o-YOGA-HEALTH-BENEFITS-facebook

Kako vam joga i meditacija mogu pomoći da se opustite

254

Nemojte dozvoliti da Vaš plan fitnessa bude jedan od razloga zašto ste pod stresom! Radije se usredotočite na umirujuće tehnike i nježno joga istezanje.

Život je stresan, a stres može uzrokovati dobivanje na težini i tjeskobu. Ako trebate savjete kako smiriti um i privremeno pobjeći od kaosa kojeg život često donosi, onda će moji savjeti za meditaciju i nježna rutina joge biti savršeni za vas!

Mnogi konzumiraju hranu bogatu šećerom, mastima i soli kako bi im pomogle osjećati se dobro u stresnim trenucima. Nezdrava hrana potiče centar za užitak u mozgu naročito kad ste pod stresom. I ja osobno mogu priznati da sam posezala za kutijom s keksima tijekom nekoliko kaotičnih trenutaka kada su moje trojke bile bebe. Zamislite tri bebe koje istovremeno uče hodati! Zapravo, od same pomisli na to mi raste tlak, iako je to bilo prije šest godina. Otkrila sam da se od vježbanja osjećam dobro te mi ono daje dugotrajniji smirujući efekt, za razliku od privremenog užitka dobivenoga posežući za keksima.

Okrutna je stvarnost da je faktor dobrog osjećaja dobiven konzumacijom slatkih i masnih poslastica kratkotrajan. Uz to, konzumiranje takve hrane može negativno utjecati na zdravlje i uzrokovati dobivanje na tjelesnoj težini. Važno je pronaći druge načine za suočavanje sa stresom. Ja se u stresnim trenucima okrećem jogi i meditaciji koje me smiruju.

Nije uvijek praktično baciti se na vježbanje kada ste pod stresom. Vježbanje uma je isto tako važno kao i vježbanje tijela. Danas ću sa vama podijeliti odlični način da vratite fokus, smirite um te da izbjegnete posljedice posezanja za kutijom s keksima. Joga i meditacija nisu novi koncepti – to su antičke prakse koje se povezuju sa nekim izvrsnim prednostima za zdravlje.

Nježno joga istezanje

Ponekad se nakon napornog dana želim opustiti uz jogu. Ona je i odličan način za početak dana – razbistruje um i postavlja pozitivni ton dana koji vas očekuje sa samo nekoliko jednostavnih joga pokreta.

Meditacija

Smatram da je meditacija samo naziv za izdvajanje vremena da se isključite iz kaosa života te pokušate utišati um i biti u smirenom stanju svijesti. U nedavnom razgovoru s prijateljem sam shvatila da je meditacija često krivo shvaćena. To nerazumijevanje sprečava ljude da joj uopće daju šansu. Rekao mi je, “U prošlosti sam pokušavao meditirati jer radim iznimno stresan posao sa vrlo dugim radnim vremenom, ali sam uvijek odustao od meditacije jer sam JA mislio da sam loš meditator. Nikada nisam mogao potpuno izbaciti sve iz glave pa sam se JA isfrustrirao i odustao. Sada shvaćam da je razmišljanje dio procesa.” To što je rekao je isto kao što sam ja nekad mislila o meditaciji!

Kao i kod svega ostaloga u vezi sa zdravljem i fitnessom, ima mnogo škola razmišljanja i mnogo metoda. Danas ću sa vama podijeliti praktične savjete za smirenje uma i promišljanje o vašem danu.

Što raditi kod jednostavne meditacije

NE Nemojte misliti da vam treba posve tiho i izolirano mjesto. U stvarnom svijetu, a naročito kod kuće s djecom ili u uredu, je gotovo nemoguće pronaći potpunu tišinu.

DA Pokušajte se odmaknuti od svih velikih distrakcija kao telefon, monitor i vrlo bučni prostor. Jednostavno okrenite stolicu od ekrana. Ako ste kod kuće, zatvorite vrata spavaće sobe.

NE Nemojte se uvjeravati da trebate posebnu opremu poput podloge za jogu, zvončiće ili pokrivače – želim da shvatite da možete meditirati gdje god bili. Oslanjajte se na što manje stvari jer će vam lakše izdvojiti trenutak za vježbu.

DA pokušajte sjesti ili leći na udobnom mjestu gdje se osjećate ugodno. Oči mogu biti zatvorene ili otvorene – kako god vam više odgovara.

NE Nemojte se siliti da počnete disati na posebni način kao disanje iz želuca ili na nos – moglo bi vas obeshrabriti u startu ili bi mogli osjetiti vrtoglavicu. Na tehnikama disanja možete raditi kada se počnete osjećati ugodno u meditaciji.

DA Usredotočite se na disanje. Osjetite kako vam zrak ulazi i izlazi iz tijela. Samo budite svjesni disanja i kako se osjećate.

NE Nemojte početi negativno razmišljati kada vam na pamet padne popis za trgovinu ili što sve trebate obaviti.

DA Vratite pažnju sa šoping liste natrag na disanje.

NE Nemojte imati dugu listu potvrda ili ciljeva o kojima razmišljate ili pjevate mantre.

DA Imajte jednu ili dvije ključne riječi koje vam pomažu u opuštanju ili vas vode prema pozitivnome smislu blagostanja.

Uživajte u svom bijegu iz kaotičnog života. Pokušajte pronaći 20 minuta tišine za sebe jednom ili dvaput dnevno. Upamtite, meditacija se smatra vježbom kao i joga. Da, to znači da ćete vjerojatno morati vježbati da osjetite potpuni umirujući učinak.

Ako vam sjedenje ne odgovara, možete meditirati i u pokretu – trčeći ili u šetnji.

Ja svoje nedjeljno trčanje zovem “mamin bijeg.” Opustim se i razbistrim um koncentrirajući se na disanje, a ako imam problema sa opuštanjem jednostavno brojim korake 1-2, 1-2. Zatim se usredotočim na disanje i odradim nekoliko joga istezanja. Uskoro shvatim da je jedan predivni sat mira prošao i da sam spremna krenuti punom parom u nove pothvate brinući za sigurnost moje djece dok se igraju. Ona možda jesu svladala umjetnost hodanja, ali sada su u fazi penjanja po drveću i skejtanja! Mom duševnom zdravlju doista pomaže izdvajanje 20 minuta dnevno.


TAG