugi misle, uključujući i medije. Čini mi se da je manje vaganja bolje za nas. To znači da ako se manje važete, biti ćete zdraviji, ali to jednostavno nije istina. Zdravlje i dobrobit ne može se mjeriti samo gledajući broj na vagi.

11 naminica koje trebate izbjegavati (8)To me potaknulo pitati neke od mojih prijatelja o njihovom odnosu prema vaganju. Moj predosjećaj bio je ispravan – žene imaju tendenciju da se osjećaju sretnije kada je broj na vagi niži. Nekoliko žena je također priznalo da bez obzira na to ako izgledaju i teže kako žele, drago im je vidjeti manji broj na vagi.

Muškarci se s druge strane manje bave svojom težinom i više ih zanima kako se osjećaju. Mnogi su priznali da svoju težinu prosuđuju po tome koliko im je čvrsto stisnut remen, pa na tome utvrde da li je njihov plan mršavljenja dobro djelovao.

11 naminica koje trebate izbjegavati (9)

Pitajući ljude o njihovoj težini i o onome što misle me potaknulo da postavim rekord. Težina je jednostavno broj i ne treba nam mnogo značiti.

Koncentrirajući se na izgradnju mišićne mase to zapravo može biti vrlo korisno iz nekoliko razloga. Radeći na dobrom omjeru mišićne mase smanjujete moć vage, pomaže vam izgraditi snagu i znači da ste vjerojatno u formi, a ne samo mršavi. Za mnoge ljude, shvativši njihov cilj da budu zdravi i izgledaju dobro pomažu i vježbe zagrljaja u njihovim životima – i uvijek mislim da je bolje da se ljudi zabave uz fitness, nego da se zaniječu s restriktivnom prehranom.

Izbjegavajte mjerenje težine uz loše raspoloženje

Dobivanje težine je ono što svi želimo izbjeći na putu za zdravim životom. Negativne misli mogu biti vrlo obeshrabrujuće. Također sam naučio da kad netko stalno provjerava broj na vagi, može ostati bez samopouzdanja i može skrenuti sa zdravijeg puta.

11 naminica koje trebate izbjegavati (10)

Ne odustajte pri zdravom putu

Odustajete jer vam se ne sviđa broj koji vidite na vagi. Važno je poznavati svoje tijelo. Važno je da se koristi pozitivan pristup pri vježbanju. Ako pratite svoje rezultate i ne oslanjate se samo na vagu, to će potaknuti vašu motivaciju da nastavite dalje.

Promijenite životne navike

Održavanje zdravog sastava tijela zahtijeva puno fokusiranja. To uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu fizičku aktivnost (izdržljivost, snagu, fleksibilnost) i upravljanje stresom. Držite sve tri stvari na umu kada birate zdrave ciljeve. Važno je da shvatite da se vježbanje ne može koristiti kao zamjena za lošu prehrane.

11 naminica koje trebate izbjegavati (11)

Potrebno je puno fizičke aktivnosti kako bi sagorijevali kalorije dovoljno brzo da napravite razliku u gubitku težine. I, kolačići nisu dobar izbor za upravljanje stresom! Nađi vremena za ravnotežu svog života, jer je to bitno kako bi mogli ostati u formi.

***

Cilj vježbanja kada pokušavate promijeniti svoje tijelo ima sastav da smanjite gubitak mišića koji se često povezuju s gubitkom težine. Vi ne želite izgubiti zdravu mišićnu masu. Izvođenje vježbi za izgradnju mišića i konzumiranje uravnotežene prehrane bogate proteinima može vam pomoći ostvariti taj zadatak.

Nastojite smanjiti tjelesnu masnoću, poboljšajte gustoću mišića, smanjite struk i poboljšajte vaš cjelokupni izgled i osjećaj blagostanja. Pokušajte napraviti svoje zabavne vježbe za izgradnju mišića dok su vaša djeca na igralištu!

11 naminica koje trebate izbjegavati (12)

Vježbe za izgradnju mišića

Ako imate djecu, ova zabavna rutina može biti učinjena na igralištu. Možete potaknuti svoju djecu ili prijatelje da vam se pridruže!

Provedite 10 minuta zagrijavanja po vašem izboru. Hodanje i protezanje su sjajan način da biste poboljšali cirkulaciju vašeg tijela.

1.krug:
– 8 zgibova na dječjoj penjalici
– 12 čučnjeva
– 8 sklekova na klupi u parku
– Trčanje 30 sekundi

 2.krug:
– Idite preko penjalice dva puta.
– 15 čučanj skokova, skokova naprijed koliko možete sa svakim čučanj skokom
– 12 puta napravite vježbu za tricepse pomoću klupe u parku
– trčanje 60 sekundi

Odmor od 1-2 minute nakon svakog kruga.

Cilj je izvesti 3 seta ukupno.

11 naminica koje trebate izbjegavati (14) 11 naminica koje trebate izbjegavati (15)

Zabavite se ovim vježbama za izgradnju mišića i nastojite zadržati svoju energiju i raspoloženje visoko. Imajte na umu da zdravo tijelo ne ovisi o broju kojeg vidite na vagi. Sretno!

Želite li podršku u svojem nastojanju da ostvarite najbolju verziju sebe, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja, gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.