fbpx
Podcijenjeni dio tijela – lijepo oblikovana leđa ključ su dobrog izgleda i zdravlja!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-03T165904.622
Fitness Predloženo

Podcijenjeni dio tijela – lijepo oblikovana leđa ključ su dobrog izgleda i zdravlja!

Čvrsta i lijepo tonirana leđa ne samo što poboljšavaju izgled tvoje figure, već i puno znače za tvoje zdravlje, zbog čega ih nikako ne smiješ zanemariti…

Kad netko mašta o poboljšanju svog fizičkog izgleda, rijetko ili nikad ne razmišlja o leđima, već isključivo o stražnjici, trbuhu, nogama ili eventualno prsima.

Međutim, iako su podcijenjena, leđa su zapravo jedan od najvažnijih dijelova tijela i predstavljaju preduvjet za uspješnu izgradnju svega ostalog!

Da, upravo rad na mišićima leđa je ključan za izbjegavanje lošeg držanja, problema s kojim se muči ogroman broj žena i muškaraca u Hrvatskoj. Također, oblikovanjem leđa postiže se bolji oblik cjelokupnog tijela, a pomaže i prilikom sjedenja, pogotovo ako provodiš sate i sate na svom stolcu u uredu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-03T165555.546

Ako dodamo još tome da tonirana i lijepo oblikovana leđa zapravo mogu izgledati senzualno i privlačno bar u jednakoj mjeri kao savršene noge i stražnjica, onda je jasno da se radi o dijelu tijela na kojem definitivno trebaš početi raditi…

Kako raditi na oblikovanju leđa?

Prvi uvjet za oblikovanje leđa svakako je kontrola tjelesne težine, kroz uravnoteženu prehranu i fizički aktivan život. Velika kilaža otežava rad na svakom dijelu tijela, pa i ovom, dok nedostatak bjelančevina u prehrani onemogućuje oblikovanje mišića, nužnih da bi leđa dobro izgledala i normalno funkcionirala.

A tu su naravno i vježbe, s ciljem ojačati i oblikovati gornja i donja leđa. Moguće je na leđima raditi čak i bez rekvizita, zahvaljujući “superman” tipu vježbi, koje se odvijaju na prostirci, dok ležiš na trbuhu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-03T165127.872

Radi se o svima poznatom podizanju trupa, dok noge držiš na prostirci, zadržavajući se nekoliko sekundi u gornjem položaju, dok intenzivno rade tvoji mišići leđa.

Postoji mnogo varijanti ove vježbe, s raširenim i skupljenim rukama, a mogu uključivati i podizanje nogu u isto vrijeme kao i gornjeg dijela trupa, pri čemu ćeš osjetiti i svoje trbušnjake. Tu je i naizmjenično podizanje lijeve ruke i desne noge pa desne ruke i lijeve noge, kao još jedan vrijedan tip treninga za leđa.

Postoje i brojne vježbe za leđa koje se baziraju na osnovnom pokretu koji se koristi prilikom veslanja. Za to će ti ipak trebati jednostavni rekviziti, elastične trake ili girje, kako bi otpor aktivirao mišiće i oblikovao ih.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-03T164312.312

Pri veslanju u pretklonu kukove maksimalno povlačiš unazad, a leđa su pod pravim kutem i zatim elastičnu traku ili uteg vučeš jednom rukom savijenom u laktu, prema lopatici. Sličnu vježbu možeš izvoditi i u sjedećem položaju, povlačenjem traka ili utega prema sebi.

Odlična vježba za leđa postoji i u uspravnom položaju. Pri bočnom razvlačenju elastične trake, istovremeno s obje ruke koje se nalaze iznad glave, osjetit će intenzivan rad svojih leđa dok širiš ruke svaku na svoju stranu. Razvlačiti traku možeš i ležeći, kombinirajući i “superman” položaj s podignutim trupom, za još jači efekt.

Ne zaboravimo ni takozvanu poziciju kleka, kada se nalaziš na prostirci, na koljenima i rukama, te zatim podižeš istovremeno lijevu ruku i desnu nogu te ih naizmjenično mijenjaš desnom rukom i lijevom nogom. Možeš pritom koristiti i manje utege, za dodatnu efikasnost vježbe.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-03T163705.413

Za kraj, spomenimo i famoznu vježbu poznatu pod engleskim nazivom “lat pulldown”, koju znamo iz teretane kao lat mašinu, čiju šipku iz gornjeg položaja vučemo iza svojih leđa. No, itekako je izvediva i u udobnosti tvog doma, ako uspiješ elastičnu traku objesiti iznad sebe. Možeš je izvoditi u sjedećem položaju, ali i na koljenima i jako je dobra za trapez, odnosno gornji dio leđa.

U svakom slučaju, postoje različiti načini kako trenirati svoj leđa, a ako pravilno izvodiš vježbe i u njima ustraješ, smiješi ti se bolje držanje i odlična baza za lijepo oblikovanje cijelog tijela.

A ako nemaš dovoljno iskustva s vježbama za leđa i nikako ne želiš gubiti vrijeme na odlaske u teretanu, i dalje postoji odlično rješenje za tebe. Naime, uz pomoć ozbiljnog profesionalca koji fitnes ima u malom prstu, fantastične rezultate možeš postići i doma. Ako želiš, pokazat ću ti kako!

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje?

Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se