Što će se dogoditi ako sebi brojiš svaki pojedeni zalogaj?
Lifestyle Predloženo Top

Što će se dogoditi ako sebi brojiš svaki pojedeni zalogaj?

Iako je važno držati se plana prehrane ako želiš kvalitetno izgraditi svoje tijelo, briga oko svakog zalogaja kojeg pojedeš imat će sasvim suprotan efekt…

Iza svakog uspješnog mršavljenja stoje znanje i disciplina! Istina je, ako želiš otopiti svoje masne naslage moraš znati što radiš i biti u stanju provesti zacrtane planove u djelo.

No, to zvuči jednostavno u teoriji, ali u praksi pred tobom je zapravo mnogo zamki s kojima se moraš naučiti nositi. Jedna od njih zove se brojanje kalorija, odnosno pridavanje pažnje baš svakom zalogaju kojeg uneseš u tijelo.

Pa tako danas imaš aplikacije na Internetu koje će ti pokušati izračunati točan broj kalorija koje idu uz svaki tvoj obrok, kako bi ti olakšale kontrolu tjelesne težine. Međutim, iako nije loše okvirno znati koliko se kilokalorija nalazi u svakoj namirnici, ako te uhvati opsjednutost matematičkim izračunima upast ćeš u zamku koja bi te mogla koštati konačnog uspjeha…

Mršavljenje ne smije biti muka

Prvo što moraš znati ako želiš kvalitetno izgraditi svoje tijelo je to da kontrola tjelesne težine ne mora biti mučenje koje izaziva grižnju savjesti i osjećaj manje vrijednosti.

Dapače, može to biti zabavna aktivnost koja će te postepeno odvesti na put zdravih životnih navika, uz koje neće biti nikakav problem imati lijepu liniju, mnogo energije i organizam koji zdravo funkcionira.

No, hoćeš li do toga zaista stići brojanjem svake pojedene kalorije? Samo ako na to gledaš kao na potpunu zabavu. Ipak, za većinu ljudi brojanje unesenih kilokalorija izaziva frustraciju, pogotovo ako se osjećaš gladno dok pokušavaš smršaviti ili povremenim slasnim obrocima prebaciš postavljene ciljeve.

A frustracija dovodi do stresa, koji će loše utjecati na tvoj metabolizam i dodatno otežati postizanje kalorijskog deficita. Osim toga, takvim kalkulacijama uhvatit će te nestrpljivost, kao još jedan veliki neprijatelj tvog mršavljenja. Pokušavat ćeš postići što veći deficit da izgubiš kile što prije, a to dovodi do izgladnjivanja i pada energije, dok su i rezultati uvijek nešto slabiji nego što kalkulacije tvrde da bi trebali biti, što će te dodatno razljutiti.

Sve će te to dovesti na mentalni rub, s kojeg je vrlo lako poskliznuti se i pasti, nakon čega mršavljenju dolazi kraj, a slijedi povratak starim navikama. Baš zbog toga važno je mršavljenju pristupiti opušteno, dajući sve od sebe, ali bez pritiska da moraš izgubiti svu mast u sljedećih mjesec dana, uz pomoć strogog režima koji ti ne dopušta baš niti jedan posrtaj…

Brojanje nikad nije precizno

Postoji još jedna stvar kod tog fanatičnog brojanja kalorija i analiziranja svakog pojedenog zaloga. Naime, u stvarnosti je zapravo vrlo teško ili gotovo nemoguće dobiti precizan izračun. Često se zavaravamo i ne upisujemo sve kilokalorije koje smo pojeli, a čak i ako to napravimo kako spada, ne možemo točno znati kolika će biti naša dnevna potrošnja, jer to je individualna stvar koja ovisi o mnogo faktora.

To je razlog zašto bi precizno brojanje kalorija trebalo ostaviti natjecateljima u fitnesu, body buildingu i sličnim sportovima u kojima je svaki gram mišića ili sala presudan.

Tebi je s druge strane dovoljno znati da će te do postavljenih ciljeva dovesti isključivo uravnotežena prehrana, bazirana na onim namirnicama koji nisu izgubile svoju nutritivnu vrijednost industrijskom obradom. Tu naravno spadaju voće, povrće, integralne žitarice, grahorice kao i biljni te životinjski izvori proteina, sve ono što će ti dati prijeko potrebne makro i mikronutrijente, uključujući minerale, vitamine i vlakna.

A kada pređeš na takvu prehranu od koje ćeš osjećati uzlet energije i dugoročnu sitost, tada ti još samo preostaje potrošnju kalorija dovesti do perfekcije fizičkom aktivnošću, onom koja će oblikovati tvoje tijelo i učvrstiti kritične dijelove.

Kalorije su stavka o kojoj treba voditi računa, ali ne treba biti time opterećen. Svjesno jedenjem je pojam koji označava promišljanje o svakodnevnom unosu hrane i osvješćivanje nesvjesnih i nezdravih obrazaca prejedanja. Ukoliko želiš rješenje vezano uz prijedlog kvalitetnih I zdravih recepata uz koje ćeš pratiti kalorijski unos, slobodno mi se javi jer imam za tebe neodoljivu ponudu. A ako želiš pritom i vježbati što je svakako preporuka to je najbolji put za brze i održive rezultate.

Zanimaju te dodatni sadržaji vezani za temu zdravih obroka, vježbanja, pozitivnih i ohrabrujučih misli?

Sve što trebaš napraviti je pretplatiti se na moj newsletter i više nikada nečeš moći reći da kvalitetni sadržaji i rješenja ne dolaze k tebi…

Svaki korak naprijed dovodi te bliže cilju koji želiš postići.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se