coffee-cup-2317201_1280

Negativnosti konzumacije kofeina za sportaše

447

Kofein je tvar s kojom mnogi započinju dan kako bi se osjećali budnima i usredotočenima. Drugi ga koriste za posebne prigode poput dugih vožnji ili kasnih noćnih angažmana kako bi ostali razbuđeni. Sportaši ga koriste za povećanje performansi. To je najpoučnija, legalna pripomoć u radu.

Otkako je kofein uklonjen s popisa zabranjenih tvari Svjetske antidopinške agencije, otprilike 75% sportaša koristi kofein strateški za poboljšanje performansi. Iako je popularan i poznat po poboljšanju rezultata, taj dodatak ima nedostatke zbog kojih možda nije prikladan za sve.

ZAHTJEVA VIŠE ZA ISTI REZULTAT

S dugoročnim, velikim unosom mozak može povećati broj receptora za kofein, što znači da vam je potrebno više da osjetite iste učinke. Konzumiranje svakog dana po malo može lako dovesti do konzumiranja umjerene, a zatim i velike količine, jer se gradi tolerancija. To se može dogoditi, a da niste ni svjesni, zbog prisutnosti kofeina u hrani, pićima i dodacima – kofein je u vodi, žvakaćim gumama, sportskim želeima; čak i standardna šalica kave ili čaja može uvelike varirati u sadržaju kofeina.

Rješenje: Praćenje prehrambenih i konzumacijskih navika može biti izvrstan alat za određivanje vašeg dnevnog unosa.

UTJEČE NA SPAVANJE

Glavni posao kofeina je da vas drži budnim, što je sjajno – osim ako trebate odspavati. Koliko brzo ili polako obrađujete kofein varira od osobe do osobe na temelju čimbenika kao što su dob, spol, prehrana, bolesti i genetika. Stimulans tipično ostaje u tijelu 4-6 sati. Sportaši koji konzumiraju velike količine kofeina za kasne treninge ili za borbu protiv osjećaja iscrpljenosti nakon ranih jutarnjih treninga, mogu si ometati san i na kraju svoju izvedbu.

Rješenje: Pokušajte konzumirati kofein prije podne, kako biste povećali izglede za adekvatan odmor.

OMETA APSORPCIJU HRANJIVIH SASTOJAKA

Oni koji se brinu za svoju fitness rutinu obično paze i na zdrave prehrambene navike. Nažalost, konzumiranje kofeina može ometati apsorpciju ključnih hranjivih sastojaka potrebnih za održavanje aktivnog, zdravog tijela poput vitamina skupine B, željeza, kalcija i magnezija. U stvari, konzumiranje kofeina uz obrok može smanjiti apsorpciju hemskog željeza za 50%, a nehemskog željeza za više od 60%.

Rješenje: Kako biste osigurali da i dalje svakodnevno imate dovoljno hranjivih sastojaka, konzumirajte kofein odvojeno od obroka, jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima i uzimajte svakodnevni vitamin da biste zadovoljili svoje osnove.

UTJEČE NA ZDRAVLJE SRCA

Dostupna znanstvena literatura ne daje jasan zaključak je li kofein dobar ili loš za vaše srce. Općenito, korištenje do 600 mg (otprilike 6 šalica kave) dnevno smatra se sigurnim, ali ograničeno je istraživanje dostupno za one koji konzumiraju više od te količine. Oko 25% odraslih konzumira više od 600 mg, zbog čega je to osnovana briga. Dok oni koji su uključeni u tekuće tjelesno vježbanje općenito imaju bolje zdravlje srca od sjedilačkih osoba, zna se za povećanje rizika od srčanih tegoba tijekom ozbiljnih nastupa, kao što je recimo maraton. Konzumiranje prekomjernog kofeina prije utrke moglo bi povećati rizik.

Rješenje: Nosite monitor brzine otkucaja srca tijekom vježbi da biste stekli bolju predodžbu o svojoj reakciji na kofein – pratite da li je i koliko kofeina konzumirano. Smanjenje količine kofeina prije/za vrijeme vježbanja moglo bi biti ključno ako ste veliki potrošač.

INTERFERIRA S LIJEKOVIMA

Kofein može negativno utjecati na mnoge lijekove blokirajući ili pogoršavajući njihovu apsorpciju. Jedno istraživanje je pokazalo da je uzimanje lijekova štitnjače s kavom smanjilo apsorpciju lijeka za otprilike 50%. Konzumacija kofeina može utjecati i na neke antibiotike, lijekove za osteoporozu i antidepresive.

Rješenje: Ako uzimate lijekove, obratite se svom liječniku ili ljekarniku i postupite prema uputama.

KRAJNJI ZAKLJUČAK

Mnoga su od tih pitanja osobna i jako se razlikuju od pojedinca do pojedinca pa je teško savjetovati specifične smjernice. Ako sumnjate da kofein uzrokuje stres vašem tijelu ili umu, počnite smanjivati količinu koju konzumirate svaki dan. Nakon što se supstanca eliminira, možete procijeniti kako se osjećate i želite li se vratiti kofeinu svakodnevno, samo za nastupe ili uopće ne.