451847

5 načina da pomognete motivirati neaktivno dijete

296

Mislite li da je fizička aktivnost samo za odrasle? Ili da je održavanje tjelesne težine nešto oko čega ne treba brinuti kod djece? Ako ste odgovorili potvrdno, niste jedini. Razočarava me broj roditelja od kojih sam čula “On je samo veliko dijete,” “Sve će to otići u visinu kad poraste,” ili “Ona može jesti što hoće – ona je mršava.” Te bi izjave možda mogle držati vodu u neko davno doba kada tehnologija nije prevladavala u domovima, a brza hrana nije bila dostupna na svakom koraku. No, danas moramo biti savjesni u stvaranju zdravog i aktivnog životnog stila naše djece od najranije dobi.

Stvaranje zdravih životnih navika u ranom djetinjstvu može pomoći u održavanju zdravlja kada odrastu.

Vanjski izgled vašeg djeteta ne mora uvijek biti pravi pokazatelj ono što se događa unutar tijela. Možete biti mršavi izvana i imati visoki udio tjelesne masnoće iznutra; zato se nemojte izvlačiti na vanjski izgled. Čak i kada vaše dijete nema problema sa težinom, vi mu ne biste trebali dozvoliti konzumaciju nezdrave hrane i cjelodnevno sjedenje. Važno je shvatiti da svi trebaju redovitu fizičku aktivnost, bez obzira na tip tijela ili dob.

Želim vam reći kako uklopiti fizičku aktivnost u dnevnu rutinu, ne samo zbog koristi za vanjski izgled (tonirani mišići i uži struk) koje obično povezujemo sa vježbanjem, već zbog nečeg puno važnijeg, vašeg srca.

Američka udruga za srce tvrdi da veća razina fizičke aktivnost u djetinjstvu može dovesti do manjeg rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi. Mislim da bi samo taj razlog trebao biti dovoljna inspiracija da se cijela obitelj makne s kauča i pokrene. No, ako vam treba još uvjeravanja, pogledajte šest razloga zašto je fizička aktivnost dobra za vas i vašu djecu.

Fizička aktivnost može pomoći:

  • Kontrolirati tjelesnu težinu i sastav tijela
  • Smanjiti krvni tlak
  • Smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2
  • Poboljšati psihološko zdravlje
  • Poboljšati samopouzdanje
  • Poboljšati samouvjerenost

Izvrsna korist za vaše zdravlje koja se povezuje sa redovnom fizičkom aktivnosti možda će biti ta koja će motivirati odraslu osobu da se pokrene. Vjerujte mi, kao majka četvero male djece, razumijem da vaše odlučno malo dijete ili mrzovoljni tinejdžer ne brine o dugoročnom zdravlju, te da bi radije jeli čips i igrali igrice. Zato pogledajte pet načina kako možete pokušati motivirati neaktivno dijete da se pokrene.

Pronađite nešto što vole

Metoda pokušaja i promašaja u potrazi za aktivnosti koja će im se svidjeti je izvrstan pristup stvaranju cjeloživotnih navika. Nemojte stvarati veliku frku oko iskustva, samo recite “Bilo bi mi drago da svi odemo i pokušamo X za zabavu.” Neka to bude aktivnost u kojoj ćete svi biti u pokretu i vidite da li će je htjeti ponoviti.

Iskoristite tehnologiju

Jednostavni pedometar može se pretvoriti u obiteljski izazov u kojem će, osim sagorijevanja kalorija, biti obilje zabavnih razgovora i interakcije. Ovo je odlično za djecu osnovnoškolske dobi (moja se djeca uživaju natjecati tko će imati najveći broj), ali ova metoda bilježenja dnevnog kretanja djeluje i kod tinejdžera i odraslih.

Nagradite

Osmislite kreativni sustav nagrađivanja za svakodnevne zdrave izbore. Odaberite poklon ili obiteljski izlazak za koji ste sigurni da će stvarno motivirati vaše dijete da se dugoročno drži aktivnosti.

Budite uzor

Budite dobar primjer i aktivirajte se sa vašom obitelji. Djeca vole imitirati roditelje, pa im pokažite dobar primjer tako da vam vlastito zdravlje postane prioritet.

Nemojte koristiti vježbanje kao kaznu

Neka vježbanje i aktivnost budu pozitivno iskustvo za sve uključene. Ako ćete ih koristiti kao oblik kažnjavanja ili izbaciti djecu van na hladnoću da “se pokrenu” moglo bi stvoriti negativne asocijacije sa vježbanjem koje će ih pratiti kroz život.

***

Djeca prolaze kroz brojne faze rasta, naročito kada se približavaju tinejdžerskoj dobi. Gledala sam svoju djecu kako su imala razdoblja stalne gladi i tada bi u nekoliko dana pojeli namirnice za cijeli tjedan. Nekoliko tjedana kasnije bih shvatila da im moram kupiti svu novu odjeću jer su porasla. Iz tog razloga uvijek moramo biti svjesni stalnih promjena u potrebama našeg djeteta te neprestano pronalaziti nove načine da ih motiviramo i potaknemo da budu zdrava i aktivna.

Izgradnja samopouzdanja i svijesti o tijelu je proces koji zahtijeva vremena, prakse i strpljenja, stoga ih bodrite, ali nemojte uvoditi previše promjena odjednom. Dijeta i promjena životnog stila predstavlja izazov za odrasle, no kod djece može biti iznimno stresna. Najbolji način za poticanje trajne promjene je uvođenje malih i jednostavnih promjene tijekom dužeg perioda.

Pokažite obitelji koliko ih volite brinući za njihovo srce u zdravom i aktivnom životu.