sol_i_prehrana

Sol i prehrana: Koliki je vaš dnevni unos natrija ?

485

Koristimo previše soli u prehrani – uglavnom iz prerađene hrane i restorana. Postoji nekoliko skrivenih izvora soli i zdravstvenih rizika koji mogu biti povezani s tim.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-22T185731.434

U posljednje vrijeme smo svjedoci prehrambenih prekršaja na nekoliko načina – opasnosti od viška kalorija, masti i šećer. Čini se, ipak, da je sol (ili, više tehnički, natrijev klorid) napokon u središtu pozornosti.

Možda je to zato što smo svjesni rizika od viška kalorija iz masti i slastica – i lako možemo svjedočiti danak viška kalorija u obliku epidemije pretilosti. No, problemi vezani za uzimanje previše soli ni vide se na vanjskom izgledu.

Nema sumnje da volimo sol – a žudnja je prirodna. Davno prije, nismo imali soljenke, nego smo natrijev klorid dobivali na prirodan način – ne samo da bi dobili natrija, nego bi se osigurao unos mnogih drugih važnih minerala, kao što je kalij.

Izvanredna stvar o soli ( i vjerojatno ju zato toliko volimo ) je što daje puno bolji okus hrani. Sol čini slatke namirnice još slađim, smanjuje gorčinu, poboljšava arome, i čak poboljšava ‘osjećaj u ustima “- izraz koji se koristi za opisivanje svih složenih osjećaja koje doživljavamo kada stavimo hranu u usta.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-22T185359.553

Trebamo koristiti sol u prehrani, ali postoje granice. Preporučeni dnevni unos natrijevog klorida je oko 2300 mg (pa čak i manje, ako imate više od 50 godina). To je težak zadatak, jer muškarci uzimaju, otprilike, više od 4000 mg natrija dnevno – što je oko 1 ½ žlica soli – a žene jedu oko 3000.

Problem je u tome što je natrijev klorid teško izbjeći. Postoji puno soli u prerađenoj hrana i restoranima. Hrana koju najčešće solimo je sir, meso,  grickalice i juhe.

Restorani su dvostruka prijetnja – ne samo da su kuhari trapavi sa soljenkama, nego i porcije znaju biti jako velike.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-22T190318.863

Morate početi izbjegavati hranu poput slanih grickalica, konzervirane juhe, i jako obrađenu hranu. Čitajte etikete na namirnicama, i tražite niski unos soli na zapakiranim namirnicama, kao što su grah, tuna i povrće. Priprema više namirnica može napraviti veliku razliku – ne samo da možete kontrolirati unos soli, nego možete napraviti jelo boljim i ukusnijim koristeći začine kao što su trave, limun, luk i češnjak.

Želite li podršku u svojem nastojanju da ostvarite najbolju verziju sebe, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja, gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.